fb
Damespraatjes Damespraatjes

Noa Jansma heeft het helemaal gehad met nafluiters en fotografeert ze!

De 20-jarige Noa Jansma wist deze week de internationale pers te bereiken met haar bijzondere manier waarop ze “catcallers” in beeld brengt. Nadat de mannen een seksueel getinte opmerking tegen haar maakten heeft ze gevraagd of ze een foto van ze mocht maken. De meeste mannen vonden dat prima. Waren er zelfs trots op. Ze hadden geen idee dat Noa het juist helemaal niet fijn vindt dat ze dingen tegen haar roepen.

Dingen die tegen haar gezegd worden als: hoer, sletje, ik wil je neuken wil ze niet langer accepteren. Ook overkwam het daar dat ze ongevraagd gefilmd werd in de trein door een jongen terwijl zijn vrienden riepen wat ze allemaal met haar wilden doen. Via de hashtag #dearcatcallers, waar ze foto’s plaatst van mannen die haar lastig vallen, wil ze aandacht vragen voor dit ongewenste gedrag.

Nog een keer #dearcatcallers *psssssst, kissing sounds and whistling”

Een bericht gedeeld door dearcatcallers (@dearcatcallers) op

De actie van Noa is niet onopgemerkt gebleven en wereldwijd heeft haar #dearcatcallers aandacht gekregen.

De gemeente Rotterdam heeft onlangs een onderzoek gedaan en gebleken is dat 84% van de vrouwen hinder ondervindt van ongewenst gedrag van mannen op straat. Met ingang van 1 januari 2018 is het in Rotterdam verboden om vrouwen op straat uit te schelden, dingen na te roepen, om ze achterna te lopen en om om seks te vragen. Houd je je daar niet aan dan riskeer je een boete van € 4.100 of een gevangenisstraf van 3 maanden. In de gemeente Amsterdam zijn dergelijke maatregelen al van kracht.

Reageer ook