fb
Damespraatjes Damespraatjes

Meditatieleraar worden? Volg een meditatie opleiding

ger jan

Als je graag mediteert, dan weet je dat het je heel veel kan bieden. Heb je al eens overwogen om hier meer mee te gaan doen? Denk aan het geven van meditatieles, het verzorgen van (buitenlandse) meditatiecursussen of het gebruiken van meditatie in jouw werk. Je kunt dit natuurlijk vanuit jouw eigen huidige kennis en ervaring doen, maar eigenlijk is het veel fijner (en leuker!) om een erkende meditatie opleiding te volgen. Wij spraken Gerjan Schoemaker, oprichter van Meditatie Instituut Nederland. Lees lekker mee!

No mud, no lotus

Gerjan is momenteel hoofddocent bij Meditatie Instituut Nederland, maar hij is niet zijn hele leven met meditatie bezig geweest. “Ik was 27 jaar en overspannen. Mijn werk als eigenaar van een reclamebureau was stressvol en ik kon daar niet goed mee omgaan”, vertelt Gerjan. Tijdens zijn burn-out komt hij in aanraking met meditatie en gaat radicaal anders leven. “Dat was een moeilijke tijd, maar inmiddels ben ik dankbaar dat dit is gebeurd. No mud, no lotus”, zo zegt hij.

Kwaliteiten verder tot ontwikkeling laten komen

In die periode voelt Gerjan een sterke aantrekkingskracht tot meditatie en de achterliggende psychologie en filosofie. “Hier wist ik niets van af maar door via Google te zoeken op ‘Meditatie Zwolle’ kwam ik uit bij Dingeman Boot. Hij bleek achteraf een voorname leraar binnen de Vipassana meditatie in Nederland te zijn. Van hem heb ik uiteindelijk jarenlang onderricht gehad. Vanuit deze basis heb ik mij verdiept in diverse andere stromingen en methoden. Vipassana meditatie en daarmee het Theravada Boeddhisme is nog wel altijd de basis gebleven van mijn onderricht. Al het andere sluit hierop aan. De aanvullende methoden en technieken helpen om bepaalde kwaliteiten in mijzelf gericht verder tot ontwikkeling te laten komen.”

Volgen van een meditatie opleiding

De oprichting van Meditatie Instituut Nederland ontstond daarna op hele organische wijze. “Het zaadje was gepland na mijn eerste retraite. Ik mediteerde aanvankelijk om rust te vinden. Maar na een retraite kwam ik erachter dat meditatie veel meer te bieden heeft dan rust. Na mijn eerste retraite ervaarde ik het leven totaal anders. Waar ik problemen zag, zag ik nu oplossingen. Al mijn zintuigen werkten beter en ik voelde een grote openheid in tegenstelling tot de verkramping voorafgaand aan de retraite.” Gerjan wist dat hij hier meer mee wilde gaan doen en dat hij dit wilde delen met anderen. “Toen ben ik begonnen met het volgen van een meditatie opleiding.”

Oprichting Meditatie Instituut Nederland

Gerjan doet veel ervaring op en gaat werken als hoofddocent van de opleiding die hij zelf volgde. “Dit heb ik een aantal jaar gedaan maar uiteindelijk wou ik toch iets helemaal vanuit mijn eigen visie neerzetten. Doordat ik al die tijd zoveel met toewijding bezig ben geweest, zowel met mijn eigen beoefening en het volgen van cursussen en opleidingen, heb ik het beste daarvan kunnen samenbrengen tot een opleiding bij Meditatie Instituut Nederland.”

Het lesprogramma en de methoden

De Meditatie Opleiding bij Meditatie Instituut Nederland is een brede opleiding, opgebouwd uit diverse meditatietechnieken en oefeningen en methoden die hierop aansluiten. Er wordt veel gemediteerd en in het begin van de opleiding wordt er een heel weekend geoefend met Verbonden Ademwerk. Maar ook theoretische kennis en reflectie vormen solide onderdelen binnen het lesprogramma. Gerjan: “Daarom wordt de achterliggende psychologie en filosofie ook uitgebreid behandeld. Reflectie wordt gedaan door onder meer coaching- en zelf-onderzoek methoden. De boeddhistische psychologie en filosofie vormen zo een rode draad door de opleiding, terwijl er ook methoden en oefeningen uit andere tradities en stromingen worden gebruikt. Ook methoden die pas de afgelopen decennia zijn ontwikkeld. In het Westen zijn we in een stroomversnelling bezig met bewustwording. Doordat hier twee werelden samenkomen zijn hier hele mooie methoden uit voort gekomen.”

Bevrijdend Reflecteren

Eén van de methoden die voortkwam uit het samenkomen van deze werelden, is de coachingsmethode ‘Bevrijdend Reflecteren’. “Binnen de methode wordt boeddhistische psychologie gecombineerd met Advaita Vedanta, in een meer hedendaagse benadering. Deze methode kan worden gebruikt voor zelf-coaching en ook voor één op één begeleiding. Tijdens de opleiding word je opgeleid om dit door te geven.” Naast deze methode worden er ook andere methodes toegepast zoals een methode om te leren luisteren naar je lichaam en een methode die er vooral op gericht is om je overtuigingen die leiden tot stress en lijden, te ontmantelen.

Diverse groep

De opleiding vindt plaats in groepsverband. “Er is een grote verscheidenheid aan deelnemers. De leeftijd varieert ongeveer van 20 tot 75 jaar waarbij sommigen heel veel ervaring met meditatie en Oosterse tradities hebben en anderen niet zoveel”, vertelt Gerjan. Het leuke is dat iedereen een andere intentie heeft om de opleiding tot meditatieleraar te volgen en dat zeker niet iedereen ook daadwerkelijk meditatieleraar wordt. “Ze doen het vooral ook voor hun eigen proces.”

Op de opleidingsdagen is er veel aandacht voor beoefening, vragen over de theorie en het doorgeven van verschillende meditaties en oefeningen. Tussen de blokken door kom je eenmaal met een intervisie groep samen om te oefenen en te reflecteren. Daarnaast word je gevraagd om thuis te lezen, te oefenen en vooral om te mediteren en de meditatie toe te passen in het dagelijks leven.

Geen ervaring nodig

Om deel te nemen aan de opleiding is er geen ervaring nodig. “We beginnen bij het begin maar gaan wel snel de diepte in. Iedereen kan zich op zijn of haar eigen niveau ontwikkelen. Er zijn twee boeken die als basis lesmateriaal worden gebruikt waarbij één boek dermate diep gaat dat je deze de rest van je leven kunt blijven lezen terwijl je er telkens nieuwe dingen uithaalt. Zo kun je op je eigen niveau instappen en altijd blijven doorleren. Bewustwording is een immer doorgaand proces, zo ook het doorgeven daarvan.” Als je helemaal geen ervaring hebt, ontvang je voorafgaand aan de opleiding diverse video’s en wordt geadviseerd de meditatie cursus van één weekend te volgen. Dit vormt een mooie basis voor het volgen van de opleiding tot meditatieleraar. Na het afronden van de opleiding kun je aan de slag als meditatieleraar. “Er zijn ook mensen die het integreren in hun bestaande baan als bijvoorbeeld coach, trainer, therapeut, zorgmedewerker, leraar, manager, enzovoorts”.

Meditatieleraar worden?

Lijkt het jou leuk en verrijkend om de opleiding tot meditatieleraar te volgen? Dan kun je je opgeven voor de informatieavond op de leslocatie van Meditatie Instituut Nederland in Amsterdam of aansluiten bij de online informatieavond via Zoom.”Tijdens de informatieavond gaan we samen mediteren, is er gelegenheid om kennis te maken met mij als hoofddocent en is er gelegenheid om vragen te stellen.” Soms is de opleiding voorafgaand aan de informatieavond al vol en daarom zijn er ook wel één op één oriëntatie gesprekken voor mensen die de informatieavond niet willen afwachten. “Nadat iemand zich heeft aangemeld vindt er eerst een intakegesprek plaats zodat ik als hoofddocent weet wat ieders intentie is, wat het vertrekpunt is betreft kennis en ervaring en waar iemand behoefte aan heeft”, sluit Gerjan af.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook