fb
Damespraatjes Damespraatjes

Niet te geloven! Kunstgraskorrels zijn mogelijk kankerverwekkend

Afgelopen week werd er in een uitzending van Zembla ingegaan op de vraag of het spelen op een kunstgras sportveld schadelijk is voor de gezondheid. Veel van onze kinderen spelen en sporten op velden van kunstgras, dus dat is een super belangrijk onderzoek.

Laatste nieuws: “Hoewel er volgens het RIVM “nu geen reden is om te stoppen” met sporten op de kunstgrasvelden, raadt het instituut kinderen aan om na afloop te douchen en schone kleren aan te trekken. Verder wordt het afgeraden om kinderen te laten spelen met de rubberkorrels die op zo’n kunstgrasveld te vinden zijn. dd 8 oktober 2016 bron: Nu.nl

De boosdoeners zijn de korrels die op het kunstgras worden gegooid. Ze zorgen er voor dat spelers minder snel schaafwonden oplopen en zijn gemaakt van rubbergranulaat (vermalen autobanden). Per voetbalveld heb je ongeveer 20.000 vermalen autobanden nodig om de korrels te maken.

Lees ook: 5 redenen waarom TV kijken zo slecht is voor kinderen

De vloer aangeveegd met onderzoek

De korrels bevatten zink, lood, benzeen en erschillende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s). Van deze stoffen weet men al jaren dat ze kankerverwekkend zijn, maar lange tijd is er geen verband gelegd tussen kanker en het spelen op een kunstgrasveld. In 2006 is er wel een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de KNVB en de producenten van de kunstgrasvelden, maar daar was de conclusie dat het spelen op kunstgras niet kankerverwekkend is. Vanavond wordt in de uitzending Zembla compleet de vloer aangeveegd met dit onderzoek.

Keepers hebben een verhoogd risico

Volgens onderzoeksjournalist Bosma in Zembla loopt er in de Verenigde Staten en Engeland onderzoek naar de korrels. Daar zijn opvallend veel gevallen van leukemie bij Britse en vooral Amerikaanse sporters die veel op kunstgras sporten. “Er wordt gekeken of er een link is tussen het veelvuldig in aanraking komen met die korrels en kanker. Dat zou met name gelden voor keepers.”

Lijst met 230 namen

Sinds 2009 houdt de Amerikaanse voetbaltrainster Amy Griffin een lijst bij van voetballers die op kunstgras met rubberkorrels hebben gespeeld en kanker hebben gekregen. Op de lijst staan inmiddels 230 namen.

Alternatieven voor de rubbergranulaatkorrels

Alternatieven kunnen zijn dat er korrels van kurk worden gebruikt. Die zijn wel wat duurder, maar het naar zich nu laat aanzien met veel minder gevolgen voor de gezondheid. Op de hockeyvelden wordt trouwens geen rubbergranulaat gestrooid, daar strooien ze met zand en water.

Reactie KNVB

De KNVB geeft aan dat de resultaten van de Zembla uitzending zorgvuldig bekeken moeten worden.

ZEMBLA – ‘Gevaarlijk spel’ woensdag 5 oktober 2016 om 21:10 uur bij de VARA op NPO 2

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook