fb
Damespraatjes Damespraatjes

Over je eigen schaduw heen springen

Het is een mode-uitspraak geworden: over je eigen schaduw heen springen. Gisteravond zat ik tot 11 uur met mijn vader op de bank het Begrotingsdebat in de tweede kamer te kijken. Spannend, interessant maar vooral fascinerend. Fascinerend hoe politici het ene moment elkaars woorden keihard de grond inboren, en het andere moment ze maar klakkeloos overnemen. Zo ook met ‘over je eigen schaduw heen springen’. Stomme uitspraak.

Thank God. We hebben we Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren nog. Je kan namelijk helemaal niet over je eigen schaduw heen springen! Gelukkig helpt zij ons in dat debat daar allemaal weer even aan herinneren en ik kan weer een stukje lekkerder slapen, wetende dat er geen natuurwetten gebroken zijn die dag. Over je eigen schaduw heen springen, wat een onzin.

Es en ik zijn niet de enige die niet zo gecharmeerd zijn over ‘over je eigen schaduw heen springen’. Ook Wim Daniels, is geen fan van deze uitspraak. Hij is die avond te gast bij Pauw en Witteman, bekijk het filmpje!

Vanmiddag (27 april) zat ik in de auto om boodschappen te doen. Heel Hilversum is (zoals gewoonlijk) afgesloten en ik moet weer de meest onmogelijke routes rijden om 2 zakjes brood en een pak tampons te scoren. Ik rijd dus netjes 30 km/h (ik wil geen kind aanrijden met het excuus dat ik nog tampons moest halen) en blijf aan de rechterkant van de weg. Bij iedere kruising rem ik lichtelijk af, kijk of er wat van rechts komt en verleen wanneer nodig voorrang. Modelburger zullen we maar zeggen.

MAAR DAN. Oude Mazda. Vrouw van middelbare leeftijd. Smal straatje. Heleboel auto’s aan de andere kant van de weg. Vrouw in Mazda wil doorrijden en verwacht dat ik aan de kant ga. Maar zo zijn we niet getrouwd, dat heb ik niet geleerd op rijles!

Koppig en overtuigd van mijn gelijk laat ik langzaam de rem los en rijd richting de oude Maza. ‘Zo, nu kan je niet meer illegaal doorrijden’ denk ik hardop. De vrouw kijkt me kwaad aan, maar kiest uiteindelijk eieren voor haar geld en rijdt achteruit om mij door te laten.

Ik kan het niet laten. Als ik op haar af rijd doe ik mijn raampje naar beneden. “Is er een probleem mevrouw?” vraag ik op net-wat-te-vriendelijke toon. “Nou eeeeeh… Jij denkt dat je maar zomaar door kan rijden, maar zo werkt het niet he lieffie.” Zegt de vrouw op norse toon. “Nou mevrouw, volgens mij is de regel als volgt: als er auto’s op uw weghelft staan geparkeerd dient u te wachten met inhalen totdat de auto’s die op hun eigen weghelft rijden voor zijn gegaan.” Zeg ik op een nog neppere, vriendelijkere toon.

Toen gebeurde het. Onverwachts. Deze vrouw sprong over haar eigen schaduw heen en zei: “Je hebt helemaal gelijk. Sorry.”

Voor mij heeft ‘over je eigen schaduw heen springen’ vandaag een iets concretere betekenis gekregen en is mijn ‘haat’ voor dit spreekwoord minder geworden.

Es, no worries ik laat je niet vallen. Maar over je eigen schaduw springen rocks! Althans, zolang een ander het doet.

Mara Blikslager Damespraatjes
Mara Blikslager
Redacteur Damespraatjes
@MaraBlikslager 

Mara Blikslager (19 jaar) werkt voor online vrouwenmagazine damespraatjes.nl en studeert Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is gek op schrijven, de wereld ontdekken, socializen en sporten. Als Mara niet aan het werk is of in de schoolbanken zit is ze te vinden in het zwembad, op de spinning-fiets, in een hippe club of lekker op de bank. Ze woont in Mediastad Hilversum maar heeft ook een grote liefde voor onze, iets chaotischere, hoofdstad: Amsterdam. 

Lees ook de andere artikelen van Mara Blikslager 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook