fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mirre schaamt zich voor het werk van haar man: “Ik praat er dan omheen”

Toen Mirre haar man leerde kennen, studeerde hij economie. “Deze studie heeft hij niet afgemaakt omdat hij een eigen bedrijf is begonnen. Tijdens de corona-crisis is dit failliet gegaan. Om toch rond te komen, is maakte hij een wel heel bizarre carrièreswitch ”

Dat bedrijf was z’n lust en leven

Natuurlijk is er niets mis mee om iets anders te gaan doen en Mirre was allang blij dat Rik weer wat om handen had. “Rik had een florerende onderneming, althans de eerste jaren. De laatste jaren werd het al wat minder en moest hij noodgedwongen afscheid nemen van verschillende medewerkers. Met een klein team hield hij het schip varende tot corona kwam. De eerste maanden ging het nog wel, maar op een goed moment was zijn spaargeld er doorheen gejaagd en was een faillissement onvermijdelijk. We waren er zo ziek van. Zijn bedrijf was zijn lust en zijn leven.” Toch liet Mirre’s man zich niet uit het veld slaan en ging hard op zoek naar een baan om toch maar inkomen te generen.

Rik wordt vuilnisman

Steeds weer werd hij afgewezen en zakte de moed hem in zijn schoenen. “In die van mij ook. Ik vond het zo naar om Rik zo verslagen te zien.” Als Rik solliciteert op de functie van vuilnisman, wordt hij aangenomen. “We moesten er hard om lachen: zijn driedelige pakken had hij voorlopig niet meer nodig: die werden ingeruild voor een fel oranje overall. Het maakte Rik niet uit: hij wilde gewoon voor zijn gezin zorgen, voelde zich verantwoordelijk. Ik hield mijn hart vast. Vuilnisman had ik nou niet echt bedacht voor mijn man.” Wonder boven wonder heeft Rik het enorm naar zijn zin op de vuilniswagen. Hij vindt het heerlijk om fysiek bezig te zijn. “Naar de sportschool hoeft hij niet meer, want beweging genoeg. Het is zwaar werk telkens die kliko’s naar de vuilniswagen rijden, leeg laten kiepen en weer terug zetten op de stoep.”

Vrienden kijken op hem neer

Mirre denkt dat Rik het wel snel zat is, maar niets is minder waar. “Niet alleen vindt hij het fysieke fijn, ook geniet hij van het werken in de buitenlucht. Hij heeft leuke collega’s met wie hij kan lachen en inmiddels kennen buurtgenoten hem ook al en zwaaien kinderen blij als door de straat loopt. Fijn hoor, maar om je de waarheid te zeggen schaam ik me er een beetje voor. Vroeger was Rik echt het mannetje op feestjes, maar sinds hij als vuilnisman werkt kijken best veel vrienden op hem neer. En terecht vind ik. De kloof tussen ondernemer en vuilnisman is tamelijk groot en zeg nou zelf: werken met andermans vuil is niet echt sexy.”

Alsof het leuk is om met kliko’s te sjouwen

Mirre is al een paar keer het gesprek aangegaan. Of het niet beter is dat Rik weer verder gaat zoeken naar een baan die beter bij hem past. “Maar daar wil Rik niks van weten. Hij wil lekker op de vuilniswagen verder en zegt niet eerder zo gelukkig te zijn geweest in een job. Daar geloof ik dus helemaal niks van. Je maakt mij niet wijs dat het nou zo enorm leuk is om met die kliko’s te lopen sjouwen. Mijn vriendinnen doen er heel lacherig over en maken steeds grappen over Rik. Ik voel me echt ongemakkelijk daaronder en eerst zei ik dat het allemaal maar tijdelijk was, maar daar kom ik niet meer mee weg nu hij alweer bijna twee jaar als vuilnisman werkt. Hij zet mij ook een beetje voor joker en dat vind ik niet leuk. Praat er dan omheen, denk ik dan.”

Goed dat Rik zijn hart volgt?

Wat maakt het nou uit wat je vent doet? Als hij maar geld in het laatje brengt toch? Of begrijp je dat Mirre het niet zo leuk vindt dat haar man een baan onder zijn niveau heeft? Of vind je het juist goed dat Rik zijn hart volgt en doet wat hij leuk vindt? Een baan heeft waaruit hij voldoening haalt? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Afbeelding: Unsplash+

7 reacties

Petra van Dorp -

Wat ben jij een omhooggevallen, snobistische, egocentrische kaktrut die nodig eens een paar treetjes naar beneden geschopt moet worden. Je man doet hartstikke goed en belangrijk werk, waar denk je dat deze maatschappij is zonder deze hardwerkende vuilnismannen? Dan zaten we in de stinkende troep en wie klaagt dan als hardste dat de smeerzooi niet wordt opgeruimd? Ja, verwende bitches zoals jij, met je even verwende kutvriendinnetjes en vrienden die op jouw man neerkijkt. Ik heb nog nooit zo hard voor een man gejuicht als in dit verhaal – hij doet wat hij fijn vindt, wat hij belangrijk vindt, en jij vindt het belangrijk dat hij in driedelig pak loopt want oh oh, er zal maar eens over je gepraat worden. Doe jezelf en je man een lol en verlaat hem. Hij heeft hard behoefte aan iemand die hem steunt en waardeert om wie hij is, niet aan zo’n irritante teef die alleen maar denkt hoe ze overkomt bij feestjes. Je bent gestoord.

Mandy -

Misschien moet je jouw en zijn “vrienden” een keer goed onder de loep nemen. Als mensen zichzelf niet mogen zijn en je ongemakkelijk laat voelen, zijn dat dan nog wel mensen met wie je om wil gaan? Lach die opmerkingen van je vriendinnen niet weg, maar zeg iets in de trant van: “Mijn man doet nu iets waar hij gelukkig van wordt. Is dat een schande?”

Bianca -

Ik denk dat Rik eerder op zoek moet naar een vrouw die beter bij hem past want zo te horen zit het met die baan wel goed.

Margreet -

Je schrijft dat je hem niet gelooft. Dus je bent getrouwd met een leugenaar? Of is het wishful thinking? Ik geloof hem wel want zijn argumenten kloppen. Een is hij nog vergeten: het is werk wat je niet mee naar huis neemt. In onze gemeente mogen de vuilnismannen naar huis als de wijk klaar is, dan loont hard werken ook nog eens.
Ik snap wel dat je hem niet gelooft, strookt met je eigen (gebrek aan) moraal.

Fiene -

Hoi mirre,
Als jou man het zo naar zijn zin heeft waarom zou je hem dan dwingen voor iets waar hij niet gelukkig in word? Dat zou omgekeerd toch ook verkeerd zijn? En in plaats dat je voor hem op komt, maken jij en jou vrienden, kennissen hem belachelijk omdat hij voor zichzelf kiest. Dat is vreemd toch? En wat doe jij dan voor de kost?
Tja inderdaad een modieuze baan is het niet maar hij werkt wel om jullie te onderhouden, hoeft niet naar de sportschool )dus is fit en sterk ) en werkt in de buitenlucht (goed voor zijn lijf) en werkt mee aan een schone omgeving en hoeft savonds niet te werken en kan lekker sociaal doen tegen iedereen. En waarom zou hij niet naar feestjes kunnen? Zou maar goed eens over nadenken wat voor lieve man jij hebt die alles voor jou over heeft en daarom een carrière switch heeft gemaakt. Alles om jou te kunnen onderhouden.

Joris -

Je vindt het terecht dat mensen op vuilnismannen neerkijken? Really? Heb je wel enig fatsoen in je donder? Een mens is niet meer of minder waard op basis van zijn beroep. Nog nooit heb ik een mens of collega als minderwaardig gezien om zijn of haar beroep. De schoonmaker, receptioniste, de vuilnisman; allemaal zijn ze evenveel waard. Wees blij dat hij gezond is, het naar z’n zin heeft en bijdraagt aan de gezamenlijke huishouding.

Anna -

Wat een kapsones troela.
Misschien moet Mirre zich eens erin gaan verdiepen wat er in / met de maatschappij gebeurt als er geen vuilnis wordt opgehaald.
Als ik Rik was zou ik haar meteen bij het grof vuil zetten .

Reageer ook