fb
Damespraatjes Damespraatjes

Niet te missen kunst en cultuur in Praag

Normaal ben ik niet zo’n extreme cultuur snuiver, maar soms maak ik een uitzondering. Zo ook in Praag. Wat betreft architectuur, geschiedenis en musea sprak deze stad mij zo aan, dat ik deze kerst nog terug ga. Ik wil meer!

Tijdens de stadswandeling met onze Nederlands sprekende gids viel het mij op; de Tsjechen noemen Praag niet voor niets ‘de Gouden Stad’, deze trots is volledig op zijn plek. De eerste dag nam hij ons langs het Huis van de zwarte Madonna, de St. Nicolaaskerk, de Karelsbrug, het Oude Stadsplein, Astrologische klok, het Oude Raadhuis en de romantische straatjes van het oude centrum. De tweede dag liepen we langs het Nova Scena theater, het Wenceslausplein, Pariska Street en de Spiegelzaal. Na de rondleiding gingen we met de bloggersgroep naar het AMoYA museum.

De highlights

Het Huis van de zwarte Madonna
Kubisme is een big thing in Praag. Overal door de stad zie je kleine galerie shopjes die glaswerk, sieraden en andere handigheden in deze stijl. Dit door Jozef Gocar gebouwde huis is volledig in deze kubistische stijl gebouwd. Op de gevel van het huis zit een zwart beeldje, Madonna. Je kunt hier lekker lunchen, maar er zijn ook een museum en een winkeltje.

Sint-Nicolaaskerk
De Sint-Nicholaaskerk is één van de best bezochtte barokke monumenten van Europa. Zowel van buiten, als van binnen is de kerk prachtig. Culture lover or hater: dit is voor iedereen de moeite waard.

Karelsbrug
Dat Praag al sinds 20 jaar op de UNESCO erfgoedlijst staat komt mede door de authentieke Karelsbrug. Deze gotische brug werd in 1870 uit eerbetoon vernoemd naar Keizer Karel. Op de brug staan 30 standbeelden, 15 aan elke zijde. Restauratie van de uit zandsteen gemaakte standbeelden is niet mogelijk, toch is de brug in goede staat. Dit komt doordat de standbeelden vervangen worden zodra ze er niet goed genoeg meer uitzien.

Het Oude Stadsplein
Het Oude Stadsplein is het kloppend hard van winters Praag. Tussen de imposante Sint-Nickolaaskerk en de Oude Raadhuis staat nu een gezellige kerstmarkt, lees hier meer over in mijn vorige blog. Zomers is dit plein sfeervol en warm met gezellige terrassen.

Astrologische klok
Het bekijken van deze klok is goed te combineren met een avondje kerstmarkt op het Oude Stadsplein. De klok slaat ieder heel uur, waarbij je een ‘verassing’ kunt waarnemen. Het neemt weinig tijd in beslag, maar het is zeker leuk om even stil bij te staan. Ook kan je de toren op, dit geeft een mooi uitzicht over het Oude Stadsplein.

Wenceslasplein
Het Wenceslasplein is een van mijn favorite hangouts in Praag. Het heeft alles: winkels, het Nationaal museum, een rijke geschiedenis én een gezellige kerstmarkt. Het plein is ook een symbool van het verzet tegen het Tsjechische Communisme, op deze plek stak 21-jarige student Jan Palach zichzelf in brand om aandacht voor de politieke situatie te krijgen. Jan Palach is drie dagen na de gebeurtenis in het ziekenhuis overleden.

AMoYA
AMoYA staat voor Artbanka Museum of Young Art. En ‘young art’ krijg je daar zeker! Dit museum ligt aan de Moldou, op nog geen minuut lopen van de Karelsbrug, dit is dan ook goed te combineren. De kunst vind ik het beste te omschrijven als choquerend en gedurfd. De getoonde stukken zijn niet erg laagdrempelig en kunnen een naar gevoel uitlokken, maar dit was juist hetgene wat mij erg aansprak. You’ll either absolutely love it, or absolutely hate it. Ik ga in ieder geval nog een keer terug! Let op: het museum is niet het hele jaar geopend, in verband met het opstellen van nieuwe collecties. Kijk op www.amoya.cz/en om op de hoogte te blijven.

Wat wil ik volgende keer bekijken?
Praag is een grote stad, daarom heb ik in de drie dagen dat we daar waren niet alles gezien wat ik wilde zien. Deze kerst ga ik met mijn familie een paar dagen terug. Dan op het programma:

Dansende Huis

De Praagse burcht

Het Nationaal Museum

Zelf de kerstmarkten in Praag bezoeken?
Ook kunst en cultuur ontdekken in de Gouden Stad? Kijk op TravelBird en www.czechtourism.com voor meer informatie.

Lees meer over mijn stedentrip naar Praag
Pakken voor Praag

Magische Kerstsfeer in Praag

Eten en drinken in Praag

Shoppen in Praag

Mara Blikslager (20 jaar) werkt voor online vrouwenmagazine damespraatjes.nl en studeert Reclame, Marketing en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is gek op schrijven, de wereld ontdekken, socializen en sporten. Als Mara niet aan het werk is of in de schoolbanken zit is ze te vinden in het zwembad, op de spinning-fiets, in een hippe club of lekker op de bank. Ze woont in Mediastad Hilversum maar heeft ook een grote liefde voor onze, iets chaotischere, hoofdstad: Amsterdam. 

Lees ook de andere artikelen van Mara Blikslager 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook