fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ontspullen is de nieuwste trend

Al van de nieuwe trend ontspullen gehoord? Ontspullen is hot. De bezem door je huis, doe weg wat je niet meer nodig hebt. Houd de grote voorjaarsschoonmaak en doe het beter dan vorig jaar. In mijn huis staan heel veel spullen die daar al jaren doelloos staan. Ze staan er om dat ze er staan. Toen ik op het nieuws hoorde dat ontspullen de trend is, spitste ik mijn oren.

Ik ben gelijk een keukenkastje gaan leegruimen dat ik al maanden niet had geopend. Daar stond in: een fles met speen (mijn mannen zijn 6 en 8 en kunnen inmiddels uit een glas drinken), een bidon zonder dop, zes nieuwe broodtrommels, vier blikken voor ontbijtkoek en een tuimelbeker. Wat nog goed en bruikbaar was, heb ik in een tas gestopt. Nadat ik ook de kelder onder handen heb genomen, ben ik gelijk naar de Kringloopwinkel gefietst en heb de tassen vol bruikbare spullen afgegeven. Opgelucht en voor mijn gevoel een paar kilo lichter fietste ik naar huis. Ontspullen is fijn. Ontspullen lucht op.

De voorloper van ontspullen is opruimen. Het boek Opgeruimd van de Japanse organiseergoeroe Marie Kondo gaat al jaren als een warm broodje over de toonbank. Waarom? Waarom ruimen we met zijn alle zo graag op? Omdat het verslavend is. Omdat het fijn is om te wonen en te werken in een rustige omgeving zonder overbodige prullaria. Na het opruimen voelen we ons een stuk gelukkiger.

Tips om te ontspullen:

1. Maak een plan van aanpak. Schrijf op een groot papier de volgorde van de ruimtes die je wilt opruimen. Vijftien minuten voor een keukenkastje red je en die heb je altijd wel op een dag.

2. Ga stap voor stap het huis door. Kijk waar de meeste troep ligt. Een waskamertje vol troep? Duik erin en ga van start.

3. Zet dozen neer. Een doos voor spullen die echt niet weg mogen, een doos voor spullen waarover je twijfelt (die kijk je later nog eens door) en een derde doos voor spullen die je weg kunt geven.

4. Heb je die zes amuse spoons die je zes jaar geleden van je schoonmoeder kreeg al een jaar niet meer gebruikt? Weg ermee. Dan ga je ze de komende tijd ook niet gebruiken hetzelfde geldt voor je kledingkast. Een jaar lang dat truitje niet gedragen? Kijk wie je er wel gelukkig mee kunt maken.

5. Zoek een mooie doos waar je sentimentele spulletjes in wilt bewaren. Een lief briefje van je kind, je bedelarmbandje dat je vroeger droeg, foto’s. Tenslotte hoef je niet alles weg te doen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook