fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mirjam heeft een kwetsbare vagina en kan niet meer fietsen

Mirjam was nog maar klein toen ze al als een malle op haar driewielertje te keer ging. “Mijn moeder zag het toen al: dat meisje wordt een fanatieke fietser. Ze had gelijk, fietsen is mijn lust en mijn leven. Of nou ja, was mijn lust en mijn leven want ik kan niet meer op een zadel zitten zonder te vergaan van de pijn.”

Toen ze de leeftijd er voor had, werd Mirjam lid van een wielervereniging. “Ik was bloedfanatiek en vond het heerlijk om te fietsen. Ik won wedstrijden en toen ik kinderen kreeg, stopte ik met de wedstrijden maar bleef fietsen. Eigenlijk ging er geen dag voorbij zonder dat ik een tochtje had gemaakt. Ik heb verschillende bikes; een racer, een gravel- en een mountainbike. Mijn man is namelijk fervent mountainbiker en we gingen regelmatig samen op pad.”

Opgezwollen schaamlippen

Aan de fietstochten is een eind gekomen en daar baalt Mirjam enorm van. “Het begon met een soort zadelpijn: ik kreeg jeuk tussen mijn benen en dat werd steeds erger. Ik maakte een afspraak bij de huisarts en zij dacht aan een schimmeltje. Niets om me druk over te maken dus. Ik kreeg een recept voor een creme en smeerde vol goede moed.” Maar de jeuk bleef. Opnieuw bezocht ze haar huisarts die een andere zalf voorschreef. Het hielp niets. “Mijn vagina zag er niet uit. Mijn schaamlippen waren rood en opgezwollen en inmiddels had ik ook een enorme jeuk tussen mijn billen en rond mijn anus. Soms werd ik zo gek van de jeuk, dat ik tot bloedens toe over mijn zadel schoof.”

Lichen sclerosus

’s Nachts leek het nog erger te zijn. Met natte washandjes probeerde Mirjam te koelen en de jeuk te bestrijden. “Dat hielp even, maar als ik de boel droogdepte, dan begon het weer.” Haar huisarts verwijst haar door naar een dermatoloog die gelijk ziet wat er aan de hand is: Mirjam lijdt aan lichen sclerosus, een huidaandoening die chronisch is. “Ik had er nog nooit van gehoord maar begreep dat ik er niet zo maar van af zou komen. Inmiddels leek mijn vagina op een oorlogsgebied. Door het krabben en smeren van al die verschillende zalfjes, werd de huid van mijn schaamlippen dun, kwetsbaar en kreeg ik wondjes. Soms zat ik op de wc met een handdoek tussen mijn tanden waarop ik hard kon bijten als ik moest plassen. Als die zoute urine over die wondjes sijpelde, vloog ik tegen het plafond van de pijn.”

Seks doet pijn

“Ik heb gehuild toen me verteld werd dat ik er nooit meer helemaal vanaf kom. Het is gewoon niet te genezen. Het enige dat verlichting biedt is ervoor te zorgen dat de huid zo min mogelijk wordt geïrriteerd. Krabben is funest en ik heb nu een hormoonzalf die de klachten er onder moet zien te krijgen en ik moet de huid vet houden. Wat ik ook heel erg vind is dat mijn man en ik nauwelijks meer seks hebben. Ik heb nog wel gewoon zin, maar die wrijving doet zo’n pijn. Glijmiddel verlicht het ongemakkelijke gevoel wel en we verzinnen samen een andere vorm van intimiteit, maar ik mis de goede seks.”

Niet meer fietsen

Fietsen zit er voorlopig niet in en Mirjam vraagt zich af of ze ooit nog lange fietstochten kan maken. “De wrijving over het zadel is uiteraard niet bevorderlijk voor het herstel van de huid, dus dat doe ik dan ook maar niet. Ik ben nu gaan wandelen maar vind daar niks aan. Toch doe ik het in de hoop dat het toch nog goed komt, hoewel ik er nou al bijna vijf jaar mee aan het tobben ben. Ik weet dat veel vrouwen hetzelfde probleem hebben maar zich ervoor schamen. Daarom wil ik mijn verhaal vertellen ook omdat het soms best lang duurt voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Laat je niet met een schimmel crème naar huis sturen als je vermoedt dat je lichen sclerosus hebt. Hoe eerder je de juiste behandeling start, hoe groter de kans is dat je geneest.”

19 reacties

Lezer -

Even een opmerking: net als zóveel vrouwen lijkt Mirjam niet te weten wat de vagina feitelijk is (‘Mijn vagina zag er niet uit’, of ‘Inmiddels leek mijn vagina op een oorlogsgebied’). De vagina is die inwendige kanaal tussen de vulva en de cervix, dus die kun je bij jezelf niet zien. Ik geloof dat Mirjam de vulva bedoelt. Die bestaat uit de labia majora en labia minora (grote en kleine lippen). Dat is wel heel wat anders als de vagina. Dan vraag je je af waarom kinderen geen anatomieles bij de biologie op school krijgen … :/

Mirjam (ook toevallig!) -

Zo leuk, “Mirjam” zit ook op Facebook! Nou Mirjam, als je tussen je insurance werk nog tijd overhoud voor fietsen, probeer dan eens een ligfiets! https://www.facebook.com/smartinsuranceutah/photos/a.470144236683220/1540886696275630

Ineke -

Dikke maandverband, klodder vaseline erin, dan kan ik gelukkig goed fietsen

Theo -

Heb je al eens een medisch zadel geprobeerd? Ik fiets hier al jaren mee. Door een inplantaat mag ik niet op een gewoon zadel zitten. Dit is een zadel met 2 losse zitvlakken met ertussen een verstelbare openinng.

Hi -

Lichen zit niet in de vagina (dat zit van binnen, nl het geboortekanaal) maar op de vulva (alles aan de buitenkant). Zoals hier al gemeld: met speciale zadels is fietsen nog goed mogelijk! Blijf smeren!

Rob -

Dat is erg KUT voor jou, letterlijk en figuurlijk.
Ik had vroeger als jochie jeukende huid om gek van te worden en mijn huid zwelde helemaal op. Niemand kon er wat aan doen en geen crème, allergie tabletten etc werkte. Op gegeven moment was mijn moeder zo radeloos en kwam bij zo’n homeopaat terecht. Ik moest vieze poedertjes nemen opgelost in water en vitamine C. Het werd nog heftiger maar volgens de man betekende het dat het werkte. Pas na 2 weken zwakte het af en na zo’n 3 maanden heb ik er nooit meer last van gehad. Wel eens dat ik voelde dat het weer kwam maar dan was het 1 dag poedertjes nemen.
Kortom zoek het misschien via een alternatieve route? In ieder geval sterkte daar onder. Voor sex smeer daaronder eerst in met een verdovende creme.

Rieneke -

Wat vervelend voor je. Ik heb er nog nooot van gehoord dus ik weet ook niet of je wat aan mijn tips hebt maarja ik probeer ook maar voor je mee te denken:

– Ligfiets i.p.v gewone fiets
– Menstruatieondergoed nat maken en in de diepvriezer van te voren doen. Onder goed insmeren met vaseline en een lading mentholpoeder in de broek.
– Kijlken of er speciale fietszadels zijn of zo’n aambeienkussen monteren op de zadel?

Hoop dat je een oplossing vindt

Maja -

Wat ben jij een l …l hoop dat die van jou er afrot

Anja v.d vaart -

Ik heb helaas het al 20 jaar
Ik had er ook nog nooit van gehoord.
Ik ben erg verdrietig geweest.
Er is niets aan te doen.
Controle ieder jaar ! Veel sterkte

Mila -

Ga naar Dkt ten Harmsel in de Roosevelts kliniek, hij is zeer deskundig op dit gebied.
Een introitus plastiek zou kunnen helpen om sex te hebben met je man.
Sterkte gewenst.

A. -

Trouwens lichen sclerosus is een levenslange ziekte met pieken en dalen. Die zowel voorkomt bij kinderen en zowel man als vrouw. Bij geslachtsdelen en anus, billen en niet besmettelijk. Veel artsen zijn er nietmeer bekend. Je kan er zo jaren mee lopen zonder diagnose. Helaas is enige remedie. 2x per dag insmeren.Je leven lang ook bij geen klachten. Om vergroeiing te voorkomen.

Astrid -

Ik wil zeggen dat ik dit heel erg vindt voor je. Ik hoop dat je er inmiddels minder last van hebt. Zelf had ik ook altijd snel pijn met fietsen en heb gezocht naar een oplossing die mij en hopelijk ook jou kan helpen. Fietszadels zijn helaas ontworpen voor mannen, maar er zijn er ook speciaal voor vrouwen, met een uitsparing voor de vagina, dus geen druk meer, dit werkt echt, alleen niet goedkoop, maar als je heel graag weer wilt fietsen heb je dat er wel voor over.

Marleen -

Zoek eens bij ISM-zadels, die zijn geschikt voor LS-patiënten, er is ook een goede stichting, je vindt er veel info

Karin -

Misschien helpt het om een dameszadel te proberen,dat zijn die ronde of ovale fietszadels.
Succes en sterkte

Jeanne -

Joris hoop voor jou dat jij nooit iets aan je prostaat krijgt vind gewoon een klote opmerking van je.

Christine -

Ik ben blij dat je dit naar buiten brengt ik heb ook last van me vagina en mijn zuurgehalte heb ik ook last van ik weet wel als ik zuurtjes ga eten word het wel minder

Anita -

Ik heb ook LS en kan ook niet meer fietsen, baal als een stekker.

Joris -

Hé, da’s kut, zeg.

Reageer ook