fb
Damespraatjes Damespraatjes

Advies gevraagd: “Mijn man heeft moeite met de geaardheid van onze dochter”

Hoe zou jij erop reageren als jouw kind zou aangeven niet hetero te zijn? Ik denk hier best vaak over na en moet toch echt zeggen dat het mij helemaal niets uitmaakt. Sterker nog: van mij zouden ze niet eens uit de kast hoeven komen. Gewoon thuiskomen met een vriendinnetje is helemaal prima. Ik houd er bij voorbaat al rekening mee dat ze op iedereen verliefd kunnen worden en ga er niet vanuit dat dit persé alleen maar op jongens is. Als moeder is mijn enige zorg dat ze gelukkig zijn. Mijn man staat hier hetzelfde in en dat is een heel prettig gevoel. Maar wat als jouw partner wél moeite heeft met de geaardheid van jullie kinderen? Dit is aan de orde bij Marlies en Ruud. 

Opluchting

“Afgelopen kerst vertelde onze veertienjarige dochter Josje ons dat ze lesbisch is. Ik kon aan haar zien dat ze het lastig vond om erover te praten met ons en dat vond ik als moeder vreselijk om te zien. Al langer had ik het gevoel dat haar iets dwarszat en ze het ons niet durfde te vertellen. Voor mij voelde het dan ook als een opluchting dat dit het grote nieuws was”, schrijft Marlies.

Voor je houden

“Na het nieuws van Josje geef ik haar een dikke knuffel en zeg dat ik trots op haar ben. Trots dat ze dit met ons heeft gedeeld en trots dat ze de keuze heeft gemaakt om het ook tegen haar vriendinnen en klasgenoten te gaan vertellen. Net als ik voel dat er een last van Josje’s schouders valt, stelt Ruud een vraag. ‘Zou je dat nou wel vertellen Josje? Wat als je het nog even voor je houdt?’, vroeg hij.”

Gepest

“Josje en ik schrikken allebei van de vraag en Josje barst in huilen uit. ‘Het is toch juist goed dat ik mezelf kan zijn?’, vraagt ze aan haar vader. ‘Ja natuurlijk is dat het, maar ben je niet bang dat je gepest gaat worden? Soms is het beter om dingen niet meteen aan de grote klok te hangen’, zegt hij. Josje stormt naar haar kamer en ik word boos op Ruud. ‘Hoe kan je dit nou zeggen?’ vraag ik hem.”

Excuses

“Die avond hebben Ruud en ik een lang gesprek over Josje. Ruud had het helemaal niet zien aankomen en moest erg wennen aan het idee. Hij zei dat dit gewoon tijd nodig zal hebben. De volgende ochtend biedt hij zijn excuses aan Josje aan en gaat weer over op de orde van de dag. En ondanks dat hij zijn excuses heeft gemaakt, merk ik wel dat het Ruud dwars zit.”

Mee op vakantie

“Ik besluit hem de tijd te geven. Het is ook niet gek dat je even aan deze gedachte moet wennen. Maar toen Josje laatst vroeg of haar nieuwe vriendinnetje mee mocht naar de camping deze zomer, zei Ruud dat hij dit niet wilde. ‘Ik heb geen zin om dat aan iedereen uit te moeten leggen’, zei hij. ‘Ik wil gewoon rust en niet dat de hele camping praat over de lesbische vriendin van Josje.”

Nooit een probleem

“Het maakte mij enorm kwaad. Hoe kan je zo praten over je eigen dochter?! Na een flinke ruzie stemde hij ermee in dat Josje haar vriendin meenam, maar dat ging allemaal niet van harte. Ik weet zeker dat het allemaal veel makkelijker zou zijn geweest als Josje een vriendje had mee willen nemen. Het verbaast mij echt hoe hij reageert. Ruud heeft nooit problemen met homo’s en lesbiennes gehad, maar nu het om zijn eigen dochter gaat is het plotseling een ding. Ik wil Ruud best de tijd geven om aan het idee te wennen, maar ik vraag me wel af hoe lang dat nog duurt.”

Advies

Marlies weet niet goed wat ze met de situatie aanmoet. Haar dochter is het belangrijkste voor haar dus naar Ruud luisteren gaat ze niet doen. Echter wil ze de zaken ook niet op de spits drijven met het risico dat Ruud alleen maar moeilijker gaat doen. Heb jij een advies voor Marlies? Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

6 reacties

Joris -

Hoewel Peter gelijk heeft dat twee vrouwen zonder man zich niet kunnen voortplanten, is de rest natuurlijk kolder. Gevaarlijk ook, die reactie.

Bianca -

“Of helpt het als een leuke jongen wordt voorgesteld aan Josje?” moet toch wel het minst intelligente advies zijn dat ik ooit ben tegengekomen, gefeliciteerd @Peter.

Overigens, ik weet niet of er een moderator meekijkt maar een reactie waarin staat dat homoseksualiteit een afwijking is lijkt me toch niet helemaal voldoen aan de richtlijnen?

Peter -

Tja, of je nou in een God gelooft of in de Evolutietheorie, twee vrouwen kunnen zich niet voortplanten. Althans, niet op de gezonde, natuurlijke wijze. Ik begrijp de reactie van die vader heel goed. Immers wie droomt er nou niet van het hebben van kleinkinderen?

Een afwijking als homoseksualiteit zou met veel liefde, geduld en aandacht aangepakt moeten worden. Wellicht dat een goede psycholoog ingeschakeld kan worden? Of helpt het als een leuke jongen wordt voorgesteld aan Josje?

Ik wens Josje en de familie veel sterkte met deze uitdaging!

Sabine -

Misschien goed om hulp te zoeken. Voordat er dingen gezegd of gedaan worden die onomkeerbaar zijn. Jullie houden allebei veel van je dochter, zo te lezen. Praten met een onafhankelijk persoon die hier ervaring mee heeft kan heel erg helpen. Sterkte.

Joris -

“Ik wil gewoon rust en niet dat de hele camping praat over de lesbische vriendin van Josje.” Zo te lezen zit Ruud nog in de ontkenningfase; áls men het al over de geaardheid van andere campinggasten heeft, dan niet alleen over de lesbische vriendin, maar óók over zijn lesbische dochter.

Joris -

“Sterker nog: van mij zouden ze niet eens uit de kast hoeven komen. Gewoon thuiskomen met een vriendinnetje is helemaal prima.” Dat moment is dus het moment dat ze uit de kast komen.

Reageer ook