fb
Damespraatjes Damespraatjes

Monica wordt gek van de voicememo’s van haar beste vriendin: “Langdradig en irritant!”

gek van de voicememo's

Anno 2023 zijn er tientallen manieren om met je vrienden, familie en collega’s in contact te blijven. We appen, bellen, mailen en DM’en heel wat af en iedereen heeft zo z’n favoriete communicatiekanaal. Veruit de meest populaire is WhatsApp. Snel een berichtje tikken, een foto of video sturen of je locatie delen; het is echt heel makkelijk. Via deze app kun je ook voicememo’s sturen. Handig, want zo hoef je als zender geen bericht te tikken. Lekker snel! Toch is niet elke ontvanger er even blij mee. Zo ook Monica. Zij wordt gek van de voicememo’s van haar vriendin Jutta.

“Jutta en ik zijn al sinds onze studie rechten dikke vriendinnen. Zelfs nu onze levens niet verder van elkaar zouden kunnen verschillen, hebben we bijna dagelijks contact met elkaar. Jutta woont met haar vriendin in Leiden en ik met mijn man en kinderen in Utrecht. Vier jaar geleden besloot Jutta haar hart te volgen en kunstenaar te worden. Haar inkomen halveerde, maar ze was veel gelukkiger. Ik werk als advocaat en ben daar ook heel happy.”

Vele voicememo’s

Monica is er trots op dat zij en Jutta altijd contact hebben gehouden. “Met veel mensen van vroeger groei je naar verloop van tijd toch een beetje uit elkaar. Toen Jutta vertelde dat ze stopte met haar werk als advocaat én dat ze geen kinderen wilde, was ik er bang voor dat dit bij ons ook zou gebeuren. Dat gebeurde niet, maar toch ben ik niet honderd procent blij met het contact dat wij hebben. Ik erger me groen en geel aan de vele voicememo’s die Jutta mij de hele dag door stuurt.”

Geen tijd

Om de haverklap verschijnt er een melding op Monica haar telefoon. “Dat zal Jutta wel zijn”, zegt ze. “Elke dag krijg ik een stuk of drie voicememo’s van haar. De eerste komt meestal binnen in de drukke ochtendspits bij ons thuis. Ze vertelt dan uitgebreid hoe zij heeft geslapen en vraagt me hoe het met mij gaat. Heel lief natuurlijk, maar zo’n voicememo duurt al snel een minuut of vier. Heel eerlijk: ik heb daar op dat moment geen tijd voor.”

Onsamenhangend

Als Monica op de fiets van school naar haar kantoor zit luistert ze de eerste voicememo van Jutta. “Dat ritje is ongeveer een kwartier en dan kan ik prima even luisteren. Reageren doe ik dan niet. Ik moet op kantoor altijd direct voor mijn cliënten aan de slag.” Rond de lunchpauze heeft Jutta meestal al een tweede bericht gestuurd. “Vaak iets onsamenhangends over de inspiratie voor het werk waar ze op dat moment mee bezig is. Ik vind het heel gaaf dat zij haar hart volgt, maar persoonlijk heb ik niet zo veel interesse in kunst. Haar minutenlange memo is dan ook een worsteling om doorheen te komen.”

Ook een voicememo inspreken

Pas wanneer Monica aan het einde van de dag de kinderen op bed heeft, lukt het haar een berichtje terug te sturen. “Ik typ dan gewoon een reactie van een paar regels met wat ik die dag heb gedaan. Ergens kan ik me niet voorstellen dat zij dat ook maar ergens interessant vindt, maar het voelt ook gek om niks te sturen. Rond de feestdagen was ik zó druk, dat ik een paar dagen niks van me had laten horen. Ik kreeg toen een belletje van haar of het allemaal wel goed met met me ging en waarom ik niks van me liet horen. Ze zei dat als ik druk was ik ook gewoon een voicememo kon inspreken. Dat deed zij immers ook altijd.”

Bespreekbaar maken

Monica wil het bespreekbaar maken dat ze de voicememo’s irritant vindt. “Ze mag mij best een berichtje sturen, maar ik ontvang het liever gewoon als tekst. Ik ben dagelijks soms wel een kwartier kwijt aan het luisteren naar haar berichten. Het bespreekbaar maken vind ik moeilijk. Ik heb het idee dat Jutta de berichtjes belangrijk vindt en dat het voor haar een makkelijke manier is om te delen wat haar bezighoudt. Ben ik een slechte vriendin als ik zeg dat ik niet de hele tijd wil weten waar zij mee bezig is?”

Praat mee

Hoe zou jij met deze situatie omgaan? Zou je jouw vriendin vertellen dat je niet meer de hele tijd voicememo’s zou willen ontvangen of vind je het juist een leuke manier van communiceren? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Afbeelding: Josh Duke via Unsplash

Lies is tegen abortus: “Je moet wennen aan het leven als moeder, maar als je kind er eenmaal is, ben je er zeker klaar voor”

Wat ben ik blij dat we in een land als Nederland dingen kunnen, die niet overal ter wereld zo vanzelfsprekend zijn. Zo ben ik er blij mee dat ik zelf mag autorijden, kan studeren en indien gewenst legaal een abortus mag ondergaan. Ik ben een paar keer zwanger geweest en heb nu 2 dochtertjes, maar ik kan me goed voorstellen dat een ongewenste zwangerschap veel stress en onzekerheid met zich mee kan brengen. Een abortuskliniek moet op dat moment een veilige plek zijn, waar je informatie kunt inwinnen en (indien gewenst) de zwangerschap kunt laten afbreken.

Dat deze klinieken soms alles behalve een veilige plek zijn, blijkt wel uit nieuws van EénVandaag. “Bonken op autoruiten, de toegang blokkeren en folders uitdelen van verknipte embryo’s. Anti-abortusdemonstranten laten geen middel onbenut om zwangere vrouwen te overtuigen van abortus af te zien. Het is iedere week een paar keer raak bij abortuskliniek Vrelinghuis in Utrecht. Demonstranten duiken op bij de ingang van de kliniek en spreken vrouwen ongevraagd aan. Hun doel? Zwangere vrouwen overtuigen van hun abortus af te zien” lezen we op de website van EénVandaag.

Maar wie zijn nou die mensen die tegen abortus zijn? En zijn ze allemaal zo ‘fanatiek’ dat ze hele dagen voor abortusklinieken staan om vrouwen over te halen het niet te doen? Wij spraken Lies, die tegen het uitvoeren van abortussen is.

LEES HIER VERDER

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Fleur -

Hai Monica
Meteen luid en duidelijk je grens aan geven dat je stapel gek wordt van haar berichtjes .
Als je dat niet doet dan raak je overspannen.
Vriendschap is respecteren, en grenzen stellen

Joris -

Herkenbaar. Die spraakmemo-functie in WhatsApp is de meest kansloze optie in de hele app. Schrijf een berichtje of bel elkaar af en toe. En dan niet bij geen gehoor de voicemail inblaten. Ekaar op de hoogte brengen van de afgelopen nacht en elke ochtend vragen hoe het gaat; come on…

Reageer ook