fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mijn vagina heeft een visachtige lucht! Hoe komt dat?

Waar een vagina naar zou moeten ruiken? Naar vagina! Hoe dit ruikt is voor elke vrouw anders en ik denk dat de meeste vrouwen van hun eigen luchtje weten of het een geur is die normaal is voor ze of dat het anders ruikt dan normaal. Eén ding is zeker: een vagina zou niet naar vis of visachtig moeten ruiken. 

Hoe komt het dat mijn vagina een visachtige lucht heeft?

Veel vrouwen krijgen vroeg of laat een keer te maken met een vagina die visachtig kan ruiken. Wanneer je vagina dit visachtige luchtje heeft, is bacteriële vaginose hier vaak de oorzaak van. “In de vagina leven bacteriën en schimmels. Dat is heel normaal. Tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels bestaat een natuurlijk evenwicht.Soms raakt dit evenwicht verstoord. Bepaalde soorten bacteriën gaan dan overheersen. Dit noemen we bacteriële vaginose” zegt Thuisarts hierover.

Een bacteriële vaginose kan een visachtige of andere onaangename ruikende, grijswitte afscheiding veroorzaken. Een bacteriële vaginose is iets anders dan een vaginale schimmelinfectie. Bij een vaginale schimmelinfectie is de afscheiding wit en heeft deze geen geur. Een ander verschil tussen een bacteriële vaginose en een schimmelinfectie, is dat een schimmelinfectie het slijmvlies van de vagina rood, gezwollen en pijnlijk. Bij een bacteriële vaginose is het vaginaslijmvlies onveranderd.

Wat veroorzaakt de bacteriële vaginose? 

De exacte oorzaak is vaak onduidelijk. Bacteriële vaginose is niet besmettelijk en ook geen seksueel overdraagbare aandoening. Wel zijn er verschillende factoren die het evenwicht in de vagina kunnen verstoren er hierdoor mogelijk bijdragen aan het ontstaan van een bacteriele vaginose. Denk hierbij aan het gebruik van vaginale spoelingen, zeep of -deoderant., het gebruik van medicijnen zoals antibiotica of corticosteroïden of het hebben van een ziekte zoals diabetes mellitus.

Wat kan ik doen om een bacteriële vaginose te voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen! Maar omdat de oorzaak van een bacteriële vaginose niet helemaal duidelijk is, is het ook niet altijd mogelijk om er iets tegen te doen. Wat wel altijd aan te raden is, is om de natuurlijke balans van de vagina zo min mogelijk te versotren. Was de vagina daarom alleen met water, gebruik geen vaginale douches, zeepjes of deo’s. Vrij niet als de vagina droog is, neem de tijd om meer opgewonden te raken of gebruik een neutraal glijmiddel. Is de vagina geïrriteerd? Vermijd vaginale seks dan even.

Wat als ik last heb van een visachtige of onprettig ruikende vagina?

In veel gevallen gaat bacteriële vaginose vanzelf over. Heb je veel last van de bacteriële vaginose, vertrouw je het niet helemaal, krijg je last van andere verschijnselen, nemen de klachten na 2 weken niet af of weet je niet zeker dat het om een bacteriële vaginose gaat? Maak dan een afspraak met je huisarts. In sommige gevallen zal hij/zij een medicijn voorschrijven.

Heb jij ooit een bacteriële vaginose gehad? Ging deze vanzelf over of ben je er mee naar de huisarts geweest? Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Reageer ook