fb
Damespraatjes Damespraatjes

Moet je bij iedere plasbeurt je tampon er uithalen?

Eerlijk gezegd verwisselde ik lang niet altijd mijn tampon als ik moest plassen. Ik deed het gewoon om de paar uur als ik dacht dat de tampon niet meer zo fris zou zijn. Laatst vertelde een vriendin me dat ze echt iedere keer als ze moet plassen haar tampon verwisselt. Ik vroeg me af of dat nou wel echt nodig is en ging op onderzoek uit.

Advies van de makers van tampons

Het bedrijf dat er natuurlijk het meest bij gebaat is dat jij zoveel mogelijk je tampon verwisselt (zij willen toch zoveel mogelijk tampons verkopen), zoals bijvoorbeeld OB, geeft het volgende op de website aan:

“Je hoeft de tampon niet bij elk toiletbezoek te verwisselen. De vagina, urinebuis en darmen zijn drie afzonderlijke organen met elk hun eigen opening. Hoe vaak je de tampon moet verwisselen, hangt alleen af van de sterkte van je menstruatie. Je kunt bij het plassen het koordje opzij houden om te voorkomen dat het nat wordt.

Als je wilt controleren of je de tampon moet verwisselen, trek je even voorzichtig aan het koordje. Als de tampon eenvoudig van zijn plaats komt, is hij verzadigd en moet je hem verwisselen. Zo niet, dan is hij nog niet volledig verzadigd en kun je hem laten zitten en het later nog eens controleren. Vergeet niet om de tampon uiterlijk 8 uur nadat je hem hebt ingebracht te verwisselen.”

Hele kleine kans op blaasontsteking

Nou een eerlijker antwoord kun je denk ik niet krijgen. Maar waar komt dan dat verhaal vandaan dat je het na iedere plasbeurt moet verschonen. Op Libelle.nl kwam ik een interview tegen met Gynaecologe Jessica Shepherd. Ook zij geeft aan dat je niet bij ieder toiletbezoek je tampon hoeft te verwisselen tenzij je door je tampon je urinebuis niet goed kunt legen. Merk je dat er urine in je blaas achterblijft als je een tampon in hebt, haal ‘m er dan wel uit! Want anders kun je op den duur problemen krijgen, zoals bijvoorbeeld een blaasontsteking. Maar gelukkig is dit iets wat niet vaak voorkomt. Als tip geeft de gynaecologe wel aan dat je bij het plassen je touwtje even opzij trekt. Maar vermoedelijk doe je dat altijd al!

 

Morgen spreek ik mijn vriendin weer en ik zal haar van mijn onderzoekje op de hoogte brengen. We zijn trouwens heel benieuwd hoe jij dat tot nu toe altijd hebt gedaan? Verwissel jij om de paar uur je tampon of bij iedere plasbeurt? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook