fb
Damespraatjes Damespraatjes

Pascale (30) haar maagdenvlies sloot haar vagina volledig af

“Ik kom uit een gezin waar nooit een woord over seks werd gesproken. Mijn ouders zijn streng gelovig en hebben mijn zussen en mij ook zo opgevoed. Ik was achttien en had geen idee wat vrijen was en hoe een piemel eruit zag.” Pascale staart uit het raam. “En tot overmaat van ramp had ik een hymen imperforatus, of te wel of te wel een maagdenvlies dat mijn vagina volledig afsloot, het zat allemaal potdicht van onderen.”

Aan haar jeugd bewaart Pascale weinig goede herinneringen. Haar moeder zorgde voor haar en haar vijf zussen en was altijd druk met het huishouden. Haar vader was een strenge conservatieve man die wethouder was. Naar buiten een aimabele man, maar thuis een tiran. “Mijn ouders gaven ons altijd het idee dat het lastig was dat wij er waren. Van de kerk mocht mijn moeder de pil niet slikken en mijn vader mocht geen condoom gebruiken, dus was mijn moeder continu zwanger of aan het herstellen van een zwangerschap. Ik ben de jongste van het stel en ben grotendeels opgevoed door mijn twee oudste zussen.”

Zwangere zus

Toen de oudste zus van Pascale zwanger raakte van het vriendje dat ze had, was het huis te klein. “Verona vertelde huilend aan mijn moeder dat ze zwanger was. Met open mond hoorde ik het aan. Hoe dan? Ik had geen idee hoe dat kon. Mijn moeder begon zachtjes te huilen en ik begreep er niets van. Een nieuw leven was toch welkom? Dat was toch gewoon een feest?”

Kijken met spiegeltje

Pascale wist niets van seks. Op de christelijke school waar ze naar toe ging, werd vrijen even aangestipt maar lang werd er niet bij stilgestaan. Met vriendinnen giste Pascale naar wat er allemaal tussen de lakens gebeurde. “Ik ben altijd nieuwsgierig geweest en hoewel ik bang was dat God me er voor zou straffen, bekeek ik mijn onderkant in een spiegeltje en las ik in de bibliotheek met rode oortjes boeken over seksualiteit.” Vriendinnen werden ongesteld, maar bij Pascale bleef dat uit. Ze informeerde voorzichtig bij haar moeder, maar die hield haar kaken stijf op elkaar. “Want daarover werd niet gesproken.” Omdat Pascale inmiddels achttien was en nog steeds niet menstrueerde en zich zorgen begon te maken, ging ze naar de huisarts. Tot haar grote opluchting nam hij klacht serieus en stuurde haar door naar een gynaecoloog.

Maagdenvlies doorbreken

“Zij constateerde dat ik een hymen imperforatus had. Dat betekent dat het maagdenvlies mijn vagina volledig afsloot. Ik was allang ongesteld geworden, maar het bloed kon er niet uit en hoopte zich op in mijn buik. Dat verklaarde ook de buikpijn die ik altijd had. Als ik daarover bij mijn moeder klaagde, zei ze vaak: ‘Ik denk dat je een vrouw gaat worden, let maar op.’ Maar dat was ik dus al.” Door de opeenhoping van het menstruatiebloed had Pascale niet alleen enorm pijn in haar buik, maar werden ook haar urinewegen afgesloten. “En dat maakte weer duidelijk waarom ik al een tijdje plasproblemen had. Ik had vaak aandrang en als ik dan ging, waren het maar een paar druppeltjes. Net zoals je bij een blaasontsteking kunt hebben.” Haar gynaecoloog legde uit dat er een operatie nodig is om een taai maagdenvlies te doorbreken. “Ik schrok daar een beetje van, maar het viel achteraf allemaal mee.”

Seks met vriendje

De ingreep was simpel: er werd een inkeping in haar maagdenvlies gemaakt door de gynaecoloog. “Soms vraag ik me af wat er was gebeurd als ik seks had gehad met dat afsluitende maagdenvlies. Ik denk dat een piemel het vlies nooit had kunnen doorboren. Gelukkig is dat niet gebeurd, want dan had ik vast niet zo’n fijn seksleven gehad als ik nu met mijn huidige man heb.”

1 reactie

Rieneke -

Hier had ik ook nog nooit over gehoord. Goed dat jij naar de huisarts bent gegaan.

Reageer ook