fb
Damespraatjes Damespraatjes

Marlies “Mijn man heeft moeite met de geaardheid van onze dochter”

geaardheid dochter

Hoe zou jij erop reageren als jouw dochter aangeeft dat ze van meisjes houdt? Ik denk hier best vaak over na en moet toch echt zeggen dat het mij helemaal niets uitmaakt. Sterker nog: van mij zouden ze niet eens uit de kast hoeven komen. Gewoon thuiskomen met een vriendinnetje is helemaal prima. Ik houd er bij voorbaat al rekening mee dat ze op iedereen verliefd kunnen worden en ga er niet vanuit dat dit persé alleen maar op jongens is. Als moeder is mijn enige zorg dat ze gelukkig zijn. Mijn man staat hier hetzelfde in en dat is een heel prettig gevoel. Maar wat als jouw partner wél moeite heeft met de geaardheid van jullie kinderen? Dit is aan de orde bij Marlies en Ruud. 

Opluchting

“Afgelopen kerst vertelde onze veertienjarige dochter Josje ons dat ze op vrouwen valt. Ik kon aan haar zien dat ze het lastig vond om erover te praten met ons en dat vond ik als moeder vreselijk om te zien. Al langer had ik het gevoel dat haar iets dwarszat en ze het ons niet durfde te vertellen. Voor mij voelde het dan ook als een opluchting dat dit het grote nieuws was”, schrijft Marlies.

Voor je houden

“Na het nieuws van Josje geef ik haar een dikke knuffel en zeg dat ik trots op haar ben. Trots dat ze dit met ons heeft gedeeld en trots dat ze de keuze heeft gemaakt om het ook tegen haar vriendinnen en klasgenoten te gaan vertellen. Net als ik voel dat er een last van Josje’s schouders valt, stelt Ruud een vraag. ‘Zou je dat nou wel vertellen Josje? Wat als je het nog even voor je houdt?’, vroeg hij.”

Gepest

“Josje en ik schrikken allebei van de vraag en Josje barst in huilen uit. ‘Het is toch juist goed dat ik mezelf kan zijn?’, vraagt ze aan haar vader. ‘Ja natuurlijk is dat het, maar ben je niet bang dat je gepest gaat worden? Soms is het beter om dingen niet meteen aan de grote klok te hangen’, zegt hij. Josje stormt naar haar kamer en ik word boos op Ruud. ‘Hoe kan je dit nou zeggen?’ vraag ik hem.”

Excuses

“Die avond hebben Ruud en ik een lang gesprek over Josje. Ruud had het helemaal niet zien aankomen en moest erg wennen aan het idee. Hij zei dat dit gewoon tijd nodig zal hebben. De volgende ochtend biedt hij zijn excuses aan Josje aan en gaat weer over op de orde van de dag. En ondanks dat hij zijn excuses heeft gemaakt, merk ik wel dat het Ruud dwars zit.”

Mee op vakantie

“Ik besluit hem de tijd te geven. Het is ook niet gek dat je even aan deze gedachte moet wennen. Maar toen Josje laatst vroeg of haar nieuwe vriendinnetje mee mocht naar de camping deze zomer, zei Ruud dat hij dit niet wilde. ‘Ik heb geen zin om dat aan iedereen uit te moeten leggen’, zei hij. ‘Ik wil gewoon rust en niet dat de hele camping praat over de relatie van mijn dochter mt haar vriendin.”

Nooit een probleem

“Het maakte mij enorm kwaad. Hoe kan je zo praten over je eigen dochter?! Na een flinke ruzie stemde hij ermee in dat Josje haar vriendin meenam, maar dat ging allemaal niet van harte. Ik weet zeker dat het allemaal veel makkelijker zou zijn geweest als Josje een vriendje had mee willen nemen. Het verbaast mij echt hoe hij reageert. Ruud heeft nooit problemen met homo’s en lesbiennes gehad, maar nu het om zijn eigen dochter gaat is het plotseling een ding. Ik wil Ruud best de tijd geven om aan het idee te wennen, maar ik vraag me wel af hoe lang dat nog duurt.”

Advies

Marlies weet niet goed wat ze met de situatie aanmoet. Haar dochter is het belangrijkste voor haar dus naar Ruud luisteren gaat ze niet doen. Echter wil ze de zaken ook niet op de spits drijven met het risico dat Ruud alleen maar moeilijker gaat doen. Heb jij een advies voor Marlies? Moet ze toch ook wat meer rekening houden met de gevoelens van haar man? Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Marleen -

Hij was altijd ruimdenkend, tot het over zijn eigen dochter ging. Zo hypokriet, zo egoistisch. Als ouder ben je gelukkig als je kind gelukkig is, in welke vorm dan ook

Mikki -

Allereerst vind ik het heel goed dat je sowieso je dochter steunt en altijd aan haar kant zal staan, als dit nodig is. Wbt je man denk ik; Net zoals het niet meenemen van haar vriendin, haar lesbisch zijn niet wegneemt, zo zal ook het ‘wegwuiven’ van zijn gevoel zijn probleem niet wegnemen. De goedbedoelde woorden die vaak klinken “Maak je toch niet druk om wat een ander vindt”, zorgen er naar mijn idee vaak alleen maar voor dat iemand op een gegeven moment zijn of haar gevoel voor zich houdt, maar niet dat het gevoel weggaat. Hij heeft er duidelijk toch moeite mee en ik denk dat er ook voor hem een luisterend oor (eventueel van een goede vriend of een andere vader van een kind wat lesbisch/homoseksueel is) moet zijn. Vanzelfsprekend zonder jullie dochter hiermee te belasten, maar zo te lezen zit dat wel goed bij jou. Fijn dat ze bij jou in ieder geval al helemaal zichzelf kan zijn en hopelijk volgt haar vader ook snel!

Margreet -

Sommige mensen zijn zo bezig met wat de buitenwereld wel niet denkt. Leidt gewoon je eigen leven. Waarom zou je iets uit moeten leggen over de relatie van je dochter? Bij ons thuis vonden mijn vader en oudste broer de geaardheid van mijn jongste broer ook problematisch. (Hij was iemand die, 50 jaar geleden, nooit in de kast heeft gezeten.) Het schijnt dat mannen hier conservatiever in zijn. Uiteindelijk bedaarde het wel, maar vooroordelen bleven.
Was het mijn dochter dan zou ik contact zoeken met ouders in een gelijke situatie. Kijken wat je daarvan kan leren.

Reageer ook