fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nieuwe serie op Damespraatjes: To & Ko (om lekker voor te lezen)

renee_de_haan_new.jpg
Vanaf vandaag op Damespraatjes: To & Ko. To en Ko spelen de volwassen wereld na en dat leidt tot humoristische en soms gevoelige situaties. Zelfs volwassenen zullen zich erin herkennen. In die zin is het ideaal om de verhaaltjes voor te lezen. Voor elke leeftijd.

Damespraatjes stelt auteur Renée de Haan en illustratrice Mirjan van de Hel aan u voor.

‘Dit verzin je niet’

Ze lacht veel als ze met veel gebaren vertelt hoe bijzonder het leven in Toscane is sinds ze daar in 1993 met echtgenoot en drie kleine kinderen naar toe vertrok. Journaliste Renée de Haan verruilde haar beroep van theatercritica voor andere wegen van schrijven. Dat resulteerde onder meer in vrolijke verhalen over haar Toscaanse leven met Ciao Buurman (Uitgeverij Trivium) en in de roman Wit (Uitgeverij Lady). Ze bereidt een serie artikelen voor over Nederlandse na-oorlogse acteurs en er ligt een hele stapel verhalen To en Ko op haar bureau. Wie zijn To en Ko en wat is haar binding met kinderboeken?

Ze glimlacht vanuit haar rustieke kantoor: “Als kind zat ik altijd te lezen, alles wat er maar voorhanden was. Ik verloor mezelf helemaal in verhalen, hoorde niets meer. Eigenlijk is het jammer dat zoiets voorbij gaat als je een druk leven hebt. Ik lees nog zelden. Maar voorlezen doen we wel. Eerst de verhalen van Ciao Buurman, heel ouderwets eigenlijk, zo’n leesavondje. En later To en Ko.”

Waar komen To en Ko vandaan?

“Dat is lastig te beantwoorden. Ze zijn ontstaan toen zomaar een jongen in Toscane bij ons logeerde. Het klikte heel erg tussen ons met alle soorten werkzaamheden en we kregen heel vaak de slappe lach. Dat onbevangene brengt je eigenlijk terug naar je jeugd. Het gevoel met vriendjes en vriendinnetjes is zo direct dat het niet uitmaakt of het jongens of meisjes zijn. Wel is het raar dat andere kinderen niet leven zoals jij thuis. Je bent nieuwsgierig naar alles van die ander maar beschermt ook heel erg je eigen wereldje. En je begrijpt als kind niet dat ouderen dat allemaal vergeten zijn. To en Ko spelen de volwassen wereld na en dat leidt tot humoristische en soms gevoelige situaties, die juist die volwassenen zullen herkennen. In die zin is het ideaal om de verhaaltjes voor te lezen. Voor elke leeftijd. Ko en To wachten altijd op een bankje, tot ik ga schrijven. Dan gaan ze vanzelf leven, praten, dingen uithalen … die verzin je niet!”

mirjan_foto.jpg
Mirjan van de Hel is 35 en woont in ’s Hertogenbosch. Ze heeft sinds 2000 haar eigen bedrijfje www.mirjan.nl . Zij maakt met veel plezier kinderboekillustraties en is ook veel bezig op het grafische vlak.

Wat heb je met kinderboeken?

“Kinderboeken, en met name prentenboeken, vond ik altijd al leuk. De tekeningen spraken me aan en ik wilde later ook graag kinderboeken tekenen. Inmiddels is die wens uitgekomen. De combinatie met grafisch ontwerpen maakt dat ik veelzijdig aan het werk kan door tekst en beeld te combineren. De To en Ko verhalen zijn erg bijzonder. Ik vond het een uitdaging om die twee karakters uit te werken. Op dit moment zijn er drie illustraties helemaal uitgewerkt. Andere kunnen komen zodra we iemand gevonden hebben om het boek uit te geven.”
Walter van Teeffelen

www.avantiproductions.nl

Lees deel 1 van To & Ko

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook