fb
Damespraatjes Damespraatjes

Openhartig: Sonja: “Ik moet er niet aan denken dat mijn dochter kotsend uit Club Pacha wordt gezet’

Twee jaar terug was het eigenlijk al niet meer te doen, vorig jaar was een hel en dit jaar heeft Sonja samen met haar man besloten om hun dochter Fay alleen op vakantie te laten gaan. “Elke vezel in mijn lijf schreeuwt nee, maar ik weet dat ik haar moet laten gaan. Ik heb ook nog twee andere kinderen die het wel leuk vinden om met ons mee op vakantie te gaan en dat wil ik niet laten vergallen door Fay.” Sonja zucht diep en houdt haar hart vast.

Sonja en haar oudste dochter Fay waren altijd twee handen op één buik. “Mijn meisje was als kind veel ziek. Haar weerstand was niet in orde waardoor ze door het minste of geringste een virus oppikte en daar heel beroerd van werd. Ik maakte me continu zorgen en wilde haar beschermen.” Als Fay ouder wordt, groeit ze er over heen en is minder vaak ziek. Dat maakt Sonja niet uit; als een berin waakt ze over haar oudste welp. In de puberteit wrikt Fay zich los van haar moeder, een natuurlijk proces waarbij Sonja zich niet kan neerleggen.

Slierten in winkelcentrum

“Als Fay twaalf is en naar de middelbare gaat, slaat ze om als een blad aan een boom. Ze wil make-up gebruiken, zit uren op telefoon met vrienden te appen en sliert met vriendinnen in het winkelcentrum. Ik vind dat vreselijk en dat weet ze. Juist daarom is ze niet van plan te stoppen.” De laatste twee vakantie naar Frankrijk weet Fay voor het hele gezin te vergallen. “Boos was ze dat we het haar verboden naar de disco te gaan en woest dat ze geen alcoholische drankjes mocht drinken. Ze was veertien! Wat ben je dan helemaal?”

Kapot van binnen

Vorig jaar was een hel; Fay liep weg van de camping in Zuid Frankrijk en kwam na een nacht pas weer terug. “Ik zat zo in de rats, was bang dat haar iets verschrikkelijks was overkomen. Toen ze doodgemoedereerd de caravan in kwam lopen, was ik zo opgelucht en blij, dat ik haar huilend in mijn armen sloot. Ik kon niet boos op haar zijn.” Haar andere dochter en haar zoon waren er helemaal klaar mee dat hun oudste zus de sfeer van de vakantie bepaalde en gaven aan dat ze niet meer mee wilden als Fay mee moest. “Wat moest ik doen? Ik overlegde met mijn man en we besloten Fay los te laten. Kind natuurlijk hartstikke blij en ik, ik ging kapot van binnen.”

Hitsige Spanjaarden

Volgende week vertrekt haar zestienjarige dochter met vriendinnen naar Salou. Sonja zucht diep. Vertelt dat Fay speciaal voor die vakantie kleding heeft gekocht. “Een rokje zo kort dat het lijkt alsof ze in haar blote kont loopt, laag uitgesneden shirtjes en een minuscuul bikinietje. Haar lange blonde haar is nog blonder en haar make-up uitdagend. Ik hoorde haar tegen een vriendin zeggen dat ze wil ervaren hoe het is om coma te zuipen. Toen ik daarover later met haar begon, lachte ze en zei ze: ‘mam, je denkt toch niet dat ik dat doe?’ Nou dat denk ik dus wel. Ik heb haar condooms gegeven en die smeet ze voor me voeten op de grond. Ik voelde me zo onnozel en ze lachte me uit toen ik huilend op de bank zat. Ik kan dit niet. Ik kan mijn meisje niet loslaten, ik ben als de dood dat ze kotsend Club Pacha wordt uitgezet, of dat ze tegen haar zin seks heeft met hitsige Spanjaarden en zwanger huiswaarts keert. Mijn man zegt dat ik me niet zo moet aanstellen en dat Fay oud en wijs genoeg is. Dat is ze niet. Fay is labiel en doet graag stoer om zo niet buiten de groep te vallen. Ik kan niet wachten tot ze weer thuiskomt en weet dat ik tot die tijd geen oog dichtdoe…”

Heb jij een dochter of zoon in de leeftijd van Sonja’s dochter Fay? Hoe los jij het op met vakanties? Net als Sonja of anders? Wij zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook