fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mijn kind gebruikt XTC met uitgaan. Kan ik dit verbieden?

“Mijn zoon van 20 vertelde mij laatst dat hij soms drugs gebruikt met uitgaan en op festivals. Ik ben daar heel erg van geschrokken! Wij hebben hem tijdens de opvoeding altijd meegegeven dat drugs slecht zijn en dat je er vanaf moet blijven. Hij vertelde dat hij het ongeveer drie keer per jaar een pilletje neemt en zeker niet stopt. Kan ik het hem verbieden?” – Anoniem

Beste Anoniem,

Bedankt voor je vraag! Ik kan me voorstellen dat het als ouder wel even schrikken is als je hoort dat je zoon soms drugs gebruikt. Vooral als jullie van huis uit hier principieel op tegen zijn. Het is dan ook een logische reactie dat je het hem het liefste zou verbieden. Toch wil ik je dit met klem afraden.

Je schrijft dat je zoon 20 jaar oud is en ongeveer drie keer per jaar een pilletje neemt. Ik wil je geruststellen, dit is vrij onschuldig. Mits hij er op de juiste manier mee omgaat! Veel jongeren gebruiken zo nu en dan drugs en het is dan ook niet gek dat jouw zoon dit ook wil ontdekken. Het hem verbieden is zinloos, het enige wat je hiermee bereikt is dat zijn eerlijkheid naar jou wegvalt. Hij zal het waarschijnlijk blijven doen, maar dan achter jouw rug om.

Mijn advies aan jou: verdiep je in XTC-gebruik en ga het gesprek met hem aan. Verbied het hem niet, maar praat er samen over. Geef hem advies over veilig gebruik en laat merken dat jij er voor hem bent, mocht er wat misgaan. Drugsgebruik is nooit zonder risico, maar wanneer het op een juiste manier gebruikt wordt, is de kans dat er wat fout gaat klein. Vooral bij drie pillen per jaar.

Wil je meer over dit onderwerp lezen, dan verwijs ik je graag door naar het artikel van mijn collega Mara. Zij beantwoordde de vraag: Steeds meer jongeren gebruiken XTC. Hoe ga ik hiermee om?

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook