Wanneer je kind op kamers gaat breekt er voor iedereen in het gezin een nieuwe fase aan. Jouw studerende kind zet zijn eerste grote stappen naar zelfstandigheid, thuiswonende broers of zussen krijgen ineens een nieuwe rol en jij hebt als ouder een leger nest. Best spannend, maar ook heel erg leuk! Kinderen die voor het eerst op zichzelf gaan wonen kunnen vaak al heel veel zelf. Toch is het fijn om als ouder te weten wat er allemaal moet gebeuren, zodat je jouw kind kunt begeleiden en helpen indien nodig. We maakten een handige checklist voor als je kind op kamers gaat. Lees mee!
Verhuizen
Heeft jouw kind de sleutel van de nieuwe kamer? Dan kan er verhuisd worden! Het kan zijn dat hij/zij zelf alles al perfect gepland en geregeld heeft, maar check ook zeker even of er misschien hulp nodig is. Inventariseer of er een busje gehuurd moet worden en wie er kunnen helpen. Het regelen hiervan kan je kind natuurlijk zelf, maar met een paar goede tips help je hem of haar wel op weg.
Spullen opslaan
Als jullie de kamer van het verhuizende kind anders willen gebruiken, kan het slim zijn om te kijken naar een goede opslagruimte. Denk bijvoorbeeld aan iets als de opslag van Storage Share. Je kind kan hier alle spullen kwijt die de komende tijd niet nodig zijn. Thuiskantoor, sportruimte of logeerkamer: waar gaan jullie de vrijgekomen kamer voor gebruiken?
Verzekering
Als je kind op kamers gaat, is het slim om zijn/haar verzekeringen samen te bekijken. Is de aansprakelijkheidsverzekering op orde, welke aanvullende verzekeringen heeft hij/zij bij de zorgverzekering en is het slim om een inboedelverzekering af te sluiten. Ook hierbij geldt: je kind kan dit waarschijnlijk prima zelf regelen, maar help hem/haar hier aan herinneren.
Adres wijzigen
Vraag je kind of hij/zij de adreswijziging heeft doorgegeven bij de onderwijsinstelling, verzekering, enzovoorts. Niet overal hoef je deze wijziging door te geven, bij instanties als het DUO, de zorgverzekeraar en de Belastingdienst gaat dit automatisch na inschrijving op het nieuwe adres.
Studiefinanciering
Uitwonende studenten krijgen een hogere basisbeurs dan studenten die thuis wonen. Laat je kind dus op tijd doorgeven per welke datum hij/zij op kamers gaat; zo lopen ze geen geld mis.
Inschrijven
Het is belangrijk, onder andere voor het DUO, toeslagen en de zorgverzekering, dat je kind op het juiste adres is ingeschreven. Check op de dag van de verhuizing of hij/zij dit heeft gedaan.
Kijk zo nu en dan eens hoe het gaat
Op kamers gaan is leuk, maar het brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Zo kan je kind ineens zelf bepalen hoe laat hij/zij thuiskomt, wat er wordt gegeten en of er gestudeerd wordt. De meeste studenten kunnen deze verantwoordelijkheid prima aan, maar er zijn uitzonderingen. Vraag eens of de huur altijd op tijd betaald wordt, toon interesse in de gerechten die ze maken en maak de studieresultaten bespreekbaar. Neem hierin een open en begripvolle houding aan. Zeker wanneer dingen even niet zo lekker lopen.
Praat mee
Gaat jouw kind op kamers? Heeft hij/zij veel hulp nodig of is het al redelijk zelfstandig? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.
Afbeelding: Unsplash
Meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!
Anna -
Waar je aan moet denken als je kind op kamers gaat wonen ?
Dat je waarschijnlijk zo af en toe als flappentap moet fungeren.