fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ook zo blij dat de wintertijd weer ingaat?

Zelf vind ik het heerlijk. Lekker een uurtje langer uitslapen en de hele zondag nog het gevoel hebben dat je eigenlijk een uurtje extra hebt. Ik houd ervan. Toch zijn er mensen die er niet zo vrolijk van worden als de klok een uur terug gaat in het laatste weekend van oktober.

Vijf maanden 

De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd. Deze tijd duurt vijf maanden, van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. De volgende keer dat de zomertijd ingaat is op zondag 27 maart 2016. In die nacht heb je dus een uurtje minder nachtrust. Fijn dat je je daar nu alvast op kunt voorbereiden.

Het voordeel van wintertijd

Dat voordeel ondervind je eigenlijk in de zomer. Omdat het door het ingaan van de zomertijd dan overdag een uurtje langer licht is (in de avond) kunnen kinderen langer buitenspelen en je kunt nog lekker lang fietsen voordat het donker is. Zelf vind ik dat heerlijk! Ook zal je energierekening hierdoor wat lager zijn, omdat je de lampen die zomeravonden later aandoet.

Nadeel van wintertijd

Zelf vind ik dat uurtje langer slapen zo lekker op die zondag en dat gevoel hou ik lang vast. Maar dat geldt duidelijk niet voor iedereen. Het begin van de wintertijd is vaak ook het begin van een reeks nieuwe depressies. En net als met een jet-lag kunnen mensen met het ingaan van de wintertijd last hebben van een verstoord bioritme. Nog even los van de vergissingen die die eerste ochtend vaak worden gemaakt dat mensen een uur te vroeg komen op een afspraak hebben veel mensen toch last van de wintertijd.

Hoe is dat voor jou? Vind je dat uurtje langer slapen net zo lekker als ik of baal jij juist van het ingaan van de wintertijd? Laat het ons weten.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook