fb
Damespraatjes Damespraatjes

Met deze lenzen kun je ook je ogen tegen de zon beschermen!

De ontwikkelingen in lenzenland gaan hard. Ik draag al dertig jaar lenzen en de laatste drie jaar heb ik kijkglaasjes met leessterkte in mijn ogen. Nooit gedacht dat dat kon, maar het bestaat. En comfortabel dat het is! Ik ben geen brillenmens. Voor nood heb ik er een en als de zon heel fel schijnt, zet ik een zonnebril op, maar negen van de tien keer vergeet ik die. En dat is dom, want het is belangrijk je ogen te beschermen tegen de schadelijke UV-straling van de zon. Sinds kort weet ik dat er UV-absorberende contactlenzen bestaan. Wat een uitvinding!

Als de zon schijnt en ik ben buiten, zorg ik dat mijn lichaam goed is ingesmeerd. Vind ik belangrijk. Waarom denk ik er dan niet aan om mijn ogen tegen de zon te beschermen? Onderzoekers hebben ontdekt dat ons zicht naarmate we ouder worden afneemt door de UV-straling van de zon. Wie te lang zonder oogbescherming in de zon verblijft kan bijvoorbeeld staar krijgen. Dit is te voorkomen door het dragen van een zonnebril in combinatie met UV-absorberende contactlenzen van bijvoorbeeld Onlinshop Lensplaza.

Zonnebril
Nou kun je natuurlijk een vermogen uitgeven aan een nieuwe zonnebril, maar ga na of die je ogen ook daadwerkelijk goed beschermt tegen de zon. De beste bescherming heb je met brillen met de indicatie UV400. Maar een bril sluit je ogen niet helemaal af en dus loop je nog steeds risico.

Als je echt zeker wilt weten dat je ogen goed beschermd zijn, draag dan contactlenzen met UV-absorberende filters. Omdat de lenzen direct op je ogen zitten zorgen ze voor extra bescherming. Als je echt alle risico wilt vermijden zet je je zonnebril erbij op en op je hoofd een hoed met een brede rand. Bedenk je wel dat de zonnelenzen niet de zonnebril of breedgerande hoed vervangen, maar je moet het zien als extra bescherming.

Hele jaar beschermd
Het fijne van de ‘zonnelenzen’ is dat ze je ogen het hele jaar door beschermen. Want soms word je overvallen door mooi weer of een felle zon. Dan heb je niet altijd je hoed en zonnebril bij de hand. Let ook op als je gaat wintersporten of surfen; de weerkaatsing van sneeuw en water vinden je ogen ook onprettig. Een goede zonnebril, UV-absorberende lenzen zijn ook dan onontbeerlijk.

Tips
We zetten vijf tips om je ogen te beschermen tegen de zon voor je op een rij:

Kracht van de zon
In de zomer is de zon tussen tien uur ’s ochtends en vier uur ’s avonds het felst. Denk daar aan en zorg voor goede bescherming of zoek de schaduw op.

Wees alert op weerkaatsing
Als je lekker gaat varen, surfen of in de winter gaat skiën, vergeet je ogen dan niet. De weerkaatsing van water vinden je kijkers niet prettig.

Draag een hoed
Tegenwoordig is een zomerhoed weer helemaal hip. Draag ‘m! Niet alleen beschermt het je ogen, maar ook je gezicht en ‘befje’ blijven uit de zon.

Koop een goede zonnebril
Een goedkope zonnebril aanschaffen is verleidelijk, maar doet weinig voor je ogen en houdt negen van de tien keer niet de schadelijke straling van de zon tegen. Laat je voorlichten en koop een goede zonnebril.

Draag UV-absorberende contactlenzen
En tenslotte: draag contractlenzen met UV-absorberende filters onder die goede zonnebril die je hebt aangeschaft.

Draag jij al absorberende contactlenzen? Hoe bevalt het jou? Deel je ervaringen of tips in de comments onder dit artikel. We zijn benieuwd.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook