fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf bijzondere weetjes over het WK Vrouwenvoetbal 2015

De Nederlandse voetbalvrouwen, ook wel de oranje Leeuwinnen genoemd, hebben zich voor het eerst voor een WK voetbal geplaatst. Dit wereldkampioenschap wordt van 6 juni tot en met 5 juli in Canada gehouden. De Leeuwinnen spelen vandaag, 6 juni, hun eerste wedstrijd en gaan daarin de strijd aan met Nieuw-Zeeland.

5 opmerkelijke weetjes over het WK Vrouwenvoetbal

  • Voor het eerst worden alle 52 wedstrijden op een WK op kunstgras gespeeld. De keuze voor kunstgras leidde vorig jaar tot een rechtszaak. Ruim 40 voetbalsters eisten dat het WK net als bij de mannen op echt gras gespeeld zou worden. De FIFA wilde niet toegeven en dreigde zelfs met schorsing van de actievoerende speelsters. Onder grote druk gind de groep speelsters uiteindelijk akkoord met het kunsgras.
  • Voor het eerst op een WK krijgen de scheidsrechters hulp van HawkEye, het geavanceerde systeem dat tot op de millimeter nauwkeurig bepaalt of een bal wel of niet over de doellijn is geweest
  • Alle speelsters op dit WK moeten meewerken aan een verplichte geslachtstest om te zien of de speelsters echt als vrouw zijn geboren. Aanleiding hiervoor was het WK van 2011 waarbij bleek dat 3 Afrikaanse vrouwen niet als vrouw waren geboren.
  • De vraag is of Sepp Blatter bij het Vrouwen WK aanwezig zal zijn. Hij zag zichzelf graag als Godfather van het vrouwenvoetbal. Nu hij in opspraak is geraakt is het de vraag of hij bij het WK aanwezig zal zijn. Secretaris-generaal van de FIFA Jérôme Valcke, die ervan wordt miljoen euro’s aan smeergeld te hebben overgemaakt, al laten weten niet bij de openingswedstrijd in Canada te zijn.
  • Daphne Koster, jarenlang boegbeeld van de Nederlandse ploeg, is er niet bij op dit WK. Na de bevalling van haar eerste kind heeft ze er alles aan gedaan om mee te kunnen naar het WK, maar de bondscoach negeerde de speelster. Nu is zij tijdens dit WK analiste voor de NOS.

Damespraatjes zal de Oranje Leeuwinnen blijven volgen en wenst de vrouwen heel veel succes toe!!

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook