fb
Damespraatjes Damespraatjes

Marilyn maakt stotteren sexy: Wereldstotterdag

Met haar voluptueuze lichaam, prachtige gezicht en sexy uitstraling zou je toch denken dat deze vrouw perfect was: Marilyn Monroe. Een bijna koninklijke uitstraling, maar toch zo opwindend en erotisch. Dit sekssymbool was van alle markten thuis, acteren, zingen, poseren en zo nu en dan voor first  lady spelen. Maar, er is iets wat je niet achter deze zelferzekerde duizendpoot zou zoeken, Marilyn Monroe stotterde.

“Zij, stotteren?” Hoor ik je nu denken. Toch is het zo, bekijk het onderstaande filmpje en hoor een oud geluidsfragment waar Marilyn zelf over die onzekerheid van haar sprak. Erg bijzonder.

Wereldstotterdag
De reden waarom ik het gestotter van Marilyn even aanhaal is omdat het dinsdag (22 oktober) Wereldstotterdag is. In Nederland zijn er ongeveer 175.000 mensen die stotteren en dus vaak moeite met spreken hebben. Om aandacht voor deze ‘aandoening’ te krijgen is in 1998 deze dag in het leven geroepen.

Is s-s-s-s-totteren nou erg?
Nee, natuurlijk niet! De reden waarom er een wereldwijde dag voor is, is niet omdat het een dodelijke aandoening is. Stotteren is vervelend, en niet alleen voor degene die stottert. Want, wat doe jij als je gesprekspartner er niet uitkomt? Help je iemand uit de brand of laat je hem of haar ‘lekker worstelen’? Ik zou het niet weten. Voor de stotteraar zelf is het natuurlijk nog vervelender, hij of zij voelt constante druk om het verhaal sneller en soepeler te laten lopen. Deze druk is niet bevorderend voor het stottergedrag.

Zelf naar de Wereldstotterdag?
Op dinsdag 22 oktober vindt dit evenement in Gent (België) plaats. Het is niet alleen leuk voor stotteraars, maar kan ook erg interessant voor niet-stotteraars zijn. Als ik tijd heb ga ik zeker even langs, het lijkt me geweldig om te horen hoe mensen op positieve wijze leren omgaan met stotteren. Enne, ik ben ook wel benieuwd of ik nog wat Marilyn Monroe-achtige types kan spotten. Zij bewijst maar dat stotteren erg sexy kan zijn!

Wereldstotterdag 2013
22 oktober, 19:30 uur
Kunstcentrum Zeebrastraat
Zebrastraat, Gent

Mara Blikslager (21 jaar) werkt voor online vrouwenmagazine damespraatjes.nl en studeert Reclame, Marketing en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is gek op schrijven, de wereld ontdekken, socializen en sporten. Als Mara niet aan het werk is of in de schoolbanken zit is ze te vinden in het zwembad, op de spinning-fiets, in een hippe club of lekker op de bank. Ze woont in Amsterdam maar bezoekt regelmatig haar familie in het rustige Hilversum. 

Lees ook de andere artikelen van Mara Blikslager 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook