fb
Damespraatjes Damespraatjes

Poep-problemen op vakantie? Hier komt dat door en zo voorkom je het!

Op vakantie is alles anders dan thuis. Je slaapt in een ander bed, hebt een andere dagindeling, bevindt je misschien in een andere tijdzone, eet en drinkt anders en de temperatuur kan flink van thuis verschillen. Een combinatie van al deze factoren kan ervoor zorgen dat je behoorlijk last van je darmen kunt krijgen. Verstopping of diarree kunnen je vakantie volledig verpesten en je kunt er dus ook maar beter voor zorgen dat je er geen last van krijgt. Hoe voorkom je deze problemen?

Probleem: Verstopping

Veel mensen hebben op vakantie last van verstopping, ook wel obstipatie of constipatie genoemd. Verstoppingen kunnen door verschillende dingen veroorzaakt worden en op vakantie is het vaak een combinatie van factoren. Zo is er tijdens het reizen niet altijd de mogelijkheid, rust en privacy om bij aandrang naar de wc te gaan. Doordat de ontlasting dan te lang in de darm blijft, droogt hij uit en wordt het op een later moment lastiger om een tweede boodschap te doen. Een andere oorzaak van verstopping is het andere voedsel. Jouw bakje yoghurt met granen en fruit van thuis wordt ingeruild voor wit stokbrood met Nutella. Lekker natuurlijk, maar het maakt het naar de wc gaan niet makkelijker. Ook verminderde beweging kan zorgen voor problemen met de stoelgang. Jouw darmen doen beter hun werk als jij genoeg lichaamsbeweging hebt. Tot slot kan ook een jetlag de boel behoorlijk verstoren.

Tips om verstopping te voorkomen:

  • Ga meteen naar de wc als je aandrang hebt. Het is niet altijd fijn bij een wegrestaurant, maar bedenk maar zo: deze mensen zie je nooit meer en het bespaart jou heel wat buikpijn? Heb je echt veel moeite met naar de wc gaan in openbare toiletten? Zorg er dan voor dat je jullie autorit een beetje hier omheen plant. Ga bijvoorbeeld pas rijden nadat je ’s ochtends gewoon thuis of in het hotel jouw behoeften hebt kunnen doen.
  • Drink voldoende water. Wellicht probeer je tijdens het reizen juist wat minder te drinken, zodat je niet elk half uur hoeft te plassen. Door meer water te drinken zorg je er echter wel voor dat je darmen de rit of vlucht beter doorkomen. Je reis duurt misschien iets langer, maar ook nu zal je buik je dankbaar zijn.
  • Maak tijd voor beweging. Zowel tijdens de reis als op plaats van bestemming is het belangrijk om lekker te blijven bewegen. Enerzijds voor het actief houden van je darmen, anderzijds om ook wat calorieën te verbranden zodat je ’s avonds zonder schuldgevoel een heerlijke cocktail kunt bestellen.
  • Eet voldoende vezels. Op vakantie eten we vaak anders dan thuis. Daar is helemaal niets mis mee! Houd er alleen wel rekening mee dat wit stokbrood en een fruityoghurtje niet bevorderlijk zijn voor je stoelgang. Niet altijd zijn er volkoren brood en havermout voorhanden, maar wist je dat (gedroogd) fruit, groenten, noten en peulvruchten ook veel vezels bevatten? Probeer bij elke maaltijd hier wat van binnen te krijgen. Bij de bakker op vakantie toch om volkorenbrood vragen? In dit artikel vertellen we hoe je in elke taal om volkorenbrood kunt vragen.

Probleem: Diarree

Het tegenovergestelde van verstopping, is diarree. Op vakantie wordt diaree vaak veroorzaakt door het drinken van vervuild water/water met stoffen die wij niet gewend zijn. Ook kunnen etensmiddelen met bacteriën en voeding die niet goed gaar is, zorgen voor problemen. Reizigersdiarree komt vaak voor en is helaas niet altijd te voorkomen. Wat je in ieder geval wel kunt doen, zijn de onderstaande zaken in je achterhoofd houden.

Tips om diaree te voorkomen:

  • Drink geen water uit de kraan. Houd er rekening mee om ook tijdens het tandenpoetsen flessenwater te gebruiken. Vraag ook altijd na of ijsklontjes, ijsjes, enzovoorts, gemaakt zijn van schoon water. Ook deze ogenschijnlijke schone voedingsmiddelen kunnen voor heel wat ellende zorgen.
  • Was regelmatig je handen! Bacteriën bevinden zich niet alleen in voeding en water, maar kunnen zich ook via andere oppervlakken (zoals deurklinken, trapleuningen, tafels en stoelen) verspreiden. Is er niet altijd een kraan en zeep voorhanden? Kies dan voor een flesje desinfecterende gel in je tas.
  • Op vakantie vind je vaak bijzonder streetfood in tentjes langs de weg. Hoewel er soms wordt gezegd dat je hier altijd ziek van wordt, kan je er vaak gewoon goed eten. Check eerst wel altijd of het vlees gekoeld bewaard wordt, of de kok schoon werkt en of het eten goed gaar is. Op Kookpraatjes schreven wij een uitgebreid artikel over veilig eten op straat!
  • Toch diarree gekregen? Blijf goed drinken. De combinatie van vochtverlies door de ontlasting en zweten door het warme weer, kunnen zorgen voor uitdroging. Houd de diarree langer dan drie dagen aan, voel je je slap of vertrouw je het niet? Bezoek dan een arts.

Reizen is heel erg leuk, maar je ziet: het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Een mooie reis kan flink verstoord worden door darmklachten en dat wil je koste wat het kost voorkomen op vakantie.

Hoe voorkom jij darmklachten tijdens je reizen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook