fb
Damespraatjes Damespraatjes

Verkiezingsprogramma Partij voor de dieren: sluit de dierentuinen

Als het aan de Partij voor de Dieren ligt worden alle dierentuinen in Nederland gesloten. Dat is te lezen in het verkiezingsprogramma met de naam Plan B, dat Marianne Thieme gisteren presenteerde. In het programma staat nog een aantal opmerkelijke plannen.

„Dierentuinen en alle vormen van vermaak met dieren passen in hun huidige vorm niet in onze tijd”, aldus Thieme. De huidige dierentuinen zouden moeten worden omgevormd  tot een tijdelijke opvang voor dieren die zich in hun oorspronkelijke leefgebied niet kunnen handhaven. Dat zou het einde betekenen voor de dierentuinen zoals we die nu kennen.

Fokprogramma’s als lokkertje voor bezoekers

Het fokken met dieren moet ook per direct stoppen. Volgens de Partij voor de Dieren (PvdD) dragen de dierentuinen met hun fokprogramma’s nauwelijks bij aan de instandhouding van bedreigde diersoorten’.

Deze fokprogramma’s zouden volgens de dierentuinen noodzakelijk zijn voor het voortbestaan van een aantal bedreigde diersoorten en om de soorten gezond te houden. Als voorbeeld worden vaak de  Sumatraanse tijger en de Westelijke laaglandgorilla genoemd die zonder dierentuinen niet meer zouden bestaan. Dit is onzin volgens de  PvdD. Dierentuinen fokken vooral jonge dieren omdat dit veel bezoekers trekt.

Andere voorstellen in verkiezingsprogramma PvdD

Naast het sluiten van de dierentuinen staat er nog een aantal andere opmerkelijke punten in het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren:

  • Sportvissen en duivensport moeten verboden worden
  • Kinderboerderijen een strenger regime krijgen
  • Dieronvriendelijke tradities zoals levende kerststallen en het rapen van kievitseieren moeten worden afgeschaft
  • Statiegeld op blikjes en kleine flesjes,
  • Een hogere btw voor ongezond voedsel
  • Invoering van het basisinkomen

Wat vinden onze lezeressen van het sluiten van dierentuinen?

Femke: “Ik ben het heel erg eens met Thieme. Wat mij betreft mogen de dierentuinen liever vandaag dan morgen hun deuren sluiten. Die dieren zitten in kooien en horen daar absoluut niet thuis. Laat de natuur toch gewoon zijn werk doen en laat die dieren in de natuur. Probeer er in de natuur zelf alles aan te doen om de juiste omstandigheden te creëren, zodat die dieren daar niet uitsterven”.

Johanneke: “Ik ben fan van dieren en dierentuinen maar het is inderdaad wel zielig. Als de dierentuinen sluiten vind ik het jammer dat ik die dieren niet meer kan bekijken,  maar het is wel beter zo!”

Willeke: “Wat een onzin om dierentuinen te willen afschaffen! Het gaat maar om een paar dieren. Ze worden goed verzorgd en de hokken worden steeds ruimer opgezet. Ook is het heel leerzaam voor kinderen om meer over dieren te leren. Wat mij betreft mogen de dierentuinen blijven”.

Hoe denken jullie er over?

We zijn benieuwd naar jullie mening. Graag reactie hieronder bij REAGEER OOK. Dank je wel alvast.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook