fb
Damespraatjes Damespraatjes

Onbewuste dingen die je doet waardoor mensen je meteen niet mogen

Heb je soms het gevoel dat mensen jou niet mogen, zelfs al kennen ze je eigenlijk bijna niet? Ik denk dat iedereen hier vroeg of laat een keer mee te maken krijgt en dat is natuurlijk niet fijn. Ligt dat aan de andere persoon en niet aan jou? Dat zou kunnen. Maar ga ook zeker eens bij jezelf te rade wat jij onbewust uitstraalt. Het kan maar zo dat jij je ‘schuldig maakt’ aan één of meer van de onderstaande punten. Doe jij dit, dan kan het heel goed dat mensen jou meteen al niet mogen, zonder je eigenlijk echt te kennen. 

Gedrag op social media

Uit onderzoek van de Birmingham Business School is gebleken dat mensen die heel veel foto’s delen op hun social media account, hier mogelijk sociale schade van ondervinden in het leven. “Dit komt doordat mensen zich niet kunnen verplaatsen in anderen die continu foto’s van zichzelf plaatsen, tenzij het écht goede vrienden zijn of familieleden”, stelt onderzoeker David Houghton. Hierbij geldt dat familie het niet leuk vindt wanneer je veel foto’s plaatst met vrienden en dat vrienden het niet leuk vinden als je veel foto’s plaatst met familie. “Wees voorzichtig wanneer je iets plaatst en denk na over hoe iets overkomt. Door dingen te delen kun je je relaties versterken, maar je kunt ze ook beschadigen”, zegt onderzoeker Ben Marder.

Delen van persoonlijke dingen

Om een vriendschap te sluiten is het belangrijk om persoonlijke dingen over jezelf te delen. Stel jij alleen maar vragen aan de ander en deel je niks over jezelf? Dan kan het zijn dat de andere persoon je bij voorbaat niet mag. Aan de andere kant is het ook zo dat iets té persoonlijks delen aan het begin van een relatie, ook als onprettig wordt ervaren. Denk hierbij aan het vertellen over problemen in je huwelijk of nare dingen waar jouw kinderen tegenaanlopen. Je kunt zo onzeker en onbetrouwbaar overkomen. Waar wel over praten? Bijvoorbeeld over je hobby’s of over positieve herinneringen uit jouw jeugd. Zo kom je sympathieker over.

Compliment vermomd als zelfkritiek

Ooit van ‘humble bragging’ gehoord? Dit is het fenomeen waarbij iemand in de vorm van zelfkritiek eigenlijk zichzelf een compliment maakt. Denk hier bij bijvoorbeeld aan: ‘mijn zwakke punt is dat ik altijd te hard werk’ of ‘ik loop er tegenaan dat ik zo perfectionistisch ben’. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen het doen, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. De onderzoeksassistenten zeiden een betere indruk te hebben wanneer mensen eerlijk waren. Bijvoorbeeld wanneer ze zeiden: : ‘Ik ben niet altijd de beste in georganiseerd blijven’ en ‘Soms reageer ik te heftig op situaties’.

Alles heel serieus nemen

In een studie onder Chinese werknemers blijkt dat mensen die op kantoor erg ‘moreel gefocust’ waren, minder vriendelijk worden gevonden. Een relaxte uitstraling waarbij niet alles direct heel serieus genomen wordt, ervaren mensen als vele malen prettiger. Uit diverse andere studies blijkt ook dat mensen die lachen aardiger worden gevonden. Een relaxte en vrolijke uitstraling wordt meer gewaardeerd dan een overmatig gefocuste uitstraling. Ook op de werkvloer.

Herken jij je in de bovenstaande punten? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

bron: Business Insider

Lees ook: 5 dingen waar Mara bij zichzelf van baalt

Reageer ook