Metabool syndroom: misschien heb je deze term al wel ergens voorbij horen komen. Het metabool syndroom -ook wel pre-diabetes gemoemd-, is een groep symptomen die een verhoogd risico op hart- en vaatziekten veroorzaken. Maar liefst een kwart van de vrouwen tussen de 30 en de 70 hebben last van het metabool syndroom, vaak zonder het zelf te weten.
Metabool syndroom
Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans wordt om het te krijgen. “Na de overgang gaan vrouwen wat meer vet stapelen in de buikholte, wat het risico groter maakt”, zegt internist en hoogleraar Diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum Hanno Pijl. Het venijnige aan het metabool syndroom is dat je veel van de symptomen niet opmerkt bij jezelf. En dat terwijl ze wel schadelijk zijn! Denk hierbij aan een te hoog cholesterol en een hoge bloeddruk. “Dat is het gemene ervan. Het sluipt erin zonder dat je het in de gaten hebt. Er zijn zelfs mensen die al jaren diabetes type 2 hebben, zonder ook maar iets te merken”, zegt Pijl.
Alarmsignalen
Vaak pas als de gezondheid beter wordt en de onopgemerkte symptomen verdwijnen, merken mensen op dat ze zich beter voelen en meer energie hebben. Het is belangrijk om zelf alert te zijn op de vijf alarmsignalen van het metabool syndroom. Heb je drie of meer van deze symptomen? Dan wordt er officieel van het metabool syndroom (of pre-diabetes) gesproken.
Vijf alarmsignalen waar je alert op moet zijn
- Een buikomtrek van 88 centimeter of meer voor vrouwen en 102 centimeter of meer voor mannen
- Een hoge bloeddruk (130-85 mm Hg of hoger)
- Een laag gezond HDL-cholesterol (vrouwen lager dan 1,29 mmol/l, mannen lager dan 1,04 mmol/l)
- Een hoge glucosewaarde in het bloed (hoger dan 6,1 mmol/l, nuchter gemeten)
- Een hoog triglyceridengehalte, ook wel bloedvetgehalte genoemd (hoger dan 1,7 mmol/l)
Laat het onderzoeken
De meeste mensen kunnen alleen hun buikomtrek zelf meten. Heb jij een buikomtrek van meer dan 88 centimeter? Dan is het goed om eens aan de huisarts te vragen of hij/zij de andere factoren kan onderzoeken. Hebben jullie diabetes in de familie én heb je een grotere buikomtrek dan gezond is? Neem dan zeker even contact op met de huisarts.
Lees ook: Mijn huisarts zegt dat ik moet afvallen maar ik wil dat eigenlijk niet!
Het tij keren
Kan jij drie of meer van de bovenstaande symptomen afvinken? Geen paniek, dit is hét moment om met je gezondheid aan de slag te gaan. Probeer wat meer te bewegen en gezonder te eten. Vind je dat lastig? Schakel dan hulp in van je huisarts en eventueel een diëtist. Doe je dat niet? Dan heb je een verhoogd risico op diabetes type 2 en alles wat daarbij komt kijken. Een goede reden om wat gezonde aanpassing in je levensstijl door te voeren. En de kans is groot dat je je beter voelt dan ooit tevoren!
Huisarts
Heb je vragen over het metabool syndroom, twijfel je aan deze informatie of heb je behoefte aan medisch advies? Maak dan een afspraak met je huisarts.