fb
Damespraatjes Damespraatjes

Marianne Zwagerman: “Nederland is een laf land aan het worden!”

Een dapper wijf dat geen uitdaging uit de weg gaat! Dat is het eerste waar ik aan denk als de naam Marianne Zwagerman valt. Iemand waar ik me enorm aan kan irriteren door haar zeer uitgesproken mening. Maar ook iemand waar ik vervolgens veel bewondering voor heb, al was het alleen al omdat ze discussies kleur geeft door haar gedurfde stellingnames. Deze week verscheen haar derde boek Kluitjesvolk, het hoeft niet.

Kluitjesvolk, het hoeft niet

We leven op een kluitje in een aangeharkt, overgereguleerd en risicomijdend land. We ruilden vertrouwen in onszelf in voor vertrouwen in regels. Want o,o,o, er zou eens iets fout kunnen gaan in ons rubberentegelparadijs. Maar je hóéft hier niet aan mee te doen. Je bent vrijer dan je denkt.

Met dit boek wil Marianne je inspireren om moediger te leven en ‘uit de kluit’ te breken. Want daarbuiten is het leven mooier, leuker en avontuurlijker. Je hóéft niet naar kantoor. Je hóéft je niet te binden. Je hóéft niet tot het einde te blijven. Je hóéft niet alles te weten. Verwelk niet in de knop, kruip uit je huid, ga op tijd dood, maar leef eerst alsof het hek open staat. Want dat staat open. Ook voor jou.

Eigen ervaring

Marianne had een prachtige directiefunctie bij de Telegraaf Media Groep, een mooie auto en boerderij in Muiden: alles liep van een leien dakje voor haar. Maar van het ene op het andere moment kwam daar verandering in. Er werd een chronische ziekte geconstateerd, waarna ze haar baan moest opgeven. En als klap op de vuurpijl verliet haar man haar ook nog. “Ik heb veertien maanden aan één stuk door gehuild”, vertelt ze aan de Volkskrant.

Rubberen tegels

Marianne was hier absoluut niet op voorbereid en vindt eigenlijk dat heel Nederland gepamperd wordt en niet leert om met tegenslagen en teleurstellingen om te gaan. In het interview in de Volkskrant zegt ze: “Overal liggen rubberen tegels, terwijl kinderen soms ook een gat in hun knie moeten vallen. Zo leer je omgaan met tegenslagen. Dat geldt voor de hele maatschappij: al die regels, vergunningen en verzekeringen bieden schijnveiligheid. Dat is gevaarlijk”.

Verplichte weerbaarheidstraining

Volgens Marianne zou iedereen onder de 45 jaar verplicht moeten worden om weerbaarheidstraining te volgen. “Zodat Nederlanders leren incasseren en van zich af te bijten.” … “Daar leer je met je lijf tot het uiterste te gaan, werken met je handen, vuur maken zonder lucifers, zelf een beest vangen en dat slachten. Of dat echt nodig is, anno 2016? Ik vind van wel.”

Meer info en bestelinformatie: Kluitjesvolk, het hoeft niet! 

Bron: Volkskrant.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook