fb
Damespraatjes Damespraatjes

Naam voor je kindje kiezen: hoe pak je het aan?

Naam voor je kindje kiezen

Het is een hele verantwoordelijkheid, die er tijdens je zwangerschap ook nog eens bij komt: een naam voor je kindje kiezen. Hoe pak je het aan?

Hoe een naam voor je kindje kiezen?

Een naam voor je kind kies je niet zomaar. En het valt ook niet mee. Want welke naam geef je aan iemand die eigenlijk nog niet kent? Met deze naam moet je kind zijn hele leven doen. Het moet een naam zijn waar hij zich prettig bij voelt. Een naam waarmee hij serieus genomen wordt en zich kan onderscheiden van de rest. Een naam waar hij trots op is. Een naam die uitdrukt hoe speciaal hij is voor zijn ouders. Een naam die niet rijmt of lijkt op een bepaald scheldwoord. Een naam die jij je hele leven zult moeten uitspreken. Kortom: daar moet je toch even over nadenken.

Recycling

Vroeger was het zo gemakkelijk. Heette opa Jan, dan heette jij ook Jan. En je broer heette Piet, Kees of  Jaap. Zusjes Annie en Greetje maakten het gezin compleet. Op hun beurt kregen ook Annie en Piet weer kinderen die ze Kees en Greetje noemden, enzovoort.

Maar ja, waarom zou je iets eenvoudig houden als het ook moeilijk kan?

Door invloeden uit het buitenland, zeg maar sinds de jaren ’60, liepen er steeds meer kinderen rond met buitenlandse namen. Namen als Bianca, Dennis en Linda kwamen toen in zwang. Je zou het nu niet meer zeggen, maar deze namen waren toentertijd echt heel exotisch. Je moet je voorstellen dat deze namen aanvankelijk echt te flamboyant waren voor het gemiddelde Hollandse gezin. Maar dat is natuurlijk een kwestie van gewenning, en al gauw huppelden de Anita’s, Aimée’s en Annie’s hand in hand door de straten.

Kort, Hollands en basic

De trend om kinderen buitenlandse namen te geven, sloeg een beetje te ver door en opeens waren de klassen gevuld met Quincy’s, Wesley’s, Ashley’s, Brittany’s enzovoort.

En dan komt er natuurlijk weer een nieuwe trend. De Wesley’s en Ashley’s uit de late jaren ’70 en begin jaren ’80 krijgen nu zelf kinderen en hebben het voornamenroer flink omgegooid. Nu gaan we weer massaal voor de Hollandse naam. En het liefst de kórte, basic Hollandse naam.

De 10 populairste Hollandse jongensnamen van dit moment zijn Sem, Daan, Tim, Tom, Stijn, Bram, Niels, Jan, Nick en Max. Meisjes heten nu vooral Sanne, Lisa, Anna, Emma, Lotte, Eva, Anne, Isa, Femke of Maud.

Tips

Hier zijn nog wat tips voor als je worstelt om een naam te bedenken voor je nieuwe spruit:

 • Maak een lijstje van de namen die je wel ziet zitten en vraag je partner om ook een lijstje te maken.
 • Check of deze namen wel mooi klinken in combinatie met de achternaam en in combinatie met de na(a)m(en) van broertjes of zusjes.
 • Check of deze namen na een week ofzo nog steeds aantrekkelijk voor je zijn.
 • Let er ook op dat als je je kind meerdere voornamen geeft, de initialen van deze namen geen rare afkorting vormen, zoals W.C. de Bruin of K.U.T. Heemskerk.
 • Let er ook op dat de initialen niet hetzelfde zijn als een ander gezinslid, dat is gewoon niet zo praktisch qua postbezorging ed.
 • Denk terug aan je lagere schooltijd en bedenk welke rare woorden er rijmen op de naam die je in je hoofd hebt. Als dit al te voorspelbaar is, kun je beter naar een andere naam gaan uitkijken.
 • Als je je kind nu Sem of Sanne noemt, heeft hij/zij grote kans dat hij/zij zijn/haar naam moet delen met een heleboel naamgenootjes in de klas. Wil je dat?
 • Sla ook niet door naar de andere kant: Een naam die zo bijzonder is, dat je kind zijn leven lang spellend en uitleggend door het leven moet is misschien ook niet leuk!
 • Wil je echt iets aparts? Hou er dan rekening mee dat namen geweigerd kunnen worden bij de burgerlijke stand. Al gebeurt dat (helaas) niet vaak. Met als resultaat dat er nu echt mensen rondlopen met namen als Salami, Rockey, Jay-Jay, Bambi, Xanadu, Bunny en D’artagnan. met de naam Metallica. Lieve ouders: Waarom doe je dat toch? Houd rekening met je kinderen!

  Kindernamen op internet

  Ben je bezig met kindernamen? Dan zijn dit wat leuke links voor je:

  Kindernamen.nl: Een lange lijst namen

  – De betekenis van namen

  – Schattige schilderijtjes met namen voor hem en haar

  Chique babynamen, waar je kind goede sier mee maakt op de hockeyclub én de studentenvereniging.

Mijn voornaam is Coby, misschien een beetje ouderwets maar niks mis mee. Vooral mijn koosnaam Cootje klinkt sympathiek. Maar waarom moest ik de voornamen Jacoba (oke) Japikje mee dragen? Mijn Friese oma begreep het allemaal wel, maar op officiele gebeurtenissen zie ik dat mensen altijd een lachje proberen te onderdrukken.

Hoe ga jij een naam voor je kindje kiezen?

Naam voor je kindje kiezen: hoe ga jij het aanpakken? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Afbeelding: Picsea via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

melissa -

Oh ja, kindernamen. Wat een gedoe. Kan je er niet ‘gek’ op rijmen, krijg je geen rare afkorting met de doopnamen en achternaam. Maar ook: ken ik iemand die die naam heeft en hoe is hij of zijn, want anders wil je toch niet dat hij of zij vergeleken wordt, haha. Leuk artikel!

Reageer ook