fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mara’s Zwangerschapsdagboek: De lessen die ik tot nu toe heb geleerd

Vandaag ben ik precies 23 weken zwanger en ik kan zeggen dat ik al best een expert begin te worden. Bandenpijn, bekkeninstabiliteit, hormoonexplosies, dikke buik, zwangerschapskleding: ik kan overal in mommy-to-be jargon over meepraten. Dat ik nu al zo’n ander mens dan 23 weken geleden zou zijn, had ik in de verste verte niet verwacht. Mijn gevoel en stemming worden natuurlijk deels beïnvloed door die (pardon my French) kut hormonen, maar ik kan wel zeggen dat ik al veel heb geleerd. Heel veel. En de ene les was nog harder dan de ander. 

Les 1: Je partner verdient net zo veel credits als jij (al dan niet meer)

Ward was al mijn grote liefde, beste vriend en toekomstig vader van ons kindje, maar moet nu ook de taak van huishoudelijke hulp, psycholoog en rustbrenger op zich nemen. Hij wijkt geen moment van mijn zijde, zelfs niet als mijn hormoonexplosies hem nog zo ver weg duwen. Nee, hij heeft geen dikke buik en nee, hij hoeft over 17 weken geen baby uit te poepen, maar ik durf met zekerheid te zeggen dat deze zwangerschap voor hem net zo zwaar is als voor mij. Dankzij deze zwangerschap heb ik een nieuwe laag van liefhebben en houden van ontdekt. Dieper dan dat ik wist dat bestond. Echt heel mooi en allemaal dankzij Ward.

Les 2: Je familie is je beste vriend

Dat mijn familie van mij hield wist ik natuurlijk mijn hele leven al. Maar dat ze zo leuk en lief zouden meeleven met mijn zwangerschap, dat had ik niet verwacht. Natuurlijk mijn vader Hans en moeder Sandra, zij worden immers opa en oma. Maar ook mijn zusjes Amber en Sianne verheugen zich enorm op het aankomend tanteschap. Geweldig om te zien en ik weet zeker dat het rollen zijn die ze perfect zullen passen. Bij elk wissewasje kan ik bij mijn moeder aankloppen en dat is fijn. Ze herkent heel veel en weet na drie zwangerschappen zo’n beetje antwoord op al mijn vragen. Heerlijk om zo onvoorwaardelijk gesteund en geliefd te worden!

Les 3: Koester je vrienden en vriendinnen

De tijden dat ik tot 8 uur ’s ochtends met mijn beste vrienden aan het feesten was, zijn (voorlopig) echt voorbij. Rust, reinheid en regelmaat zijn belangrijker dan ik ooit had gedacht (vroeger was ik nogal van onrust, onreinheid en zo onregelmatig mogelijk). Hoewel mijn vrienden ook al steeds meer een écht ‘grote mensen leven’, met échte banen, huizen en verplichtingen hebben, is hun leven heel anders dan het mijne. Ik ben de eerste die een kindje krijgt en zich steeds meer op zichzelf focust. Dat is lastig voor mij, maar ik kan me voorstellen dat het ook lastig voor hun is. Ik vind het prachtig om te zien hoe zij mij steunen, ook al kan ik er nu niet altijd voor hun zijn. I love you, lieve vrienden en vriendinnen!

Les 4: Luister naar je lichaam

Stilzitten is moeilijk voor mij. Je doet mij een veel groter plezier met een volgestouwde dag waarop ik ’s avonds direct in slaap val, dan een dag waarop ik de hele dag lig te Netflixen op de bank. Natuurlijk is het niet zo dat je tijdens je zwangerschap de bank niet meer afkomt, maar het is wel slim om een tikkeltje rustiger aan te doen. Bovenop de gewone zwangerschapsvermoeidheid (wie had ooit gedacht dat het energie kost om een mens te maken?) heb ik flink last van een lage bloeddruk. Kan geen kwaad, maar als je voor de derde keer sterrentjes ziet als je met een boodschappentas van 10 kilo op de fiets zit, weet je dat je het wat rustiger aan moet doen.

Les 5: Ga flexibel met je werk om

Ik ben verliefd op mijn werk. Werken voor Damespraatjes lijkt een droombaan en dat is het in mijn optiek ook. En hoe leuk ik het ook vind, het blijft een bezigheid die me energie kost. Energie die ik niet meer zo veel heb als 23 weken geleden. Het is dan ook helemaal niet erg om soms een uurtje later te beginnen én ook nog eens een uurtje eerder naar huis te gaan. Niet omdat ik verplichtingen heb, maar gewoon om lekker tot rust te komen. Zo blijft mijn werk leuk en vooral heel erg behapbaar. Ook op dit punt krijgt Sandra credits, want wat is het lekker dat er iemand is die je altijd uit de brand kan helpen.

Les 6: Maak tijd voor jezelf

Al snel gaat alle aandacht naar de ongeboren baby en alles wat daarbij komt kijken, maar ik heb vorige week wel geleerd dat ik ook tijd voor mezelf moet maken. Na huilbui #44 van die week heb ik besloten het roer om te gooien: doe vaker wat voor en met jezelf. Ga lekker een uurtje zwemmen op die onmogelijke tijd (namelijk van 12:00 tot 13:00 uur  op een doordeweekse dag), start nu eindelijk met de zwangerschapsyoga waar je al zo lang naar toe wil en maak die extra lange wandeling met de honden. Ook als je hierdoor je werk die dag niet afkrijgt.

Les 7: Houd van jezelf

Heel wat kilo’s zwaarder, een stuk minder charmant en alles behalve het zonnetje in huis… Ik kan heel veel dingen bedenken waar ik niet tevreden over ben. Maar, als de ergste donderwolken zijn weggetrokken kan ik ook zeggen: eigenlijk doe ik het allemaal heel erg goed. Ik ben blij met mijn aanpak van deze zwangerschap en stiekem denk ik ook dat ik best een hele goede moeder zal zijn. Mijn zwangerschap is een emotionele rollercoaster, maar gelukkig wel een waar ik elke dag mega veel van leer. Mama Mara, you are doing amazing!

Welke lessen heb jij van je zwangerschap geleerd? Lijken ze een beetje op die van mij of zijn ze heel anders? Ik vind het heel leuk om jouw verhalen terug te lezen in de comments onder dit artikel!

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook