fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mayke is op zoek naar Ware Liefde

‘Ware liefde’, was het eerst dat in mij op kwam op zijn vraag naar wat ik zocht. Ik rende mijn rondje in de duinen en zag daar een man staan bij zijn hond die met zijn neus aan het speuren was. ‘Wat zoekt hij?’ vroeg ik de man. ‘Konijnen zeker?’ ‘Geen idee’, zei de man. ‘Waarschijnlijk zoekt hij dat. Maar wat zoek jij dan?’ Ware liefde… Toch veel te oppervlakkig om dat zo te zeggen? Dus ik zei alleen maar: ‘wat een goede vraag’ en rende door. Hoe waar was het eerste antwoord dat zich aandiende? Hoe kwetsbaar ook om daarvoor uit te komen. Want wat betekent dan ware liefde? Is daar een universele betekenis voor? Of is dat voor ieder anders?

Buiten en boven jezelf?

Als ik betekenis van ware liefde google, krijg ik uitleg over het verschil tussen vriendschap met genegenheid en ware liefde. Over die ware liefde worden dan allerlei invullingen gegeven en tussendoor krijg je tips hoe je de ander voor je zou kunnen winnen of hoe je je droomliefde zou kunnen versieren. Ik lees dat liefde de enige emotie is die ervoor zorgt dat je iemand anders boven jezelf stelt. Dat soulmates bestaan en dat je die kunt tegenkomen door zoveel mogelijk open te staan voor nieuwe mensen, want op een dag zul je hem vinden en dan weet je het meteen. Wat ik in deze antwoorden of betekenissen vind is dat kennelijk ware liefde ergens buiten jezelf en boven jezelf ligt. Het klinkt super romantisch en past bij de Hollywood liefdesfilms. Ik heb die liefde gekend en ervaren. Toch reikt in mijn beleving ware liefde verder.

Geen voorwaarden

Ware liefde kent voor mij geen vaste vorm of voorwaarden. Bij ware liefde hoef je de ander ook niet voor je te winnen. Ware liefde is groter dan alleen de relatie tussen twee mensen. Nu ben ik niet voor polyamorie, dus dat je met meer dan één een liefdesrelatie hebt. Ik hecht zelf meerwaarde aan het delen van intimiteit en seks met één partner. Ik doel op het grotere verband, omdat ware liefde voor mij ook kan betekenen dat je elkaar laat gaan om ieder verder je eigen levenspad te vervolgen als jullie paden niet meer naast elkaar passen. Als je de ander dan boven jezelf zou stellen vanwege de liefde, betekent dat dus in zekere zin dat je ontrouw bent aan het volgen van je eigen doel. Natuurlijk is het prachtig als jullie allebei hetzelfde willen in het leven. Maar wanneer dat niet meer het geval is, is dan ware liefde jezelf wegcijferen en genoegen nemen met wat er is? Of is dan ware liefde houden van allebei en elkaar ruimte geven ieders eigen pad te volgen, ook als dat betekent dat de relatie zoals die was dan stopt of drastisch verandert?

Eigen weg volgen

Beide keuzes kunnen waardevolle lessen met zich meebrengen, en ieder volgt daarin zijn of haar eigen weg. Niemand kan je daarin vertellen wat je zou moeten doen. Van mij dus ook geen tips. Mijn eigen zoeken naar ware liefde gaat nu over het voluit mogen voelen van liefde voor mezelf, voor het in het licht stellen van mijn verlangen in de liefde en het leven. Die liefde niet uit te besteden aan de ander, en ook niet voor dat stuk van die ander te zorgen. Vandaaruit kan er volgens mij nog meer ware liefde stromen, namelijk liefde zonder ballast of beperkende voorwaarden.

Dat is dus wat ik zoek. Niet een makkelijk en kort antwoord. De volgende keer als mij die vraag gesteld wordt zal ik dus zeggen: ‘heb je even?’

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in het loskomen van patronen of van elkaar in of na hun relatie. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven, waarvan zojuist de derde druk is verschenen. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties.

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook