Openhartig: Eline schaamt zich omdat haar dochter op het VMBO zit

Op het forum van Oudersonline kwamen we een topic tegen waarin een moeder aangeeft zich te schamen voor het VMBO-kader/TL advies van haar kind. Je schamen voor je kind, wie doet dat? We besloten contact te zoeken met een moeder die dit ook ervaart en haar verhaal wil doen. Via een ander forum kwamen we in contact met Eline, die mij telefonisch heeft uitgelegd waarom zij zich schaamt voor het feit dat haar dochter op het VMBO zit. 

VMBO advies

“Mijn man, onze ouders en onze broers en zussen hebben allemaal VWO gedaan en dit in zes jaar afgemaakt. We komen uit een hoogopgeleid milieu waarin iedereen zeer ambitieus is” begint Eline het gesprek. “Toen onze dochter Floor van haar basisschool een VMBO advies kreeg, waren we dan ook meer dan verbaasd. Floor leek altijd zo’n slim kind en in onze ogen kon het advies van de school niet kloppen.”

Tijdens een gesprek met de meester van Floor bekijken ze haar werk en vergelijken het met andere kinderen van haar leeftijd. “Hieruit bleek dat Floor inderdaad het beste op haar plek zou zijn op het VMBO. We konden niet anders dan het advies accepteren en samen met Floor een leuke middelbare school zoeken.”

Gepest

Zelf zit Floor in het begin helemaal niet met haar VMBO advies. “Alle vriendinnen van Floor gingen ook naar het VMBO op dezelfde school. Gezellig vond ze het!” Helaas sloeg de gezelligheid snel om. “Floor had veel opstandige jongens in de klas die haar een ‘kakker’ en een ‘verwend nest’ noemden. Haar vriendinnen vonden deze jongens heel cool en besloten mee te gaan in hun kinderachtige gedrag.” Al snel heeft Floor geen vriendin meer over en hier baalt Eline van. “Je gunt haar een mooie middelbare school-tijd.”

Saai en niet zo slim

Eline besluit Floor een handje te helpen en stelt haar voor aan de dochter van een van de vrouwen in haar hockeyteam. “Annelot is even oud als Floor, zit op dezelfde school, maar doet hier VWO.” Floor en Annelot spreken af om een keer samen naar de stad te gaan, om te winkelen. Helaas pakte dit niet helemaal uit zoals Eline had gehoopt… “Na een uur stond Floortje weer voor de deur. Ik vroeg haar waarom ze zo snel weer terug was, maar Floor durfde niks te zeggen.” Eline heeft meteen de moeder van Annelot gebeld om te vragen of de meisjes ruzie met elkaar hadden gekregen. “Volgens de moeder van Annelot hadden ze geen ruzie gehad, maar hadden ze gewoon niks om samen over te praten. Annelot had Floor ‘saai en niet zo slim’ genoemd.”

“Na dit telefoongesprek was ik woedend. Ik was niet boos op Annelot, dat is een jong meisje die alleen maar eerlijk is. Ik was niet boos op haar moeder, die net als haar dochter, gewoon eerlijk was. Al snel kwam ik erachter dat ik boos was op mezelf. Dat ik mijn kind niet genoeg bagage had meegegeven en dat ze hierdoor ‘saai en niet zo slim’ is geworden.” Na dit incident merkte Eline dat ze steeds meer moeite met opleidingsniveau van haar dochter krijgt.

Gênant

“Het is heel gênant, maar op feestjes ontwijk ik het om over haar school te praten. Als mensen vragen wat ze doet, praat ik er een beetje omheen. Het is zelfs zo erg dat ik een keer gelogen heb dat ze op het Gymnasium zat. Tegen iemand die ik niet eens kende!” Ergens weet Eline dat ze zich niet voor haar dochter schaamt, maar eigenlijk vooral voor zichzelf. “Het is mijn schuld dat we haar niet genoeg bijles hebben gegeven op de basisschool. Ik had er meer bovenop moeten zitten.”

Floor zit nu in de derde klas en wil na volgend schooljaar naar het MBO. Hier wil ze graag verpleegkunde studeren. “Mijn man is gynaecoloog en ik heb het idee dat Floor daarom ook graag de zorg in wil. Ik denk dat het goed bij haar zou passen, het is een zorgzaam meisje.” Toch ziet Eline Floor liever eerst nog doorstromen naar de Havo. “Ik denk dat ze hier leukere vriendinnen zal maken dan op het VMBO en dat ze zo een fijnere herinnering aan haar schooltijd zal overhouden. Ook kan ze dan de HBO opleiding Verloskunde doen. Als verloskundige zou ze ook veel meer verdienen later.”

Goed voor mijn kind

Eline en Floor hebben het laatste woord over haar school nog niet gesproken. “Uiteindelijk gaat het om Floor, maar ik denk toch echt te weten wat goed is voor mijn kind. Ook zou ik het veel minder gênant vinden. Ik weet zeker dat zij er later precies hetzelfde over denkt.”

Wij nodigen jullie van harte uit om (op respectvolle wijze) op het verhaal van Eline te reageren. 


2 reacties

Laura -

Uit uw verhaal maakl ik uit dat uw Dochter ondanks de obstakels door wilt naar het MBO en een keuze maakt voor verpleegkunde , daar mag en kunt u trots op zijn !

Dacht u dat op hoger niveau niet wordt gepest ? Niet iemand wordt buitengesloten ?

Steun uw Dochter in haar weg die ze bewandeld , het heet toch niet dat het èèn het andere definitief uitsluit , zoals u al aangaf op school zijn ze al hard , laat haar thuis dan in een warm bad thuis komen en niet bij iemand die ook nog een stempel op haar drukt !
U gunt haar een mooie schooltijd, vergeet niet dat de tijd dat ze thuis wonen ook relatief kort kan zijn, dus steun haar en geef haar vertrouwen mee op weg naar een trotse Jonge dame !

Cvapatient -

wat jammer voor jou en voor je dochter dat je er zo tegenaan kijkt! Mijn dochter zat op het groen VMBO en kwam met de mooiste bloemstukken thuis. Ze leerde koken en dieren te verzorgen. Planten te herkennen en een tuin aan te leggen. Ik vond het geweldig! Nu op het MBO en ze doet op haar stage dingen die de doorsnee gymnasiast nog niet aan zou kunnen. We zijn heel erg trots op haar. En we leren haar dat er altijd mensen nodig zijn die deze dingen doen. En dat ze daar ontzettend trots op moet zijn. Ze heeft moeite met gymnasiasten en hun ouders die dergelijke opmerkingen maken. Die zogenaamd slimme mensen hebben een sociaal IQ waar nog wel wat aan te verbeteren valt.
Ik kan alleen maar zeggen: wees trots op je dochter! En wees blij met jezelf dat je zo’ n prachtig kind op de wereld hebt gezet.

Reageer ook