fb
Damespraatjes Damespraatjes

Op deze manier lukt het Ka wél om thuis te werken

Ik werk sinds drie jaar vanuit huis. Jarenlang bevond ik mij dagelijks op een bruisende redactie. Waar altijd iets te doen was, altijd iemand iets tegen je zei, de laatste roddels werden besproken en de koffieautomaat de ideale ontmoetingsplek was. In het begin moest ik wennen aan de stilte die thuis heerste. Ik miste de flauwe grappen. Ik miste de gesprekken met mijn collega’s. Inmiddels wil ik niet anders meer. Ik heb een heerlijke werkplek en als ik het thuis zat ben, pak ik mijn laptop op en zoek een flexplek in de stad op.

Natuurlijk was het wennen om ineens vanuit huis te werken. Ook voor mijn omgeving. Die zagen mij aan de eettafel zitten en dachten: “Gezellig, ze is thuis. Ze heeft vast tijd voor een bakkie.” Nee! Dat had ik niet. Ik zat midden in een deadline of telefonisch interview. Al snel zorgde ik voor een werkplek op zolder. Zodat niemand me zag zitten en ik ongestoord verhalen kon schrijven. En ja tussendoor hang ik de was even snel op en werk ik als het mooi weer is een uurtje in de tuin. Om daarnaar weer door te gaan.

Thuiswerken vergt discipline, maar als je het te pakken hebt, is het heerlijk en biedt het veel voordelen. Voor iedereen die af en toe eens een dag wil thuiswerken of overweegt voor zichzelf te beginnen, heb ik wat tips verzameld.

  1. Laat je niet afleiden. Leg je telefoon weg, check niet continu je Facebook en Insta. Gooi niet talloze tweets de wereld in en zet je whatsapp op stil. Zo kun je lekker doorwerken.
  1. Ik kan alleen werken als het opgeruimd is om me heen. Ik zorg er dus voor dat als ik begin met werken, mijn bureau is opgeruimd. Gedurende de dag lijkt het alsof er een bom is ontploft, maar dat ruim ik aan het eind van de dag weer op.
  1. Neem voldoende pauzes. Op je kantoor komt er altijd wel even een collega met haar bil op je bureau zitten om te kletsen. Thuis heb je dat niet. Ik zet mijn timer op twintig minuten, dan werk ik en daarna neem ik een paar minuten pauze om vervolgens weer twintig minuten door te bikkelen.
  1. Zoek uit wanneer je op je sterkst bent. Ik ben een ochtend mens. Ik sta vroeg op en als ik niet ga sporten gebruik ik die stille uurtjes om te werken. Vervolgens maak ik een ontbijt en help de mannen naar school. Daarna kruip ik weer achter mijn bureau om verder te gaan. Als de jongens uit school komen, werk ik niet.
  1. Kijk niet de hele dag naar je mail. Stel voor jezelf vaste tijden in waarop je je mail checkt. Dat scheelt veel tijd. Want als je eenmaal in je mail zit, kun je net zo goed even naar Facebook kijken. En ach, even zien welke foto’s erop Instagram staan. En voor je het weet ben je een half uur verder. Zonde!

Ik vind het heerlijk om thuis te werken en zo nu en dan schuif ik aan op een redactie en laaf ik mij aan mijn collega’s, de automaten koffie en de flauwe grappen. Om de volgende dag weer serieus aan de slag te gaan. Thuis. Op mijn eigen werkplek.

Werk jij weleens thuis? Hoe staat jouw werkgever tegenover thuiswerken? Wat vind jij de voordelen van thuiswerken? Laat het ons weten in de comments onder dit artikel. We zijn benieuwd!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook