Damespraatjes Damespraatjes

Advies gevraagd: “Mijn huisarts zegt dat ik moet afvallen, maar ik wil dat eigenlijk niet”

Ik ben er trots op dat ik bijna drie jaar geleden ben gestopt met roken, na twintig jaar lang een pakje per dag weggepaft te hebben. Toen ik stopte merkte ik dat mijn longen schoon werden, ik geen hoestbuien meer had, mijn huid er beter uitzag en dat ik me gewoon beter en energieker voelde. Helaas heeft het stoppen met roken ook iets vervelends veroorzaakt; ik ben namelijk bijna veertig kilo aangekomen.

Chocolaatje in plaats van sigaret

Toen ik nog rookte had ik een gezond gewicht en hoefde ik er geen moeite voor te doen om dit te behouden. Toen ik stopte met roken veranderde dat. Ik kreeg meer trek, mijn stofwisseling werd langzamer en ik kwam ook nog eens in de overgang. Daarnaast nam ik elke keer een chocolaatje als ik zin kreeg in een sigaret. Dit heeft mij heel erg geholpen met stoppen, maar resulteerde er wel in dat ik na drie maanden al tien kilo was aangekomen.

Gelukkig van eten

Destijds ben ik hiervoor naar de huisarts gegaan. Hij zei dat tien kilo aankomen veel is, maar dat het niet gek is dat je wat aankomt als je stopt met roken. Hij zei dat hij het vooral goed vond dat ik de sigaretten kon laten staan en dat het afvallen vanzelf wel zou komen als ik stopte met de chocolaatjes en wat meer ging sporten. Helaas is het mij na drie jaar nog steeds niet gelukt om gezonder te eten, ik ben gewoon zo dol op lekkers. Sommige mensen worden gelukkig van bepaalde hobby’s, ik word gelukkig van eten.

Diabetes type 2

Twee weken geleden was ik weer bij de dokter omdat ik me ineens helemaal niet goed voelde, wazig zag en erg moe was. Hij heeft me onderzocht en hij zei dat ik een verhoogde bloeddruk heb. Ook is uit bloedonderzoek gebleken dat mijn cholesterol te hoog is en dat ik me in een voorstadium van diabetes type twee bevind. Mijn huisarts vertelde dat het allemaal nog goed kan komen, maar dat ik wel gezonder moet gaan eten en meer zal moeten bewegen.

Wat houd ik nog over?

Ik ben heel erg bang om echt diabetes te krijgen. Maar ik kán het afvallen gewoon niet opbrengen. Mijn huisarts heeft mij aangeboden me te verwijzen naar een diëtist, maar ik heb nog geen afspraak gemaakt. Het stoppen met roken was voor mij al zo’n groot afscheid van iets wat ik lekker vond, afscheid nemen van lekker eten kan ik gewoon niet. Ik ben een alleenstaande vrouw, zonder kinderen. Wat houd ik dan nog over?

Mijn dilemma: gezonder eten, geen diabetes maar ongelukkig of lekker blijven genieten, misschien wel diabetes maar wel gelukkig. Ik weet het niet…

Op respectvolle wijze jouw mening achterlaten? Dat kan in de reacties onder dit artikel of op Facebook


3 reacties

Joris -

Het klinkt meer alsof ze de ene verslaving heeft ingeruild voor een andere. Rationeel gezien weet iedereen toch dat dagelijks 20 bonbons (of hoeveel sigaretten zitten er in een pakje?) ongezond is?

Eten is geen hobby; eten doe je omdat je het nodig hebt. En af en toe misschien wat teveel, omdat het lekker is – prima.

Deze mevrouw eet ogenschijnlijk structureel meer dan ze nodig heeft. En verkeerde dingen. Keuzes. Tenzij het een mentaal probleem is – maar dan is het zaak dáár actie op te ondernemen (naast het sporten). Er zijn vast meer mensen die een geluksmomentje ervaren bij het eten van wat lekkers. Maar: maat houden kan écht, hoor. Als je lichaam normaal functioneert, is afvallen ook helemaal niet zo moeilijk; kwestie van meer verbranden dan je inneemt…

Jacqueline -

Een heel herkenbaar verhaal. Toch is het mogelijk. Een paar maanden geleden heb ik uitgerekend hoeveel calorieën ik per dag mag eten met mijn gewicht om een halve kilo in de week af te vallen. Daarnaast ben ik meer gaan bewegen. Dit alles samen met mijn man. Een motivator is namelijk erg belangrijk. In de app van onze favoriete winkel staan heerlijke recepten en daarmee vullen we ons dagtotaal in. Daarnaast is er, naast het uitproberen van nieuwe dingen en recepten, ruimte voor een bonbon bij de koffie, wat chips in de avond of iets anders lekkers. Wel in kleinere hoeveelheden dan we hiervoor deden. We nemen nog twee keer in de week iets van alcohol en ook twee keer in de week frisdrank. Verder is het vooral water. Doordat we naast wandelen ook zijn gaan hardlopen/fitness (3x pw) zitten we op een gemiddelde van 1-1,5 kilo per week wat we afvallen. Daarnaast voelen we ons super, want in principe mogen we alles eten, alleen niet meer in de hoeveelheden van hiervoor. Het is belangrijk, als je echt af wilt vallen, dat je op zoek gaat naar iets wat bij je past en wat geen dieet is, maar een andere manier van leven. Iets waar je de rest van je leven mee vooruit kan, wat vol te houden is en wat mogelijkheden geeft. Heel veel succes met het zoeken naar jouw pad.

Heidie -

Er moet toch wel iets anders dan eten te vinden zijn waar je gelukkig van wordt. En ik denk dat je ook best lekker en gezonder en minder kunt eten. Ik zou toch die hulp van een diëtist aannemen. Je hebt ook kunnen stoppen met roken, dan gaat dit vast ook lukken. Je moet denk ik wel een positieve insteek hebben.|
En diabetes kan heel ernstig zijn, ledematen afzetten bijvoorbeeld. Ik zou de waarschuwing serieus nemen.

Reageer ook