fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mayke beschrijft waarom je niet te snel weg moet gaan bij je partner

Ken je dat grapje over hoe mannen en vrouwen verschillend denken bij hun bruiloft? Hij denkt: wat is ze mooi, ik hoop dat ze voor altijd zo blijft. Zij denkt: hij is al leuk en de rest verander ik nog wel. Ook ik kan lachen als ik dit hoor. Misschien vooral omdat ik het herken. Hoeveel vrouwen zijn niet met een man van wie ze hopen dat hij nog verandert? Ik ken er in mijn omgeving al best wat.

Geen enkele relatie is perfect

Niemand is perfect, en dus zal ook geen enkele relatie perfect zijn. Het gaat uiteindelijk om de balans die steeds de positieve kant moet uitwijzen om het fijn te hebben met elkaar. Je zult dus ook altijd wel punten kunnen benoemen aan elkaar die je minder aantrekkelijk vindt of waar je soms last van hebt. Als het echt om wezenlijke dingen gaat, kun je je afvragen of de leuke dingen daar nog wel tegenop wegen of dat je er een andere conclusie aan moet verbinden.

Niet te snel weggaan

Toch ben ik van mening dat je niet te snel bij de ander weg moet gaan als hij niet conform je wensen verandert. Ik raad je aan toch eerst te onderzoeken wat het is dat je wilde veranderen en of die verandering dan wel in de ander zou moeten liggen of misschien wel in jouzelf. Anders loop je de kans bij een nieuwe partner weer tegen dezelfde issues aan te lopen.

Niet voor niets samen

Ik geloof er namelijk in dat je elkaar niet voor niets kiest. Je herkent iets in elkaar wat voelt als thuiskomen of wat totaal nieuw en heel aantrekkelijk is voor je. Naast het goede dat je in elkaar treft, tref je elkaar ook in de spiegel die de ander je voorhoudt. Die artistieke vrije kijk op het leven die je heel aantrekkelijk aan hem vindt, kan je opeens confronteren met een voor jou nog ongekende behoefte aan geborgenheid die minder blijkt te passen bij zijn levensbeschouwing. Zonder de buitenwereld erbij of een blik op de toekomst hebben jullie het geweldig met elkaar, maar zodra die er weer bij komen is het lastig balans te vinden.

Groei van jezelf

Als je wilt, kun je elkaars basismateriaal zijn voor verdere groei van jezelf. Zonder dus hem meteen te willen veranderen of te vervangen kun je bij jezelf onderzoeken wat het thema dat bij jullie speelt voor jou betekent. Heb je daarin nog iets te helen in jezelf? Of kun je de verwachtingen of (voor)oordelen die je hebt over het leven of relaties toetsen op hun houdbaarheid op dit moment? Misschien zijn die inmiddels niet meer zo reëel of nodig?

Jouw verandering heeft effect

Het is een natuurlijk een heerlijk idee dat jouw prins op het witte paard die thema’s voor jou gaat oplossen. Maar helaas is dat veelal niet het geval. En de vraag is daarnaast of je dat wel echt wilt omdat je je daarmee erg afhankelijk maakt van die ander. Maar het zelf aangaan is ook niet altijd makkelijk en vraagt wel wat van je. Toch is het mijn ervaring dat het de moeite loont omdat je je er uiteindelijk beter en sterker door zult voelen. Het wonderlijke is daarbij dat als jij zelf verandert, dat ook effect zal hebben op de ander.

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in het loskomen van patronen of van elkaar in of na hun relatie. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven, waarvan zojuist de derde druk is verschenen. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties.

Reageer ook