fb
Damespraatjes Damespraatjes

Paula maakt zich zorgen om partijtje: “Kan ik het maken mijn kind thuis te houden?”

Er is weinig waar kinderen zich zó op kunnen verheugen als hun verjaardagsfeest. “Bij mijn dochter Kiki van 7 jaar oud is dat niet anders. Niet alleen kijkt ze altijd enorm uit naar haar eigen partijtje, maar ook die van vriendinnen”, vertelt Paula. “Ik vind het altijd leuk als ze een feestje heeft. We gaan samen een cadeautje kopen en ze kijkt er vaak dagenlang naar uit. Bij thuiskomst heeft ze meestal veel mooie verhalen. Allemaal leuk en goed dus! Alleen heeft ze momenteel een partijtje in de planning staan waar ik me zorgen om maak. Ik overweeg zelfs haar thuis te houden…” 

Veel voor de kiezen

Sinds de start op de basisschool, zit Kiki in de klas bij Eveline. “De meiden werden meteen vriendinnen. Inmiddels zitten ze samen in groep drie en zijn nog steeds onafscheidelijk. Na school spelen ze graag samen en Christel -de moeder van Eveline- en ik zijn ook bevriend geraakt. Het was een mooi gezin, maar ze hebben veel voor de kiezen gekregen de afgelopen jaren. Mede hierdoor zit het aankomende feestje van Eveline mij helemaal niet lekker.”

Erg bleek

De ouders van Eveline liggen momenteel in scheiding. “En het gaat er heel naar aan toe. Christel wil niet dat hij de kinderen nog ziet en hij wil dus geen alimentatie betalen. De spanningen zijn erg hoog opgelopen en ik merk aan Christel dat ze het er moeilijk mee heeft. Ze is lijkbleek en flink wat afgevallen. Tot overmaat van ramp is de moeder van Christel onverwachts overleden een paar weken geleden. Ik heb enorm met ze te doen.”

Droomfeestje

Omdat Christel het heel erg vindt dat de dingen thuis niet zo lekker gaan, wil ze voor het partijtje van haar dochter extra uitpakken. “Ze wil met Eveline en vier vriendinnetjes naar een subtropisch zwemparadijs. Toen Kiki de uitnodiging openmaakte ging ze bijna door het dak van enthousiasme. Ik moet toegeven: zwemmen in een subtropisch zwembad was iets waar ik als kind ook altijd van droomde. En tóch zit dit me in deze situatie helemaal niet lekker.”

Klein hoekje

Kiki is een maand geleden 7 jaar oud geworden en heeft net haar B-diploma gehaald. “Ze kan dus prima zwemmen, maar heel veel zwemervaring heeft ze niet. We gaan op zondag soms zwemmen in het zwembad hier in de buurt en dan houd ik haar altijd goed in de gaten. Een ongeluk zit in een klein hoekje en tot ze meer zwemuren heeft gemaakt, wil ik haar niet uit het oog verliezen. Zo’n enorm zwemparadijs geeft mij echt de kriebels.”

Zorgen om partijtje

Niet alleen het zwembad maakt Paula nerveus over het zwemfeestje, ook de kwetsbare toestand van haar vriendin Christel baart haar zorgen. “Ik acht haar op dit moment gewoon niet in staat om vijf kinderen in een druk en groot zwembad in de gaten te houden. Het is daar niet alleen groot en druk, er zijn ook nog eens heel veel glijbanen, stroomversnellingen en zelfs een wildwaterbaan. Hoe gaat een moeder in haar eentje vijf kinderen in de gaten houden?!”

Mijn zorgen

Paula zit zo met het feestje in haar maag, dat ze Christel heeft aangeboden met haar mee te gaan. “Ze bedankte hier vriendelijk voor. Toen ik vertelde dat ik het best spannend vond, wuifde ze mijn zorgen snel weg. ‘Komt goed joh. Ik heb zelf mijn badpak aan en blijf erbij. We hebben juist maar vier kindjes uitgenodigd zodat het niet te veel is. Als je het fijn vindt zeg ik dat alle kinderen een zwemvestje aan moeten’, zei ze. Ik vind dat ze hier veel te makkelijk mee omgaat. Op een onbewaakt moment trekken die meiden dat vestje gewoon uit. Ik weet hoe die dingen gaan.”

Niet serieus

Omdat Paula het niet vertrouwt en zich door Christel niet gehoord voelt, overweegt ze nu om Kiki niet naar het feestje te laten gaan. “Dat vind ik heel jammer. Natuurlijk voor Kiki en haar vriendin Eveline, maar ook voor Christel. Ze heeft het al zo moeilijk. Ik baal dat ze mijn zorgen niet serieus neemt en mijn hulp niet aanneemt. Ik kan me voorstellen dat de ouders van de andere kinderen hier ook geen fijn gevoel bij hebben. Zij moeten zich toch ook zorgen om dit partijtje maken. Onvoorstelbaar dat Christel hier zelf niet aan denkt.”

Bovenste afbeelding: Cristian Castillo via Unsplash

Man van Ella ging stiekem op een singles reis: “Hij zegt dat er niks is gebeurd”

man op singles reis

Al jaren loopt het huwelijk van Ella en haar man Alexander stroef. “We zijn een samengesteld gezin en dat is niet altijd makkelijk. Alexander heeft twee puberzoons uit zijn eerdere huwelijk, ik heb een dochter van negen uit mijn vorige relatie. Samen hebben we een dochtertje van drie jaar. Het is een gezellige en drukke boel bij ons thuis, maar het gaat allemaal niet vanzelf. Ik denk dat iedereen die onderdeel uitmaakt van een samengesteld gezin, de struggles wel kent. Zo zijn er vaak ruzie’s met onze ex-partners, hebben Alexander en ik allebei een andere opvoedstijl en accepteren mijn bonuskinderen mij niet als hun moeder. Daar wil ik nu verder niet te diep op ingaan, maar het illustreert denk ik goed hoe het thuis bij ons gaat. Laten we het erop houden dat er veel dingen zijn die ik liever anders zou zien”, vertelt Ella. “Wat alles er niet makkelijker op maakt, is dat ik er achter ben gekomen dat Alexander afgelopen zomer mee is geweest op een singles reis… LEES HIER VERDER!

7 reacties

Karen -

Ik ben zelf gastouder en mijn oppaskinderen willen allemaal graag gaan zwemmen. Als ik 1 kind heb kan dat prima. Maar dat komt natuurlijk zelden voor. Bij twee kinderen vind ik het al spannend worden. Want wat doe ik als 1 kind valt en een pleister nodig heeft en het andere kind vind dat het in die tijd prima zelf van de grote glijbaan kan gaan en rent dan weg, wat doe ik dan? Huilend bloedend kind meenemen of achter de ander aan?
Dus nee, met twee kinderen (met diploma) ga ik al niet alleen naar het zwembad. Als mijn partner mee kan ga ik er gerust met 4, omdat er altijd iemand bij de kids kan blijven. Maar ik kan het niet verantwoorden aan ouders wanneer hun kind verdronken is omdat ik even niet kon opletten. Ik ben zelf als volwassenen ook eens door een glijbaan heen geslingerd en heb mijn hoofd gestoten. Maar als niemand je onderaan uit het bad vist ben je toch echt stuk. Dus nee, ik zou mijn kind niet mee laten gaan tenzij er nog minstens 1 andere volwassene meegaat.

Laura -

Ik heb ooit feestje gedaan waar ouders van genodigde van vonden dat we met te weinig volwassenen waren voor de weg er naartoe en terug. Die vader is toen mee gegaan op eigen verzoek. Vond het geen punt dat ie mee wilde maar dat was wel alleen onderweg . Hoe denken andere moeders er over ? B diploma zou wel moeten betekenen dat ze veilig kunnen zwemmen op zich. Als je t toch te eng vindt zou ik zeggen dat je voor je eigen gevoel graag toch er bij bent.

Femke -

Ik kan me je zorgen goed voorstellen. Meegaan is misschien een optie als je het vanuit een andere hoek brengt. Ik lees dat je schrijft dat het een mooi gezin was, maar als ik tussen de regels door lees, lijkt mij hun huwelijk toch niet gelukkig geweest. Sterkte met het maken van een keuze, blijf bij jezelf

Ria -

ik zou mee gaan .je moet er toch niet aan denken dat er wat gebeurt.als ze dat niet goed vind dan niet mee laten gaan .

Angelique -

Thuis laten. Anders heb je later zo stemmetje dat zegt “ik had je gewaarschuwd”.

Fien -

Ik zou niet meteen je dochter van het feestje weghouden dat geeft veel teleurstelling en misschien wel boosheid.
Ik zou wel met je vriendin een goed gesprek aangaan en zeggen wat je dwars zit. Wat zeggen de andere moeders ervan?
Misschien kunnen die jou wel helpen ermee.
Met meiden van 7 jaar zou je wel hele goede afspraken kunnen maken maar inderdaad 1 volwassen met vier meiden is best weinig. Anders stel je voor om gezellig mee te gaan, om gezellig ook bij te kletsen (zolang dat gaat)

Joris -

Dus 1 volwassene op 5 kinderen die sowieso nog niet allemaal het volledige Zwem ABC hebben (en een Zwem ABC geeft je nog niet veel ervaring, kracht of überhaupt ervaring met stromend water) en dan serieus denken dat je ze allemaal wel in de gaten kunt houden? Juist. Dat ze zelf haar badpak aan heeft lijkt me logisch – ik neem tenminste aan dat ze met die kinders het water in gaat en niet vanaf de kant gaat toekijken? Hoe gaat ze in een wildwaterbaan iedereen in de gaten houden als de een sneller gaat dan de ander? Ze kan met de snelste mee of op de traagste wachten of in het midden, maar in geen van de gevallen heeft ze ze allemaal binnen handbereik. Ik snap de zorgen heel goed.

Reageer ook