fb
Damespraatjes Damespraatjes

Myrna ziet altijd als een berg tegen feestjes op!

Voor echte party animals is het onbegrijpelijk dat er mensen zijn die zich ongemakkelijk voelen op een feestje. Die zich geen houding weten te geven. Myrna (37) is zo’n iemand. “Ik voel me doodongelukkig en alleen, terwijl iedereen het naar zijn zin lijkt te hebben.”

Het liefst mijdt Myrna  feesten en partijen maar ze weet dat dat onmogelijk is. “Bovendien vindt mijn man het leuk als ik meega dus dat doe ik. Maar ik wil vervolgens niet als een magneet aan hem geplakt zitten, dat is voor hem niet fijn. ” Dus zit ze vaak alleen en voelt zich eigenlijk doodongelukkig. Niet alleen op feestjes heeft ze dat, ook tijdens vergaderingen op haar werk zit ze niet zelden met zweethanden en een rood hoofd.

Sociale angst
Sociale angst. Dat is waar Myrna, en met haar talloze andere mensen, mee kampt. “Ik denk vaak dat mensen niet op mij zitten te wachten. Ik ben niet luidruchtig, geen gangmaker. Het liefst zit ik lekker thuis, te schrijven of te lezen. Als ik maar niet sociaal hoef te zijn en te doen.” Haar man is het tegenovergestelde. Hij heeft graag het hoogste woord en vindt het heerlijk om in het middelpunt te staan. Hij snapt niks van zijn vrouw. “Het zijn toch onze vrienden?’ zegt hij dan,  en ook: ‘joh, al die mensen zijn helemaal niet met jou bezig’. Ik zou willen dat ik ook zo kon redeneren, maar dat lukt met niet. Ik ben me altijd bewust van mijn aanwezigheid. Van mijn lichaam die in de vluchtstand schiet.”

Hoewel ze er nooit helemaal vrij van zal zijn, zijn er trucjes om beter om te gaan met sociale angst en het stapje voor stapje te overwinnen. Wij vroegen een deskundige hoe Myrna zich meer op haar gemak kan voelen. De deskundige gaf de volgende tips:

1. Praat met minimaal één onbekende persoon. Je bent uitgenodigd op een feestje. Je vriend is er van door en jij staat alleen met je glas in je hand. Wat nu? Knoop een praatje aan met iemand die je niet kent.  Vraag bijvoorbeeld wat de relatie met de gastvrouw of -heer is. Voor je het weet ben je verwikkeld in een geanimeerd gesprek en heb je een mooi stap gemaakt.

2. Vraag iemand op de koffie. Je gaat al weken naar een groepsles in de sportschool en hebt dan leuk contact met een vrolijke vrouw. Je wilt haar graag beter leren kennen, maar hoe doe je dat? Vraag haar of ze het leuk vindt koffie met je te drinken. Dat kan na de les, maar je kunt ook een andere afspraak maken. Waarschijnlijk vindt ze dat hartstikke leuk en is het voor herhaling vatbaar.

3. Let op je adem. Als je je niet prettig voelt in gezelschappen kan het helpen goed op je adem te letten. Door op de juiste manier en diep te ademen, ontspant je lijf. Dat doe je door diep adem te halen door je neus, en zachtjes uit te blazen door je mond uit. Herhaal dit een paar keer. Op deze manier word je rustig en kun je je gedachten ordenen.

4. Maak je niet druk om anderen. Zoals de man van Myrna haar zo vaak zegt: ‘mensen zijn helemaal niet met jou bezig. We zijn namelijk vaker met ons zelf druk dan met anderen. Jij denkt dat niemand onzeker is? Forget it! Veel mensen verbergen hun onzekerheid. Zetten een masker op en overleven net als jij in de sociale jungle.

5. Lach om jezelf. Humor kan je overeind houden. Als je jezelf alleen maar serieus neemt, maak je jezelf het extra moeilijk. Niemand is perfect, iedereen mag en kan fouten maken en daar hoef je je niet vervelend bij te voelen of je voor te schamen. Lichtvoetig door het leven gaan, kan fijn zijn.

Voel jij je wel eens ongemakkelijk als je een groep mensen moet toespreken of een naar een feestje moet waar je niemand kent? Wat doe je dan? Blijf je aan de kant staan of zoek je contact? We zijn benieuwd! Laat het ons weten in de comments onder dit artikel. 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Bep -

Ik ga ook niet naar feestjes of etentjes met veel mensen, alleen met 1 persoon , tis niet anders

Reageer ook