fb
Damespraatjes Damespraatjes

Claudia: ‘Mijn moeder verziekt haar leuke relatie door haar enorme jaloezie’

Enorm blij was Claudia toen haar moeder na tien jaar weer een vriend had. “Ik kan je niet zeggen hoe blij ik ben met de komst van Ben. Door hem kan ik opgelucht adem halen en leunt mijn moeder niet meer zo op mij.” Toch betwijfelt Claudia of haar moeder en Ben bij elkaar blijven. “Mijn moeder is zo ziekelijk jaloers. Ik ben zo bang dat Ben dat niet meer trekt en haar verlaat.”

Tien jaar geleden overleed Claudia’s vader en sindsdien zat ze opgescheept met haar moeder. “Ja, dat klinkt een beetje onaardig, maar zo voelde het wel. De eerste paar maanden had ik daar alle begrip voor en vond ik het vanzelfsprekend dat ik voor haar zorgde en dat ze veel bij ons was. Mijn man en kinderen vonden dat ook geen enkel probleem. Maar na een half jaar was mijn moeder nog steeds ontroostbaar en wisten we niet zo goed wat we met haar verdriet aan moesten. We hadden ook ons eigen verdriet en probeerden ons leven weer op te pakken. Dat gaat een beetje lastig met een continu snotterende moeder om je heen.” Dat haar moeder nauwelijks vrienden had, werkte ook niet echt mee.

Ga lekker gymmen mam!

Wat Claudia ook zegt of doet, haar moeder blijft hangen in het grote verdriet. “Mijn vader was haar katalysator en zonder hem is ze nergens. Althans: dat beweerde ze steeds maar. Ik heb haar aangespoord om lid te worden van bijvoorbeeld een lees- of gymclub, raadde haar aan een psycholoog te bezoeken en haar verhaal te doen maar ze wilde niets. Alleen maar zwelgen in haar verdriet.” Het tij keert als Claudia’s oudste dochter haar oma uitlegt hoe ze op een datingsite mensen van haar leeftijd kan ontmoeten. “Onze Karlijn was zo dapper. Ze wilde haar oma graag helpen en vond dat ze gewoon een nieuwe vriend moest zoeken. Eindeloos geduld had Karlijn met het uitleggen van de site maar zeker niet tevergeefs.”

Mijn moeder heeft beet

Na een tijdje heeft de moeder van Claudia beet; ze heeft leuk contact met Ben. “Zo’n leuke man die notabene twee straten verderop woont. De twee spreken al snel af een kop koffie te drinken en de klik is vanaf het begin enorm. Het was zo fijn mijn moeder weer blij en verliefd te zien. Ben deed haar duidelijk goed en ik vroeg haar of ze met haar nieuwe vlam bij ons kwam eten zodat wij hem ook konden keuren.” Het etentje is super gezellig en Ben blijkt een charmante, vrolijke man te zijn die het niet alleen met Claudia’s moeder goed kan vinden maar ook met Claudia zelf en haar gezin. “Na tien verdrietige jaren verheugde mijn moeder zich op een vakantie met Ben en kwam ze veel minder bij ons. Wij kregen ons leven weer terug en de band met mijn moeder was als vanouds.”

Hij heeft wel vrienden

Een jaartje gaat Claudia’s moeder met Ben om en ze wil graag met hem samenwonen. Maar Ben houdt dat nog een beetje af en vindt het vooralsnog prima om te latten. “Ze zijn bijna vijf dagen bij elkaar en twee dagen wil Ben in zijn eigen huis zijn. Hij heeft, in tegenstelling tot mijn moeder, een rijk sociaal leven, gaat graag biljarten en vist al jaren met twee vrienden. Dat zijn dingen die hij niet wil opgeven en terecht. Mijn moeder denkt daar anders over en vindt dat Ben meer voor haar moet kiezen.” Het valt Claudia op dat haar moeder achterdochtig wordt en denkt dat Ben er nog een vriendin op nahoudt. “Laatst vertelde ze me dat ze dat vermoedde en dat ze om die reden zijn gangen nagaat. Ze zit Ben enorm op zijn huid en als hij is biljarten of vissen dat zoekt ze steeds contact.”

Ze moet ophouden

Claudia’s moeder belt hem dan of stuurt hem appjes. “Natuurlijk reageert Ben daar niet op, logisch want hij is even met zijn vrienden op pad. Mijn moeder wordt hels als ze ziet dat hij haar berichtjes heeft gelezen maar niet reageert. Als ze dan belt en hij neemt niet op, knapt ze helemaal uit elkaar van woede. Als ze Ben uiteindelijk spreekt, onderwerpt ze hem aan een kruisverhoor. Ik begrijp werkelijk waar niet waarmee ze bezig is, Ben is zo’n leuke man die steeds maar zegt van haar te houden en dat ze moet ophouden met het nagaan van zijn gangen.”

Hij trekt dit niet

Ze maakt het te bont als ze vrienden van Ben opbelt om te checken of hij inderdaad aan het vissen was. “Toen hij daar achter kwam, was hij furieus en dreigde hij te stoppen met de relatie. Hij kwam naar mij toe om met me te praten over het gedrag van mijn moeder, over haar ziekelijke jaloezie. “Claudia, ik trek dat niet. Ik ben dol op je moeder, ik hou heel veel van haar, maar als ze me niet kan vertrouwen, dan is het klaar’. Natuurlijk vind ik dat vreselijk om te horen, maar ik snap Ben wel. Op dagen dat mijn moeder niet samen is met Ben, zit ze bij mij en kijkt ze steeds maar zenuwachtig op haar telefoon. Ze vraagt me dan of ik ook denk dat hij haar met opzet negeert. Dat hij dus nog een vriendinnetje heeft. Ik krijg dat niet uit haar hoofd gepraat.”

Samen is het koek en ei

Claudia weet zeker dat als haar moeder zo doorgaat dat Ben de stekker uit hun relatie trekt. “Kan je je voorstellen dat ik daar nu al slapeloze nachten van krijg? Ik had eerlijk gezegd niet meer verwacht dat mijn moeder iemand zou tegenkomen met wie ze het zo leuk kan hebben. Want dat hebben ze. Als ze samen zijn is er niets aan de hand. Het wordt een probleem als Ben iets voor zichzelf doet. Dan zit ze zich op te vreten en haalt ze allemaal achterlijke dingen in haar hoofd. Maar als ze dat blijft doen, is ze Ben kwijt en ik moet daar niet aan denken. De ramp is dan niet te overzien en dan kan ik mijn moeder weer opvangen. Wat moet ik nou doen of zeggen om mijn moeder duidelijk te maken dat ze haar fantastisch leuke relatie om zeep helpt?”

Wat raad jij Claudia aan? Wat kan ze doen of zeggen om haar moeder duidelijk te maken dat haar jaloezie haar relatie met Ben gaat nekken? Vind je dat Claudia er iets van kan zeggen? Of moet ze zich er niet mee bemoeien? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Mikhail Nilov via Pexels

Reageer ook