fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mogen verkouden kinderen op bezoek bij opa en oma? Een kinderarts-epidemioloog geeft antwoord!

Onze kinderen zijn dol op de opa’s en oma’s en het liefst zouden ze elke dag naar ze toegaan. Niet alleen onze kinderen komen graag bij opa en oma over de vloer, volgens mij vinden alle kinderen het heerlijk. Toch is dit een tijd waarin een bezoekje aan opa en oma niet altijd verantwoord is en dat er dan ook goed moet worden nagedacht over de invulling en timing van het bezoek. Stel dat je kind verkouden is, wat is dan wijsheid met betrekking tot het bezoeken van opa en oma?

Geen regel

Over het algemeen geldt dat hoe jonger het kind is, hoe kleiner de rol bij de verspreiding van het virus is. Kinderen met alleen verkoudheidsklachten zoals een loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn mogen volgens de corona-maatregelen gewoon naar school. Maar geldt dat ook voor een bezoekje aan opa en oma? Kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht uit legt aan RTL Nieuws uit hoe dat zit.  “Het is geen regel, dus ik kan het alleen op basis van eigen inzicht zeggen, maar je kunt het best uit de buurt blijven van kwetsbare mensen. Dus even met een snotneus op bezoek bij opa of oma is gewoon niet verstandig.”

Lees ook: Hoe voorkom je die vervelende acné door het dragen van een mondkapje?

Drie D’s

Om de afweging te maken wat bij verkoudheid wel of niet verstandig is, geeft Bruijning het volgende ezelsbruggetje: “Ouders moeten eigenlijk de drie D’s in hun achterhoofd houden: drukte, dichte ruimte en dicht bijeen. Dat zijn situaties waarin verspreiding kan plaatsvinden. Dus een escaperoom waar je met vier mensen twee uur lang in een dichte ruimte zit, is misschien niet zo’n goed idee. En als je kind ontzettend verkouden is, is het misschien beter om de judoles een weekje over te slaan.”

Verstandig

Willen de verkouden kinderen opa en oma wel heel graag zien? Dan is een bezoekje op 1,5 meter afstand, in de openlucht eventueel wel een optie. Maak hierbij de afweging of het voor kinderen en opa en oma mogelijk is zich aan de afstand te houden. Hele jonge kinderen kunnen dat nog lastig vinden en in dat geval is even helemaal niet gaan soms verstandiger.

Praat mee

Ben jij met je kinderen recent nog bij opa en oma geweest? Of ben jij een oma en pas jij gergeld op je kleinkinderen? Hoe gaan jullie om met verkoudheden? Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook