fb
Damespraatjes Damespraatjes

Elektrisch fietsen met middenmotor, voorwielmotor of achterwielmotor?

Sinds wij een elektrische bakfiets hebben, fiets ik eigenlijk nooit meer op een gewone fiets. Eenmaal gewend aan het heerlijke comfort van het elektrisch fietsen, willen de meeste mensen eigenlijk niet meer terug. Het voordeel van fietsen op de elektrische bakfiets is dat ik altijd lekker veel ruimte voor kinderen en boodschappen heb én me nooit suf hoef te trappen. Het grote nadeel is dat ik dus altijd op zo’n joekel van een fiets zit en dat dit met bijvoorbeeld parkeren niet altijd makkelijk is. Ik overweeg dan ook om een ‘gewone’ elektrische fiets te kopen. Maar wil ik elektrisch fietsen met middenmotor, voorwielmotor of achterwielmotor?

Middenmotor, voorwielmotor of achterwielmotor

Als ik heel eerlijk ben, weet ik eigenlijk helemaal niks over elektrische fietsen en hoe de motoren werken. Ook zou ik je niet kunnen vertellen of onze bakfiets een middenmotor, voorwielmotor of achterwielmotor heeft. Nou schijnt er wel degelijk verschil te zitten tussen deze drie opties en met het oog op het kopen van mijn nieuwe fiets, ben ik toch wel benieuwd wat dat verschil is. Lees mee!

Middenmotor

Een elektrische fiets middenmotor wordt door veel mensen als het meest fijne gezien. De motor bevindt zich in het midden van de fiets en hiermee ook het zwaartepunt. Hierdoor is het makkelijk om je balans te houden op de fiets en ook is hij eenvoudig op te tillen en te verplaatsen. Tot slot vinden de meeste mensen fietsen met een middenmotor het meest natuurlijk aanvoelen.

Voorwielmotor

Fietsen met een voorwielmotor geeft een hele andere beleving. Hierbij wordt de motor aangedreven vanuit het voorwiel en dat ervaren veel mensen als wat onnatuurlijker. De grote voordelen van een voorwielmotoren zijn dat ze eenvoudig, goedkoop en solide zijn. Wat ook goed is om je te realiseren, is dat een voorwielmotor alleen ‘aan’ of ‘uit’ kan. Hij past de aandrijving dus niet aan op jouw trapsterkte. Dit is vooral fijn voor mensen die weinig kracht hebben en dus graag de maximale aandrijving hebben.

Achterwielmotor

De laatste optie is de achterwielmotor. Deze bevindt zich -zoals de naam al doet vermoeden- bij het achterwiel. Eigenlijk zie je dit soort motoren bijna niet meer. Achterwielmotoren worden snel heet en schakelen dan uit. Bij stadsfietsen zie je het heel af en toe nog, maar bij elektrische fietsen voor wat intensiever en sportiever gebruik eigenlijk niet.

Waar kies je voor?

De beste (en meteen iets duurdere) optie, is de middenmotor. Heb je wat minder budget, maar wil je wel graag maximale aandrijving? Kies dan voor een elektrische fiets met een voorwielmotor. Twijfel je? Maak dan op alle opties eens een proefrit. Je voelt dan vaak al snel welke fiets jij het prettigst vindt.

Praat mee

Ben jij ook op zoek naar een elektrische fiets? Had jij je hierbij gerealiseerd dat je moet kiezen tussen een middenmotor, voorwielmotor of achterwielmotor? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we altijd erg gezellig!

Foto door Cristiana Raluca

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Reageer ook