fb
Damespraatjes Damespraatjes

Openhartig: Trudie (48) is diëtiste maar propt zichzelf vol met ongezond voedsel

Elke dag weer zit Trudie achter haar bureau en adviseert haar cliënten hoe ze gezond en verantwoord kunnen eten. Ze stelt moeiteloos diëten samen, weet precies hoeveel calorieën voedingsmiddelen bevatten en spreekt mensen streng toe als ze niet afvallen. “En tussen twee cliënten door, pak ik snel een stuk chocola uit mijn lade.”

Ze worstelt al jaren met haar gewicht. “Als ik kind was ik stevig. Mijn moeder nam het niet zo nauw met gezond en verantwoord voedsel. Minimaal een keer in de week moest ik bij de snackbar patat en kroketten halen omdat ze geen zin had om te koken.” De schooldokter constateerde dat Trudie te zwaar was en dat het belangrijk was om af te vallen. Onzin, vond haar moeder, ze waren nou eenmaal allemaal stevig in de familie. Dat was gewoon hun bouw.

Vinger in mijn keel
Als Trudie in de puberteit komt, gaat ze rommelen met eten. “Ik sloeg bijvoorbeeld mijn ontbijt over en propte me tijdens de lunch vol met slecht eten. Ging ik met mijn schoolvriendinnen naar de McDonalds. Zij konden het hebben, waren hartstikke slank.” Ze wilde zich niet laten kennen en at mee. Op school stak ze haar vinger in haar keel en spuugde alles weer uit. Onbegrijpelijk dat niemand dat in de gaten had, vindt ze nu. Als ze negentien is valt ze enorm af. Ze sport elke dag intensief en hongert zichzelf uit. Gedurende de jaren erna schommelt haar gewicht. “En behoorlijk ook. Ik kon zo van 65 kilo naar 85 gaan. In mijn kast hangen garderobes in verschillende maten.” Ze rond de dietiste opleiding af en adviseert mensen. Vertelt ze wat ze wel en niet moeten eten. “Ik voel me zwaar ongelukkig. Terwijl ik anderen motiveer om vooral gezond te eten, prop ik mezelf vol. Ik vraag me af wat mensen denken als ze me zien: een dikke diëtiste, hoe geloofwaardig ben je dan? Soms vragen mensen ernaar en dan hang ik het smoesje op dat ik wel stevig ben maar dat dat mijn bouw is. En dat mijn gewicht bij me past. Dat is natuurlijk helemaal niet zo.”

Jaloers
Soms is Trudie zelfs jaloers op mensen die haar raadplegen. “Sinds een half jaar komt er een vrouw van mijn leeftijd bij me en zij doet het heel goed. Elke week valt ze een kilo af en inmiddels is er veertien kilo af. Ze ziet er stralend uit, zit goed in haar vel. En dat wil ik ook. Ik wil ook zoveel gewicht kwijt, maar ik wil er niets voor doen.” Haar frustratie eet ze weg. “In mijn bureaulade heb ik chocolade en drop liggen. Dat gaat gedurende de dag zonder pardon op. Vervolgens voel ik me daar heel slecht en schuldig over.”

Maaltijdvervangers
Maaltijdvervangers raadt ze haar cliënten ten strengste af terwijl ze afgelopen week er zelf mee is begonnen. “Ik zit met mijn handen in het haar. Ik wil voor de zomer tien kilo lichter wegen. Met maaltijdrepen moet dat lukken.” Daarnaast slikt ze fatburners. “Ik weet hoe slecht dat voor mijn lichaam is, maar ik doe het gewoon. Dan ruïneer ik mijn lijf maar, maakt me niet uit, als ik maar afval.”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook