fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nog geen 6% van de Nederlanders weet de geboorteplaats van Sinterklaas

De Nederlandse bevolking is gek op Sinterklaas. Maar liefst 68% viert dit typisch Nederlandse feest dan ook graag. Wat weten we eigenlijk over Sinterklaas? Uit onderzoek blijkt dat het slecht gesteld is met de kennis over dit stukje cultuur. Iedereen weet dat de Goedheiligman in Spanje woont, maar waar komen de chocoladeletters vandaan?

In 2010 verscheen het boek Alles wat je wilt weten over Sinterklaas (en nog veel meer!). Op een creatieve manier zijn ruim 130 vragen over de Sint en zijn Pieten beantwoord. Ook historische aspecten als de ring, de staf en de chocolademunten worden op een voor kinderen begrijpelijke manier manier uitgelegd.

Nederlanders niet bekend met Sinthistorie?


De auteurs, Natalie van der Horst, Gaby Kuijpers en Ellen de Roos (zie foto) waren zeer benieuwd naar de kennis van de Nederlander over dit stuk van de Nederlandse cultuur. Het vermoeden bestond dat de Nederlander niet zo goed uit een enquête zou komen. Op hun verzoek deed marktonderzoeksbureau DVJ-Insights uit Nijmegen onderzoek naar de beleving van het sinterklaasfeest en de kennis over de traditie. Het representatieve onderzoek bevestigt de vermoedens van de auteurs.

Wanneer is Sint jarig?

Wanneer de Sint echt jarig is, blijkt een lastige vraag. De twijfel is groot: 47% antwoordt 6 december, het juiste antwoord, maar bij 45% van de Nederlanders staat de Sint op 5 december op de verjaardagskalender. Waar de Sint geboren is, is helemaal onbekend. Slechts 5,6% weet dat de Sint geboren is in Patara, een klein dorp in Turkije. Een grote meerderheid, 68%, geeft Myra als antwoord. Echter in deze plaats werd hij bisschop.

‘Wij waren zelf enorm verrast door de rijke historie van Sinterklaas toen we aan het boek werkten. Het zijn zulke mooie verhalen,’ zeggen Van der Horst en De Roos. ‘En daarom verdient Alles wat je wilt weten over Sinterklaas een plek in iedere boekenkast thuis én op school.’

Lees alles wat je wilt weten over Sinterklaas

Foto van www.worldonphoto.com

1 reactie

Rob Alberts -

Overal hoor ik om mijn heen over tradities die behouden moeten blijven.

Ik ga dat boek snel lezen.

Vriendelijke groet,

Reageer ook