fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe voorkom je die vervelende acné door het dragen van een mondkapje?

Acné door het vele gebruik van mondkapjes: ik hoor er steeds vaker over! Aangezien we voorlopig nog wel met mondkapjes te maken zullen hebben, kunnen we er maar beter zo goed mogelijk mee omgaan. Damespraatjes verzamelde een aantal tips die je kunnen helpen om de huid gezond te houden tijdens het dragen van een mondkapje. 

Hoe voorkom je die vervelende acné door het dragen van een mondkapje?

Materiaalkeuze

Mondkapjes moeten rondom de neus en mond goed sluiten om voldoende bescherming te geven. Hierdoor voelt het al snel warm en klam aan onder het kapje. Kies voor mondkapjes gemaakt van ademende materialen, zoals zijde of katoen en laat synthetische kapjes liever links liggen.

Reinigen 

Het dragen van een mondkapje kan verstopte poriën veroorzaken. Dit komt doordat zweet, vocht en viezigheid op de huid blijven plakken als je voor een lange tijd het mondkapje op hebt. Het is altijd al belangrijk dat je je gezicht zowel ’s ochtends als ’s avonds goed reinigt, maar als je geregeld een mondkapje draagt is dit nog veel belangrijker. Werk ben een ‘dubble cleansing system’ waarbij je de huid twee keer reinigt. Eerst met een goede cleanser en water en vervolgens met een watje met daarop bijvoorbeeld een micellair water. Hierdoor weet je zeker dat de huid écht goed schoon is voordat je start met het gebruik van verzorgingsproducten.

Verzorging

Heb jij last van acné? Dan is het aan te raden om jouw verzorgingsproducten hierop af te stemmen. Laat comedogene producten zoals vaseline en kokosolie achterwege en kies voor producten die de poriën niet verstoppen. Denk bijvoorbeeld aan niaciamide en combineer dit met hyaluronzuur. De niaciamide werkt goed tegen acnéklachten en hyaluronzuur heeft een hydraterende werking. Sluit je huidverzorgingsritueel af met een fijne dag- of nachtcrème en volg dit regime zowel ’s ochtends als ’s avonds. Het is nu overigens niet het moment om te starten met extreme behandelingen die irritatie van de huid kunnen uitlokken. Denk hierbij aan grove scrubs of chemische peelings. Wil je wel graag een peeling doen? Kies dan voor een milde chemische peeling, bijvoorbeeld met melkzuur, Alpha Hydroxy Acids (AHA) en hyaluronzuur.

Zonnebrand

Ook dit is iets wat je eigenlijk altijd zou moeten doen, maar wat nog belangrijker is bij het dragen van een mondkapje: gebruik een zonnebrandcrème met een SPF van 30 of hoger. Het gebruiken van een goede SPF helpt tan-lines voorkomen én beschermt de huid.

Mondkap-hygiëne

Zoals al eerder in het artikel beschreven, is een katoenen mondkapje een goede keuze. Het materiaal is ademend en dus prettiger voor de huid. Een andere goede bijkomstigheid, is dat katoenen mondkapjes op 60 graden gewassen kunnen worden. Hierdoor blijft het mondkapje hygiënisch en dat heeft een positief effect op de huid. Was het mondkapje elke dag na gebruik.

Huisarts

Werken deze tips onvoldoende of twijfel je aan deze informatie? Dan adviseren wij je om een afspraak te maken met de huisarts.

Praat mee

Heb jij ook last van acné door het gebruik van een mondkapje? Wat doe jij ertegen? Ik ben heel benieuwd! Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook