fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nooit meer solliciteren en toch een baan die bij je past. Het kan!

Solliciteren op een vacature of praten met mensen in je netwerk. Als je de baan wilt vinden die écht bij je past, moet je dat niet doen, zegt loopbaancoach Sylvie van den Meerendonk. Ze schreef er een boek over, Nooit meer solliciteren, waarin ze je stap voor stap begeleidt naar dé baan van je leven.

Ken je dat? Je bent op zoek naar een nieuwe baan en gaat vol goede moed de vacaturesites langs. Je vindt niet precies de baan die je te gek lijkt, maar hey, sommige vacatures spreken je best aan. Je besluit een paar brieven de deur uit te doen. Dan zie je dat je eigenlijk niet helemaal voldoet aan de eisen. Voor het grootste deel wel, maar je kent ook mensen die het perfecte profiel hebben en je begint te twijfelen aan je kansen. Zou je er wel voor in aanmerking komen?

Je hoort niets

Twee weken gaan voorbij en je hoort niets. Net als je denkt dat je er nooit meer wat van hoort, krijg je van één van je sollicitaties een reactie: we hebben andere kandidaten gevonden die beter aan het profiel voldoen. De moed zakt je in de schoenen. En je stelt je wensen bij. Naar beneden. Dan wordt je uitgenodigd, maar echt enthousiasme kun je er niet voor opbrengen en je wordt afgewezen. “Hoe kan ik ooit een baan vinden? Laat staan een baan die ik écht leuk vind!” denk je.

Een plek waar je tot je recht komt

In mijn werk zie ik dit heel veel gebeuren. Zonde! Want werk is waar je misschien wel de meeste tijd aan besteedt (op slaap na dan). Ik geloof dat iedereen een plek heeft waar zij het meest tot haar recht komt. Enorm veel plezier heeft en ook de meeste waarde toevoegt. Dus is het de moeite waard om de baan te zoeken (en te vinden!) die je op het lijf geschreven is. 

Het begint bij jou

Maar als solliciteren niet de manier is, hoe vind je zo’n baan dan wel? Het begint met jou. Wie jij bent en welk werk jou laat stralen. Want alleen als je enthousiast over een functie bent, ben je aantrekkelijk. Want enthousiast betekent immers: iemand die pas naar huis gaat als het werk af is, die leest over haar vak om bij te blijven, die zonder morren een sprintje trekt voor een deadline. En ook: iemand die lekker vrolijk is, die populair is bij haar collega’s en na de vakantie weer zin heeft om de stapel die is blijven liggen op te pakken. Iemand die makkelijk aangenomen wordt dus!

Waar hebben ze je nodig?

Als je eenmaal op een rij hebt wie je bent, wat je wil en wat je toegevoegde waarde is, dan kun je gaan uitzoeken wáár je dat het liefste doet. Maak een lijstje van je top 20 ideale werkgevers en dan ga je “gewoon” contact leggen. Door te bellen – als je durft – of door een persoonlijk en mega-enthousiast berichtje op LinkedIn of Twitter te sturen naar degene in de organisatie die je het meeste aanspreekt. En dan zorg je dat je met je passie aan tafel komt. 

De klik zorgt voor de baan

Als het matcht, is er direct een klik. Herkenning. Dan loopt zo’n gesprek vanzelf. En kun je het hele sollicitatieproces overslaan. Geen brieven sturen, geen assessments en geen moeilijke vragen. Dus: nooit meer solliciteren, en sneller dan ooit de baan die je zoekt. Lekker toch?

sylvie-van-den-meerendonk-nooit-meer-solliciteren

Sylvie van den Meerendonk is loopbaancoach en eigenaar van outplacement- en re-integratiebureau ALIGHTcareers. Haar missie is om mensen aan het werk te helpen dat écht bij ze past. In haar boek “Nooit Meer Solliciteren” deelt zij het stappenplan dat ze daarvoor met haar klanten doorloopt.

Bestel hier het boek Nooit Meer Solliciteren van Sylvie.

Via deze link vind je meer informatie. http://www.haystack.nl/index.php/events/workshop-nooit-meer-solliciteren

Reageer ook