fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mara verwoest haar nieren met veel te veel zout

Ik ben gek op zout. Waar ik een aantal jaar geleden nog te weinig jodium binnenkreeg, heb ik het zout nu weer helemaal herontdekt. Ik doe het overal op, in of doorheen en geniet er met volle teugen van. Vanmiddag hadden Sandra en ik een lunch bij de Nierstichting en daar kwam het hoge woord eruit: 85 procent van de Nederlanders eet te veel zout. Zou ik daar ook bijhoren?

Onder het genot van een zout-vrije lunch kregen we diverse salty facts voorgeschoteld. Zo kreeg ik te horen dat te veel zout ontzettend slecht voor je nieren is en je hier eigenlijk pas last van krijgt wanneer het al te laat is. Het zou kunnen dat je hierdoor aan de dialyse moet of zelfs een niertransplantatie moet ondergaan. Je snapt wel: dat wil je liever voorkomen. Althans ik dan.

Maar goed, val ik überhaupt wel in de groep van de zout grootgebruikers? Je mag als mens 6 gram zout per dag. Zout zit bijna overal in (ja, zelfs in ijs en milkshakes…) en onopgemerkt krijg je dus meer binnen dan je denkt. Het is echter lastig om precies bij te houden hoeveel zout je binnenkrijgt, want maar weinig mensen nemen de moeite om dit nauwkeurig uit te rekenen bij alles wat ze eten.

Tijdens de lunch werden we gewezen op een test, de Zoutmeter. Met de Zoutmeter kan je er binnen 5 minuten achterkomen hoeveel zout je per dag ongeveer binnenkrijgt en of je dus te veel, te weinig of precies genoeg eet. Nou, ik kan jullie vertellen: ik eet te veel. Veel te veel. Maga, super, extreem veel te veel. Ik eet namelijk gemiddeld 9 gram zout per dag. Dat is een half keer zoveel als dat je zou mogen.

Nu ben ik nog jong en kan ik mijn nieren nog redden, maar als ik zo door zou gaan word ik over een paar jaar misschien wel nierpatiënt. En dan kan je niet meer terug. Ik ben er ontzettend van geschrokken en wil jullie ook allemaal stimuleren om even de Zoutmeter te doen. We zullen binnenkort een leuk artikel plaatsen met tips om minder zout te eten. Want bij de lunch hebben we gemerkt dat zoutloos of zoutarm eten helemaal geen straf is. Je moet alleen wat aanpassingen maken.

We keep you posted! We zijn ook erg benieuwd naar de hoeveelheid zout die jullie eten, dus laat dat zeker even weten.

Reageer ook