fb
Damespraatjes Damespraatjes

Modeontwerper worden: zo pak je dat stap voor stap aan

Modeontwerper worden

Ben jij ook een fashionista die altijd bovenop de laatste trends zit? Heb je zo veel oog voor mode dat je al jaren van tevoren ziet aankomen wat de mode van de toekomst is? Zoek jij een manier om de mode voor te zijn, zodat jij de trendsetter kunt zijn in plaats van gewoon een volger? Dan heb je je vast weleens afgevraagd hoe het zou zijn om je eigen kleding te ontwerpen, zodat jij eindelijk je gevoel voor stijl van de daken kan schreeuwen.

En ja, jij kunt dat ook! Het enige wat je echt nodig hebt om jouw mode-avontuur te beginnen, is een flinke dosis creativiteit en het juiste gereedschap. Intimidating? Niet als je er gewoon voor gaat!

Modeontwerper worden: wat heb je nodig?

Als beginnend modeontwerper heb je niet veel nodig. Het enige wat wel echt handig is, is een manier om jouw creatieve ideeën op papier te zetten en ze vervolgens om te zetten naar stof. Dan moet je denken aan:

–         Een schetsboek, om ieder idee snel vast te kunnen leggen

–         Patroonpapier, om de patronen te kunnen tekenen

–         De stoffen waarmee je wilt gaan werken

–         Een paspop in jouw maat (of je eigen lichaam!)

–         Een meetlint

–         Een geschikte werkplek

–         Naald en draad

–         Een naaimachine

Veel van deze dingen kun je gemakkelijk in een creatieve winkel of online bestellen, of heb je waarschijnlijk al thuis liggen. In het begin heb je meestal wel voldoende aan een simpele naald en draad, zodat je niet meteen teveel geld uitgeeft aan je nieuwe hobby. Ga je wel een duurdere aankoop doen, zoals naaimachines aanschaffen, dan is het slim om wel even onderzoek te doen naar de modellen die er zijn en wat reviews te lezen!

Stap voor stap: hoe jij begint met ontwerpen

Van hobby-ontwerper tot een eigen kledinglijn: je hebt er vast en zeker weleens van gedroomd. De weg kan lang lijken, maar als je hem opbreekt in een hoop kleine stapjes, komt jouw droomleven opeens een stuk dichterbij.

Stap 1: Oefen de basis

Voordat je je eigen outfits in elkaar kunt flansen, zul je eerst de grondbeginselen van het ontwerpen moeten leren. Dat betekent: leer welke steken er zijn, hoe je jouw schetsen omzet naar werkbare patronen (en hoe je überhaupt met patronen kunt werken), hoe je de stof moet knippen en hoe je alles uiteindelijk in elkaar zet. Dit zijn allemaal verschillende vaardigheden die je moet oefenen, en die je na veel proberen pas onder de knie zult krijgen.

Tip

Online kun je veel tutorials en cursussen vinden die jou precies vertellen wat je moet doen. Op YouTube en TikTok zijn deze meestal gratis, dus geen excuus om ze niet te gebruiken! Zo versnel je je leerproces en weet je zeker dat wat je doet, ook goed is (zolang je kiest voor betrouwbare kanalen en influencers).

Stap 2: Laat je constant inspireren

Dit kan natuurlijk ook stap 1 zijn, als je hier altijd al mee bezig bent! Maar waar het om gaat, is dat je geen mode kunt ontwerpen zonder inspiratie. Heb je geen inspiratie? Verzamel die dan! Blader door modetijdschriften, duik in online modetrends en bewaar alle geweldige stijl-ideeën die je tegenkomt. In het begin wil je het nog wel een beetje bij die basics houden, maar ook moeilijker uitziende projecten zijn een prima motivatie. Vind je het leuk, sla het dan op!

Stap 3: Eenvoudige projecten

Begin met eenvoudige naaiprojecten om wat ervaring op te doen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van kussenslopen of rokjes, die vaak uit één of twee stukken stof bestaan die aan elkaar worden genaaid. Ja, misschien niet het project van je dromen, maar je bouwt er wel zelfvertrouwen én handigheid mee op. En die heb je straks nodig voor het grotere werk!

Stap 4: Maak je ontwerpen

Pak je schetsboek erbij en schets je eigen modeontwerpen! Dit is ook een skill op zich die je waarschijnlijk even zult moeten oefenen, maar ook één waar de fashionista niet zonder kan. Experimenteer met verschillende kleuren en stijlen. Als je al genoeg ervaring hebt opgedaan met dingen als kussenslopen, kies dan een redelijk eenvoudig ontwerp om écht mee te beginnen, zoals een hemdje.

Stap 5: Sla je stoffen in!

De stoffen en materialen die je kiest, moeten perfect passen bij je ontwerp. Denk aan kleur, textuur en kwaliteit. Houd het in het begin lekker cheap zodat je niet opeens door je dure stoffen heen raast en ga naar de high-end materialen als je wat verder bent in je ontwikkeling.

Stap 6: Teken je patronen (of pas ze aan)

Online en in tijdschriften zijn al veel patronen te vinden, die je op zich ook prima als basis voor je ontwerpen kunt gebruiken. Wel wil je echt leren hoe je deze aanpast aan je eigen maten! Leer wat de afmetingen zijn van iedere maat en hoe je een standaardpatroon bijvoorbeeld een maatje groter of kleiner maakt, zodat je hier zelf ook handigheid in krijgt. Altijd belangrijk: meten is weten, dus meet alles op!

Stap 7: Start met je project

Je hebt je ontwerp uitgedacht. Je hebt je materialen verzameld. Tijd om met je eerste echte project te beginnen! Volg je ontwerp, neem de tijd en leer van je fouten. Maar het allerbelangrijkste is wel: geniet er ook van! Dit is je droom!

Stap 8: Experimenteer erop los

Wees niet bang om te spelen met nieuwe ideeën en technieken. Soms ontstaan de beste ontwerpen uit simpele experimentjes. Dat is hoe je écht wat nieuws leert. Een modeontwerpster weet hoe ze uit haar comfort zone stapt.

Stap 9: Heb geduld

Ja, helaas kan modeontwerp soms lastig zijn, vooral als je net begint. Blijf dus geduldig en laat je niet meteen ontmoedigen als het allemaal niet meezit. Zoals ze zeggen: oefening baart kunst! Als je maar doorzettingsvermogen hebt, zul jij uiteindelijk je eigen ontwerpen kunnen dragen – of dat nu over een week is of over een jaar.

Wil jij ook modeontwerper worden? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Afbeelding: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook