fb
Damespraatjes Damespraatjes

Yasmina: “Mijn moeder liegt continu over van alles”

“Til je pony eens op? Ja, ik zie het, een streep over je voorhoofd, je liegt.’ Dat zei mijn moeder vroeger altijd tegen mijn zus en mij als ze vermoedde dat we de waarheid niet spraken. Ik holde dan snel naar de spiegel om naar die streep te kijken. Die was er niet want die konden alleen moeders zien. Ik geloofde haar tot ik een jaar of elf was.” Nu zijn de rollen omgedraaid, en liegt haar de moeder van Yasmina continu. “Ik baal daar zo enorm van.”

Leugentje om bestwil

We liegen allemaal, gemiddeld zo’n tien keer per week. Soms hebben we het niet eens door. De impact van leugens zijn verschillend; tegen een kleuter die twee koppoters heeft getekend die er niet uitzien, zeggen we dat het een prachtige tekening is zodat het kind zelfvertrouwen krijgt. “En tegen een vriendin zeggen dat je haar nieuwe kapsel leuk vindt, terwijl je er nauwelijks naar kunt kijken, doe ik ook wel eens. Maar dat je moeder over van alles en nog wat liegt, dat kan er bij Yasmina niet langer meer in.

Financiële tegenvallers

“Mijn moeder liegt continu tegen mijn vader over de prijs van spullen die ze heeft gekocht. Als we thuiskomen van een middagje winkelen laat ze bijvoorbeeld haar nieuwe jurk zien. Ik weet dat ze honderd euro moest afrekenen maar als mijn vader naar de prijs vraagt, liegt ze er vijftig euro van af en dan geeft ze mij een knipoog.” Yasmina vindt het enorm irritant worden, maar weet niet goed wat ze met de situatie aan moet. “Ik weet dat mijn ouders een paar financiële tegenvallers hebben en ze even rustig aan moeten doen met geld uitgeven. Dat mijn moeder dan zonder pardon bakken met geld uitgeeft aan kleding die ze niet echt nodig heeft, vind ik beschamend.”

Familieroddels

Niet alleen over kleding liegt ze tegen de vader van Yasmina, ook over de boodschappen die ze doet. Omdat haar vader zich niet bemoeit met de boekhouding, vreest Yasmina dat er geldproblemen zijn of binnenkort ontstaan. “Maar waarover ik me eigenlijk nog veel drukker maak: waar verdraait mijn moeder de waarheid nog meer over? Als ze zo tegen mijn vader liegt, wat moet ik dan nog geloven? Mijn zus is het met me eens. Ook als ze over de familie praat ben ik altijd op mijn hoede. Ik weet niet in hoeverre het waar is en op welke punten ze het aandikt of overdrijft.”

Uitslag uitstrijkje

Laatst moest haar moeder een uitstrijkje laten maken voor het bevolkingsonderzoek en de uitslag was niet in orde. “Dat vertelde ze mij, maar gelijk er achteraan zei ze: ‘zeg het maar niet tegen je vader, dan raakt hij misschien van streek’. Ik heb gezegd dat ze dat echt niet kan maken, dat ze het moet zeggen, maar ze weigert. Het gaat nota bene over haar gezondheid. Moet ik het dan tegen mijn vader zeggen? Dat is toch de omgekeerde wereld? Ik vind het echt heel akelig dat mijn moeder steeds allerlei leugentjes verzint. Het is toch erg dat ik nota bene mijn eigen moeder niet meer kan vertrouwen?”

Herken jij dit probleem? Heb je ook een liegende moeder, vader, vriendin of zus? Wat raad jij Yasmina aan? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Margreet -

De uitslag van een uitstrijkje kan nog veranderen dan is het wellicht niet zo erg dat je moeder het verzwijgt. Als het ernstig is, er zijn een aantal fases die ook nog kunnen veranderen, zou ze het toch wel zeggen?
Mijn moeder was een leugenaar, mijn vader wist het maar beschermde haar. Alsof ik dom ben. Wel was ik nog heel jong, ik snapte niet wat liegen was, maar toen ik mijn moeder ‘betrapte’ werd mijn vader boos: je moeder is geen leugenaar. Zo begreep ik wat liegen was. Ik denk dat ik het niet doe, als mijn mening over een lelijk kapsel zou worden gevraagd zou ik zoiets zeggen als ‘ik vind het anders leuker’. Ik ben een flapuit, erg direkt, wordt vaak niet gewaardeerd, maar waarom liegen?
In het bovenstaande ging het om je beter voordoen dan je bent, vind ik vermoeiend. Het heeft ook consequenties, mensen die liegen vertrouw ik niet meer.
Een vriendin gedurende 35 jaar loog ook. Tegen mij maar ook tegen haar dochter. Het drong eerst niet eens tot me door. Toen ik het zag heb ik de vriendschap beëindigd, want ineens wist ik wat er nog meer niet klopte. Het is gewoon pijnlijk en ik had geen behoefte aan herhaling.
Ze had een vreemde overtuiging: kinderen luisteren niet want ze willen niet doen wat je zegt. Eigenlijk heel jammer voor haar. Mijn ervaring met kinderen is heel anders.

Reageer ook