fb
Damespraatjes Damespraatjes

Niet geschikt als moeder? Expertgroep pleit voor omstreden gedwongen anticonceptie

verplichte anticonceptie

Voordat ik moeder werd, dacht ik altijd dat ik veel moeite zou krijgen met het hebben van kinderen. Inmiddels heb ik twee kinderen en ik kan met zekerheid zeggen dat het mij eigenlijk vrij natuurlijk afgaat en dat ik er heel erg van geniet. Dit komt enerzijds door het natuurlijke moederinstinct, maar anderzijds ook door de omstandigheden waarin ik mij bevind. Wij hebben een koophuis en een stabiel inkomen, mijn man en ik zijn gelukkig getrouwd, we hebben geen psychische aandoeningen en hierdoor is het relatief ‘eenvoudig’ om een goede moeder te zijn. 

Ongunstige omstandigheden

Ik realiseer me heel goed dat de omstandigheden niet bij elke moeder zo optimaal zijn. Er zijn moeders die alles alleen moeten doen, moeders die geldzorgen hebben, moeders met psychische problemen en moeders met al het bovenstaande. Alles is dan gewoon een stukje ingewikkelder dan in de optimale situatie waarin ik mij bevind. Soms zijn de omstandigheden zelfs zo slecht, dat het niet wenselijk is om op dat moment moeder te worden… Maar wie bepaalt dat eigenlijk?

Niet mogelijk om goed te zorgen

In principe zouden vrouwen zelf moeten bepalen of ze moeder willen worden. Maar soms zorgt de situatie waarin de moeder zich bevindt, dat het niet mogelijk is om goed voor hun kind te zorgen. Denk aan het geval van verslaving, psychiatrische ziekte of verstandelijke handicap. De Beraadgroep verplichte anticonceptie pleit door middel van een petitie die naar de Tweede Kamer is gestuurd voor verplichte anticonceptie bij bepaalde groepen vrouwen.

Verplichte anticonceptie

De petitie werd door voormalig kinderrechter en oud-vicepresident van de rechtbank Rotterdam Cees de Groot ingediend. De petitie wordt onder meer ondersteund door Heleen Dupuis, hoogleraar medische ethiek in ruste en oud-VVD-senator. Het doel van de expertgroep is om wettelijk te regelen dat de Raad voor de Kinderbescherming en de Officier van Justitie, de rechter kunnen verzoeken om iemand verplichte anticonceptie te laten krijgen.

Lastig vraagstuk

Het gaat om een tijdelijke maatregel, waarbij de gedwongen anticonceptie wordt stopgezet zodra de omstandigheden beter zijn. Persoonlijk vind ik dit een heel lastig vraagstuk, waar ik langer over moet nadenken om hier mijn mening over te kunnen geven. Wat vind jij van dit voorstel? Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

s -

zou werkloosheid (volgens de gangbare gedachte ‘eigen schuld’) en armoe dan ook een reden worden om mensen te verplichten tot anticonceptie want kinderen krijgen als je arm bent is niet verantwoord want dat kost de samenleving geld? de volgende stap is dat iedereen dood moet die niet economisch (meer) nuttig is want dat kost de samenleving geld.

Reageer ook