fb

Marit: ‘Dat mijn moeder nu een relatie met een vrouw heeft, is best even wennen’

Leven en laten leven, dat is het motto waarmee Marit is groot gebracht. Daardoor is ze ruimdenkend en staat ze niet zo snel met haar oordeel klaar. “Maar toen mijn moeder me laatst belde om me te vertellen dat ze met een vrouw gaat trouwen, moest ik even slikken.”

Toen haar moeder haar ruim drie jaar geleden opeens op de stoep stond omdat ze iets wilde vertellen, schrok Marit. “Wat was er aan de hand? Aan de keukentafel kwam het hoge woord eruit: ze wilde van mijn vader scheiden. Ik dacht: huh? Waarom?” Moeder Lies kon niet meer, ze wilde meer ruimte en weer leven. “Mijn vader is best een beetje behouden en soms een tikje saai maar ook is hij een van de liefste mannen die ik ken. Mijn moeder heeft altijd onrust in haar lijf gehad. Ze heeft veel vriendinnen, is dol op haar familie en zit op allerlei clubjes.”

Always on the run

Marit heeft nooit in de gaten gehad dat haar moeder eigenlijk helemaal niet zo gelukkig was. Al die bezigheden buitenshuis waren misschien soms wel een beetje een vlucht. Om maar niet bij haar vader te hoeven zijn. “Kijk, mijn moeder is een volwassen vrouw die prima haar eigen beslissingen kan maken. Toen ze me vertelde dat ze wilde scheiden van papa, schrok ik. Het is haar leven, ik kan daar alles van vinden, maar dat helpt niks.”

Lees ook: Janine date stiekem via een lesbische dating-app

Is íe een beetje knap, mam?

Al snel heeft Marits moeder een leuk appartementje in de stad gevonden. En Marit moet toegeven: haar moeder knapt zienderogen op. “Ze ziet er echt heel gelukkig uit. Omdat het niet een vrouw is om alleen te leven, heeft ze zich ingeschreven op verschillende datingsites. Vind ik dan ook wel weer heel stoer: mijn datende moeder. Hilarisch toch? Na verschillende afspraakjes, kreeg ik in de gaten dat ze iemand had gevonden die ze leuk vond. Heel leuk. Nieuwsgierig als ik ben, vroeg ik mijn moeder ernaar. ‘Is het een leuke man, mam? Beetje knappe kerel?’ Mijn moeder verschoot van kleur, vond ik echt zo schattig.”

Wat? Een vrouw?!

Moeders had geen knappe kerel aan de haak geslagen, maar een vrouw. Dat was wel het laatste wat Marit had verwacht. “Een vrouw?! He? Mijn moeder? Ik begreep er niets van en nog steeds niet. Ik heb helemaal niets tegen lesbische relaties, maar dat mijn moeder na een huwelijk van bijna veertig jaar opeens met een vrouw op de proppen komt, is even wennen zeg maar. We wonen in een klein dorp en er wordt echt best veel gekletst en geroddeld en nu is mijn moeder het mikpunt. Ik schaam me ook een beetje voor haar. ‘Mam,’ denk ik dan, ‘waarom provoceer je nou zo?’ Maar ook ben ik trots op haar omdat ze wel mooi haar hart volgt en zich niets aantrekt van wat anderen er van vinden.”

Ze zoent mam vol op haar mond

De eerste ontmoeting met haar ‘stiefmoeder’ was wat ongemakkelijk. “Carolien heeft alleen maar relaties met vrouwen gehad en is heel vrijgevochten. Ze zoent mijn moeder ook gewoon vol op haar mond, bij mij, in het openbaar, overal. Laatst kwam ik uit de keuken met koffie en toen zoende Carolien mijn moeder hartstochtelijk. Ik vond dat heel surrealistisch. Alsof ik in een film was beland.” Vriendinnen van Marit vinden het raar dat haar moeder nu ‘opeens lesbisch’ is en geven hun ongezouten mening. “Ik zit daar niet op te wachten. Ik had dit ook nooit kunnen verzinnen, maar ik vind het heel fijn om mijn moeder gelukkig te zien. Mijn vader heeft inmiddels een vriendin gevonden. Hij doet het rustig aan en vooral leuke dingen met haar, maar denkt er niet over om te gaan samenwonen.”

Ik wil niets uitleggen

Marits vader is nog steeds verdrietig dat zijn vrouw bij hem weg is, maar dat ze nu met een vrouw gaat trouwen maakt het iets makkelijker. “Tegen een vrouw kan ik niet op, zegt mijn vader. Stiekem moet hij ook een beetje lachen om die malle moeder van me. Je kunt ook niet boos op haar worden, het is een schatje. Maar soms maakt ze het anderen maar vooral zichzelf zo moeilijk. Ik hoop maar dat het geroddel snel ophoudt, ik vind dat heel naar. Heb steeds het gevoel dat ik van alles moet uitleggen. En dat wil ik niet.”

Wat vind jij? Moet Marit zich niet zo druk maken en blij zijn dat haar moeder gelukkig is? Of snap je wel dat ze zich soms een beetje schaamt? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Karolina Grabowska via Pexels

Reageer ook