fb
Damespraatjes Damespraatjes

Onderzoek toont aan dat oma’s meer voelen voor hun kleinkinderen dan eigen kinderen

omas voelen meer voor kleinkinderen

Ik vind het elke keer weer bijzonder om te zien hoe onze moeders omgaan met hun kleinkinderen. De kleine monsters hebben aan allebei de kanten nog al hun opa’s en oma’s en dat is onwijs waardevol. We doen er dan ook alles aan om ze regelmatig te zien, zodat de kinderen een mooie band met hun grootouders kunnen opbouwen. Sophia is inmiddels vier jaar oud en Helena twee. We kunnen met zekerheid zeggen dat er een hele mooie band tussen de meisjes en hun opi’s en omi’s zijn. 

Meer gevoel

Bij Libelle las ik een wel heel opmerkelijk artikel over de liefde van grootouders voor hun kleinkinderen, en dan specifiek over oma’s. Uit onderzoek van de Britse academie voor wetenschappen, The Royal Society, blijkt namelijk dat oma’s niet alleen veel van hun kleinkinderen houden, maar méér gevoel voor hun kleinkinderen dan hun eigen kinderen hebben. Hoe zit dat?

Emotionele empathie

“Tijdens het onderzoek is er met behulp van MRI’s een kijkje genomen in het brein van 50 verschillende oma’s. Alle oma’s hadden biologische kleinkinderen van de leeftijd 3 tot 12 jaar. Tijdens het onderzoek kregen de oma’s twee verschillende foto’s te zien. Eerst kregen zij een foto te zien van hun kleinkind, vervolgens keken ze naar een foto van hun eigen kind. Het bleek dat zij, als ze keken naar de foto van hun kleinkind, een deel van hun hersenen actief werd dat in verbinding staat met hun emotionele empathie. Toen zij vervolgens keken naar de foto’s van hun eigen kinderen werd een deel van de hersenen actief dat in verbinding stond met cognitieve empathie. Dat wil eigenlijk zeggen dat er met de kleinkinderen vaker een band waar te nemen was op emotioneel vlak, en met de eigen kinderen vaker een band op rationeel vlak”, lezen we bij Libelle.

Ervaar jij dit ook?

Wat een opvallende resultaten he? En toch denk ik dat behoorlijk wat grootouders zich hierin zullen herkennen. Een kleinkind ís ook heel bijzonder en daar is niks mis mee. Lekker van blijven genieten dus! Heb jij kleinkinderen? En herken jij je hierin? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Mira -

Ik ga door dezelfde hel, huil iedere dag om het gemis van kleindochter en dochter.

Reageer ook