fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mijn kind heeft waterwratjes, moet ik hier wat aan doen?

Waterwratjes komen vooral voor bij peuters. Onder de okseltjes, de romp, op armpjes en beentjes. Ze worden veroorzaakt door een infectie met zogenaamde “molluscum contagiosum virus”, welk behoort tot de familie van de pokviridae. Dat klinkt heftig, maar kan het kwaad?

Wat zijn waterwratjes?

Het zijn kleine, een beetje bolvormige pukkeltjes die meestal in groepjes voorkomen. Personen met een lage afweer hebben een grotere kans om het te krijgen en besmetting vindt vaak plaats door huidcontact tijdens spelen, sporten, zwemmen. De incubatietijd is ongeveer 2 tot 7 weken, maar bij een opengekrabde huid (bijvoorbeeld bij eczeem ligt dat lager. Op oudere leeftijd kunnen waterwratjes worden overgedragen door geslachtsverkeer.

Kan het kwaad?

Waterwratjes zijn compleet onschuldig en vormen geen gevaar voor de verdere gezondheid. Ze verdwijnen meestal vanzelf na ongeveer een jaar. Soms duurt het wat langer.

Als de waterwratjes uitbreiden tot een soort eczeem plek of als ze heel rood worden en ontstoken raken, dan raden we je aan om naar de huisarts te gaan.

Kun je waterwratten behandelen?

Het is niet nodig om waterwratjes te behandelen, meestal verdwijnen ze vanzelf. Er zijn manieren, maar die hebben meer negatieve dan positieve gevolgen. Je kunt het laten bevriezen met vloeibare stikstof, ze laten wegbranden.  Ook worden ze wel weg gekrabd met een scherpe lepel, maar het nooit bewezen dat deze behandelingen werken. Je hebt vaak pijn met deze behandelingen en er is een kans op littekens. Als je alles tegen elkaar afweegt dan lijkt het beter om er niets aan te doen en te wachten tot het vanzelf weggaat.

Lees ook:

Bronnen:

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

moeder -

Onze dochter had ze 35jaar geleden zo erg dat ze in het ziekenhuis ze alleen onder narcose uitgeleend konden worden .
Dit hebben we niet gedaan
Er zijn er heel wat ontstoken geweest met flinke littekens. maar er was gewoon niets aan te doen in regulier of alternatief circuit. gewoon wachten en het vergoeden.
Zien nu hetzelfde gebeuren bij onze kleindochters . niets aan te doen nog steeds. Bij 2 is het na het zwemmen stuk opgeknapt. bij nog een stipt ze nu met tea tree olie aan. droogte wel eerder uit.
Afgevallen zoals hieronder beschreven word heb ik nog nooit gezien of gehoord.

Marian zw, -

Van een oude arts kreeg ik eens de tip om de waterwratjes twee maal per dag met schoolbord krijt in de smeren. Gewoon even met een krijtje erover heen gaan. Dan drogen ze in, en vallen er sneller vanaf.

Reageer ook