fb

Mara zegt NEE tegen meisjesbesnijdenis: “Denk er eens aan dat dit over jouw dochter zou gaan”

Slapen in een schoon en warm bedje, een volle buik met gezond eten, schoon drinkwater, een goede school, een fijne sportclub en naar de dokter als je ziek bent: de Nederlandse kinderen hebben het waanzinnig goed. Het is dan ook niet gek dat Nederlandse kinderen bij de gelukkigste kinderen ter wereld horen én zich enorm goed ontwikkelen. Grof gezegd kunnen we stellen dat Nederlandse kinderen met een tas vol goede bagage de toekomst tegemoet gaan. Zowel jongens als meisjes. Helaas is dat niet overal op de wereld hetzelfde. 

Groots dromen

Als moeder van twee jonge meiden, wil ik ze meegeven dat ze lief, slim, mooi en bijzonder zijn. Iedere dag vertel ik ze dat ik van ze hou en praten we over de maatschappij, de toekomst en het leven. ‘Ik wil orthopeed worden als ik later groot ben’, zei mijn dochter van vier laatst tegen mij. ‘En ik brandweerman!’, riep de tweejarige Helena door de kamer. Het is als moeder heerlijk om te weten dat er in Nederland heel veel mogelijkheden zijn om de dromen van mijn dochters waar te maken.

Optimale omgeving

Als Sophia later orthopeed wil worden, zal er veel goed moeten gaan. In eerste instantie moet ze gezegend zijn met een flink stel hersenen en een behoorlijke portie wilskracht. Niet alleen moet ze de basisschool en middelbare school afronden, ook zal zo’n twaalf jaar lang gaan studeren. Dit alles natuurlijk in een emotioneel stabiele omgeving, waarin alles optimaal is voor het bereiken van een goed eindresultaat.

Meisjesbesnijdenis

De meeste Nederlandse kinderen, zowel jongens als meisjes, kunnen veel uit het leven halen. De kansen en de omgeving zijn zo gunstig, dat kinderen zich kunnen ontplooien tot gelukkige en evenwichtige volwassenen. Helaas is de realiteit dat dit in de rest van de wereld een stuk minder gunstig is. Vooral meisjes in ontwikkelingslanden lopen in hun leven de kans op onderdrukking, misbruik en discriminatie. Een verschrikkelijke gebeurtenis die onlosmakelijk met onderdrukking verbonden is, is de meisjesbesnijdenis.

Traditie

Wereldwijd zijn er jaarlijks 4 miljoen meisjes die risico lopen om besneden te worden. Naar schatting zijn er in Afrika 92 miljoen meisjes besneden, iets wat verwoestende lichamelijke en geestelijke gevolgen heeft. In diverse Afrikaanse gemeenschappen is het besnijden een belangrijke traditie, waarbij de overgang van kind naar volwassenheid wordt gekenmerkt. Na vreselijk pijnlijke besnijdenis worden de jonge vrouwen vaak uitgehuwelijkt, stoppen ze met school en lopen ze een groot risico om op jonge leeftijd moeder te worden.

Niet weggelegd

Het breekt mijn hart om te lezen dat er op zo’n vijfduizend kilometer van Nederland, meisjes zijn die verminkt worden en niet uit het leven kunnen halen wat ze zouden willen. Stel je voor dat je tegen je eigen dochter moet vertellen dat ze later nooit het beroep van haar dromen zal kunnen uitoefenen. Dat je het enthousiaste ‘ik wil later orthopeed worden’, moet beantwoorden met de informatie dat dit voor haar niet is weggelegd. Echt verschrikkelijk…

Hoopgevend

Het bovenstaande is een heel somber verhaal, maar gelukkig zijn er ook hoopgevende ontwikkelingen. Zo zijn er op steeds meer plekken alternatieve rituelen om het vrouw-worden te vieren. Er zijn workshops over seksualiteit, mensenrechten en het belang van onderwijs. Na de workshops volgt er een grote en feestelijke ceremonie. Daarnaast is in diverse Afrikaanse landen de Masai-grondwet aangepast. Hierdoor zijn meisjesbesnijdenissen verboden en geldt er een minimumleeftijd van 21 jaar om te mogen trouwen. Daarnaast zeggen jonge mannen niet te zullen trouwen met een meisje dat besneden is.

Controle over eigen leven

Als deze meisjes niet meer besneden worden, blijven ze langer in school, trouwen ze later, worden ze later moeder en blijven ze fysiek en geestelijk gezonder. Het is van groot belang dat ze NEE kunnen zeggen tegen besnijdenis en de controle over hun eigen leven krijgen. Een organisatie die zich hard maakt voor de rechten en gezondheid van meisjes in Afrika, is Amref Flying Doctors. Zo hebben zij diverse programma’s in Afrika, trainen ze rolmodellen in de gemeenschap, bieden ze opleidingen en opvang voor besneden meisjes, leiden lokale zorgverleners op en spreken met de overheid.

Wat jij kan doen tegen meisjesbesnijdenis

Misschien voel jij je na het leven van dit verhaal aangeslagen en machteloos. Gelukkig kan iedereen iets doen! Ik heb bijvoorbeeld het manifest ‘zeg NEE tegen meisjesbesnijdenis’ getekend. Op 6 februari 2022, internationale dag tegen meisjesbesnijdenis, gaat Amref hiermee naar de Tweede Kamer. Door samen dit tegengeluid te laten horen, kunnen we (ook op duizenden kilometers afstand) bijdragen aan het doorbreken van schadelijke patronen. Denk er eens aan dat dit over jouw dochter zou gaan…

 

Reageer ook